BEAUTY FAVORIT

Moć nijanse na usnama: Tatjana Jurić i Ida Prester otkrile su nam zašto obožavaju crveni ruž

Rado ga nose snažne, pozitivne i odvažne žene diljem svijeta, a drag je i poznatim Hrvaticam među kojima su voditeljica Tatjana Jurić i pjevačica Ida Prester. Pitali smo ih kako je baš crvena postala njihova nijansa.

Crveni ruž već je tisućljećima dio ljudske povijesti. Drevnim narodima poput Sumerana i Egipćanima služio je kao pokazatelj socijalnog statusa, dok su ga tijekom srednjeg vijeka povezivali s vješticama, odnosno ženama koje su predstavljale prijetnju patrijarhatu. U Engleskoj je tijekom 16. stoljeća ponovno stekao popularnost zahvaljujući kraljici Elizabeti I., koja je uz crveni ruž nastojala dodatno istaknuti svoju svijetlu, prema tadašnjim standardima aristokratsku put. Početkom 20. stoljeća nosile su ga sufražetkinje koje su se borile za ravnopravnost žena i muškaraca u svim područjima javnoga i političkoga života. Kao što možemo vidjeti, tijekom povijesti je crveni ruž imao uspone i padove u popularnosti, ali uvijek je bio prisutan kao simbol statusa, otpora, klase i rodnog identiteta. Danas je poznat kao bezvremenski klasik koji rado nose snažne i odvažne žene diljem svijeta.

image

Tatjana često kombinira nekoliko nijansi crvenog ruža

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

I dalje glasi kao jedan od omiljenih make-up proizvoda koji će uvijek osigurati da se istaknete, a kada razmišljamo o Hrvaticama koje su sklone ovoj odvažnoj nijansi, nemoguće je ne pomisliti na Tatjanu Jurić i Idu Prester.

"Crveni ruž je, nekako s vremenom, postao moj, mnogi mi govore, zaštitni znak, no dogodilo se to jednostavno postepeno i spontano. Crvena mi karakterno odgovara; u svemu volim strastveno i do kraja - ili idem u totalno crno, ili pak jarko crveno. Imam mali milijun crvenih ruževa, a često ni ne koristim jedan nego usput, koji nađem u torbi, pa kombiniram nekoliko nijansi. Često mi se žene javljaju da im otkrijem koji ruž i nijansu nosim, a ja im ne znam reći jer sam iskombinirala tri različita. Ipak, Armani crveni ruž je klasik!", rekla je rado slušana voditeljica na radiju bravo! i otkrila kako je u ranim dvadesetima shvatila da je crvena nijansa za nju.

"Kako sam u ranim dvadesetima počela raditi na televiziji, u emisiji koja je išla svakodnevno i to radila više od 10 godina, svaki da sam nosila profesionalni make-up i tu smo shvatili da mi crvena za snimanja, ali i meni po tonu kože najbolje pristaje."

image

Ida koristi sve moguće nijanse, od koraljne do trule višnje

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Osim Tatjane, i Ida Prester je također već dugi niz godina sklona crvenoj nijansi, koja utječe na to kako se osjeća.

"Kad sam bez energije i loše volje, stavim crveni ruž i znam da nema nazad. Idemo van u nove pobjede. Sitnice su uvijek važne", objasnila je naša glazbenica, aktivistica i voditeljica. "Ruževe generalno obožavam, usne su mi puno zahvalnije za šminkanje od očiju, njih nikad nisam savladala. Tako da koristim stvarno sve moguće nijanse, od koraljne do trule višnje", rekla je Ida koja će 22. ožujka u Tvornici održati svoj najveći zagrebački koncert dosad, a tada će ujedno i proslaviti svoj 45. rođendan. U crveni ruž se zaljubila čim se počela šminkati, kako kaže, još tijekom fakulteta. "Oduvijek sam plavuša, a skužila sam da crveni ruž na plavušama "digne" i najobičniju kombinaciju. U par sekundi se i "idem baciti smeće" outfit pretvara u fashion".

image

Crveni ruž bio je zaštitni znak Marilyn Monroe

BARON

Osim naših poznatih Hrvatica, od crvenog ruža teško se odvajaju i brojne holivudske zvijezde. Postao je zaštitni znak Marilyn Monroe koja je bila poznata kao samo utjelovljenje glamura, a danas ga rado done glumica Emma Stone te pjevačice Taylor Swift, Kylie Minogue, Gwen Stefani i Dita Von Teese.

image

Emma Stone često kombinira crveni ruž uz svoju prepoznatljivo crvenu kosu

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK
image

Taylor Swift ga nosi i na svečanim, ali i u svakodnevnim situacijama

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
image

Kylie Minogue na ovogodišnjoj dodjeli Grammyja

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
image

Gwen Stefani je gotovo nemoguće zamisliti bez crvenog ruža

JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK
image

Ditu Von Teese gotovo je nemoguće vidjeti bez crvenog ruža

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Linker
15. travanj 2024 15:00