NJEZINA TAJNA

Ministrica ljepote: Kako je inženjerka strojarstva postala make-up artistica

Da su moguće radikalne promjene u karijeri, svjedoči Silva Stojanović, inženjerka strojarstva koja je postala cijenjena make-up artistica i suosnivačica škole šminkanja.

Za make-up artiste koji diplome steknu u zagrebačkom Ministry of Beauty školovanje traje - doživotno. Naime, samo tri dana nakon što završe intenzivni program u trajanju od 164 sata, koji počinje 2., a završava 31. listopada, polaznici se vraćaju u prostorije učilišta, u sklopu posebnog "Aftercare" programa, gdje će se upoznati s novim kolekcijama poznatih svjetskih make-up brendova.

"Uz opširno bazično znanje polaznicima pružamo i puno praktičnog rada te usavršavanje koje je i u ovom poslu neophodno", pojašnjava make-up artistica Silva Stojanović, suvlasnica i suosnivačica "Ministarstva ljepote" koja će ove godine sama držati predavanja jer je njezin partner Boris Čavlina zauzet projektima što ih vodi za talijansku industriju Gotha Cosmetics.

image
Sanja Jagatić

"Boris je i glavni krivac što sam ušla u svijet koji me fascinirao odmalena", kaže Silva Stojanović, koja je diplomirala strojarstvo i godinama radila u tvrtki bivšeg supruga. Ipak, kad je 2001. vidjela oglas za make-up školu Borisa Čavline, odmah se prijavila i bila jedna od najboljih polaznica te godine. Pred kraj edukacije Boris joj je rekao: "Stara, tebi je make-up u trbuhu, ne u glavi. Ti si talent."

image
Sanja Jagatić

"I tjedan kasnije pozvao me u Beč, da zajedno radimo na tjednu mode. Tresla sam se od straha, no on moja objašnjenja nije slušao. Radili smo po cijele dane i kad sam nakon četiri dana na zaslonu mobitela ugledala ime tadašnjeg supruga, u sekundi sam pomislila - tko je to? Dakle, ja sam toliko "uronila" u taj svijet, da za mene nije postojalo ništa drugo. Toliko me ponijelo. I shvatila sam da je to moj poziv, moja budućnost", otkriva Silva Stojanović, koja je ubrzo potom upisala šestomjesečnu edukaciju za filmsku šminku i styling kose u Parizu, a potom i njujorški online tečaj za styling odjeće. U to su doba ona i Boris Čavlina u Zagrebu pokrenuli Ministry of Beauty, gdje su jednom godišnje držali edukacije i radili na projektima u inozemstvu - za frizerski brend Vidal Sassoon, na snimanju spota britanskog pjevača Robbieja Williamsa i drugih, uljepšavali su lica glumica kao što je Zhang Ziyi, zvijezda filma "Tigar i zmaj"...

image
Sanja Jagatić

Akademija Ministry of Beauty registrirana je kao Make-up učilište, čiji polaznici stečeno zvanje upisuju u radnu knjižicu. Make-up artist, smatra Silva, mora biti vrstan poznavatelj bazičnog make-upa, anatomije lica i stilova šminkanja - od toga kako su se razvijali do boja i tekstura koje su bile popularne nekad i danas. Potrebno je mnogo znanja i prakse da bi se moglo raditi u velikim produkcijama, ali i neprekidno usavršavanje, odnosno upoznavanje s novostima iz te industrije.

image

Silva Stojanović

Sanja Jagatić

"Upravo sam zato, uz naš osnovni program, osmislila "Aftercare", kako bi vizažisti bili u toku s inovacijama iz make-up industrije. Kako stižu noviteti, tako pozivamo tristotinjak make-up artista, naših bivših polaznika, na predstavljanja koja održavaju zastupnici svjetskih brendova-partnera učilišta - kao što su Armani Beauty, Yves Saint Laurent, Lancome, Biotherm, Make Up For Ever, Illamasqua i drugi", kaže Silva Stojanović, dodajući da je ponosna na generacije vizažista iz njihove škole koji su u svom poslu postali ugledna imena. Premda mnogo radi, nikad ne odbija našminkati sestre, nećakinje i prijateljice. U njeno znanje i vještinu nisu sumnjali u Dubaiju, gdje je godinu dana bila menadžerica tamošnje make-up akademije, ni na Novoj TV, gdje je sa svojim timom bila zadužena za šminku, frizure i styling voditeljica emisije IN Magazin, a već tri godine suradnica je u dm-u, gdje mentorira beauty-savjetnice te kreira video sadržaje za njihove društvene mreže.

image
Sanja Jagatić
Linker
25. travanj 2024 18:03