Sve u duplo

Možda već čistite lice dva puta, sada je vrijeme i za dvostruku hidrataciju

Pojačano vlaženje kože preporučuje se osobama sa suhom, osjetljivom i zrelijom kožom, a tijekom hladnijih mjeseci od njega koristi mogu imati svi tipovi kože

Popularno je u njezi lica u posljednje vrijeme dvostruko čišćenje, a sada je rođen novi sličan trend: dvostruka hidratacija. Stručnjaci za kožu kažu da može biti od koristi svim tipovima kože, pa i masnoj, a učinak može biti višestruk - od pojačanog vlaženja kože, preko zadržavanja drugih sastojaka za njegu u koži, do omogućavanja lakšeg djelovanja aktivnih tvari.

Kada udvostručiti

Dvostruko čišćenje preporučuje se jer čisti dublje i temeljitije od jednostrukog te uklanja više vrsta nečistoće, a zbog čega se može preporučiti dvostruka hidratacija? Opći je stav da malo dodatne hidratacije ne može štetiti, a posebno dobrodošla može biti za osobe sa suhom kožom i tijekom hladnijih mjeseci – pomoći će spriječiti daljnje isušivanje, a tijekom zime kada smo izloženi hladnoći, ali i suhom zraku u zatvorenim prostorima, dvostruka hidratacija pomaže da koža ostane mekana i da zadrži dovoljno vlage. I osobe s osjetljivom i zrelom kožom mogu udvostručiti hidrataciju, s obzirom na to da s godinama koža postaje sve suhlja. Niti osobe s masnom kožom ne trebaju strogo izbjegavati ovu metodu, s vremena na vrijeme pojačana hidratacija i njima je potrebna.

image

Dodatni sloj hidratacije čini kožu posebno mekom

DEPOSITPHOTOS

Svaka osoba sa suhom i osjetljivom kožom, s ekcemom, psorijazom ili ostalim upalnim stanjima trebala bi razmotriti dvostruku hidrataciju, savjetuju dermatolozi. I svi koji upotrebljavaju retinoide na recept, koriste benzoil peroksid, podvrgnuli su se kemijskom pilingu ili tretmanima mikroiglicama i laserima mogu od takve hidratacije imati koristi. Ponekad je potreba za dvostrukim vlaženjem samo privremena, primjerice, dok se koža ne oporavi ili dok se klimatski uvjeti ne promjene, a s njima i redovna njega kože.

Prednosti

Dva sloja hidratacije pružaju različite dobrobiti te olakšavaju uravnoteženje kože i rješavanje određenih kožnih problema. Osnovno je djelovanje rehidracija kože poslije čišćenja, dok će drugi sloj hidratacije, pogotovo na dijelovima lica sa suhom kožom, omogućiti ravnomjernu apsorpciju aktivnih sastojaka koji se nanose u sljedećem koraku. To je posebno važno kod nanošenja retinoida, jer suhlja područja, koja su u ovom slučaju apsorbirala dovoljno vlage, neće moći upiti više retinoida nego što im je potrebno.

Neki dermatolozi smatraju da su prednosti dvostruke hidratacije osobito vidljive kod upotrebe proizvoda koji obavljaju više zadataka. Primjer je kombiniranje seruma vitamina C koji vlaži i posvjetljuje kožu s hidratantnom kremom koja sadrži i zaštitu od sunca – takav spoj omogućuje već tri različita korisna djelovanja.

image

Dvostruka hidratacija je odličan dodatak redovitoj njezi kože

NYKOLA BULAVSKYI/DEPOSITPHOTOS

Kako se to radi

Kao što se ljeti za hidrataciju savjetuju lakši proizvodi, poput maglica i seruma, a zimi teži, poput gušćih i masnijih krema, tako se razlikuju i dva koraka u hidrataciji. Dobar prvi korak je lagani hidratantni losion koji brzo prodire u kožu i uravnotežuje je, dok se za drugi korak preporučuje hidratantna krema koja je ujedno namijenjena i tretiranju problema koji imate s kožom, primjerice, usporavanju starenja, zaštiti od sunca, od onečišćenja, ublažavanju hiperpigmentacija...

Ako i nemate neki specifični problem s kožom koji bi trebalo rješavati, dvostruka hidratacija i dalje je odličan dodatak rutinskoj njezi. Sve osobe s normalnom do suhom kožom mogu nakon prvog, lakšeg, sloja hidratacije, na područja koja su im suhlja ili osjetljivija nanositi dodatni sloj jače hidratantne kreme kako bi koža bila mekša i podatnija. Dvostruko vlaženje posebno je poželjno prije odlaska na spavanje, savjetuju dermatolozi, jer koža tijekom spavanja prolazi kroz fazu oporavljanja.

Linker
18. travanj 2024 17:39