PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK
PARFEMI

Možete mirisati kao Ava Gardner, Judy Garland, Audrey Hepburn i Grace Kelly

Proljeće 2023. u znaku je parfema najvećih holivudskih diva: na tržištu se pojavila omiljena kompozicija Ave Gardner, crvena bočica s cvjetnim i gurmanskim notama posveta je Judy Garland, a možete mirisati i kao Audrey Hepburn te Grace Kelly.

Proljeće 2023. u znaku je parfema najvećih holivudskih diva: na tržištu se pojavila omiljena kompozicija Ave Gardner, crvena bočica s cvjetnim i gurmanskim notama posveta je Judy Garland, a možete mirisati i kao Audrey Hepburn te Grace Kelly.

Jedna od najvećih filmskih diva u povijesti Hollywooda - Ava Gardner - ostala je zapamćena i kao muza pariške parfemske kuće Le Galion polovicom prošloga stoljeća. Tadašnji vlasnik Paul Vacher bio je toliko očaran glumicom da joj je ispunio želju da kreira parfem ekskluzivno za nju. Mirisna kompozicija L‘Astre (Zvijezda) dugo je bila tajna, sve dok je ove godine Zaklada Ave Gardner nije javno obznanila lansiravši na tržište novu verziju.

image
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/ PROFIMEDIA

Znalci kažu da se ljubitelji vintage mirisa imaju čemu veseliti ne samo zbog konačnog razotkrivanja L‘Astre nego i činjenice da iza nje stoje dva vrhunska parfumera. Izvorni tvorac L‘Astre, Paul Vacher, proslavio se i nizom drugih olfaktornih kreacija, uključujući legendarne Lanvin Arpège (1927.) i Miss Dior (1946.) te Le Galionov Sortilège (1937.) koji ga je ustvari povezao s Avom Gardner. Sortilège je i u pedesetim godinama prošloga stoljeća bio vrlo popularan, a kada je k tome Ava postala njegovo zaštitno lice, stekao je kultni status. Zvijezdu filmskih klasika "Bosonoga kontesa", "Noć iguane" i "Snjegovi Kilimandžara" to je potaknulo da Le Galionova šefa pita može li dobiti vlastiti parfem, a on je, dakako, s oduševljenjem pristao.

Upravo je Avin karakter femme fatale bio glavna inspiracija Rodrigu Florès-Rouxu, jednom od najistaknutijih parfumera današnjice, da rekreira L‘Astre u novu uniseks verziju koju opisuje kao spektakularan cvjetni eliksir s afrodizijačkim začinskim notama. Zaklada Ave Gardner s novim parfemom L‘Astre nastavlja slaviti stotu obljetnicu glumičina rođenja, koja je obilježena krajem prošle godine.

image
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/ PROFIMEDIA

Sličan potez ljetos je napravila i zaklada koja čuva uspomenu na holivudsku ikonu Judy Garland. Na stotu obljetnicu njezina rođendana predstavljen je parfem Judy - A Garland Fragrance, koji je poznati američki parfumer Vincenzo Spinnato osmislio proučavajući mirise kakve je Judy voljela, a pritom su mu pomogla njezina djeca - oskarovka Liza Minnelli sa sestrom Lornom i bratom Joeyjem Luftom. Raskošan cvjetni parfem s gurmanskim notama vanilije i karamele nalazi se u bočici što crvenom bojom podsjeća na cipelice koje je glumica nosila u legendarnoj ulozi Dorothy u filmu "Čarobnjak iz Oza", dok je oblik bočice nadahnut Judynim plesom u slavnoj glazbenoj točki "Get Happy" u filmu "Summer Stock". Judyni potomci posebno ističu da je parfem inkluzivan i rodno neutralan, jer je njihova majka bila poznata zagovornica LGBTQ zajednice i pokreta za građanska prava.

image
MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

S novim parfemskim edicijama nadahnutim Judy Garland i Avom Gardner još više se povećalo zanimanje za postojeće mirise nastale u čast holivudskih diva - počevši od vječno popularnog L‘Interdita koji je Hubert de Givenchy 1957. kreirao za oskarovku Audrey Hepburn. Zvijezda filmova "Praznik u Rimu" i "Doručak kod Tiffanyja" navodno nije željela da parfem bude tržišno dostupan (bilo bi to u skladu s nazivom L‘Interdit, što na francuskome znači - zabranjeno). No, na radost brojnih obožavatelja, kuća Givenchy ga prodaje već šezdesetak godina.

Kasnije je Audrey Hepburn dobila još jednu mirisnu posvetu - poznata je priča da je londonska parfemska kuća House of Creed sredinom osamdesetih samo za glumicu kreirala "Spring Flower" koji joj je navodno bio omiljen parfem sve do njezine smrti 1993., a u prodaju su ga pustili tri godine kasnije.

image
MGM/KOBAL/SHUTTERSTOCK MGM/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Vrlo je raširena i priča da je House of Creed 1956. kreirao parfem Fleurissimo za vjenčanje oskarovke Grace Kelly, a po nalogu njezina budućeg supruga, monegaškog kneza Rainiera III. koji je želio da parfem bude usklađen s vjenčanim buketom. Premda je povezanost sa zvijezdom filmova "Nazovi M radi umorstva" i "Prozor u dvorište" poprimila razmjere legende, kredibilitet kuće Creed doveden je u pitanje kada ih je američki istraživač parfema Gabe Oppenheim 2021. u knjizi "Ghost Perfumer" prozvao da su svoju povijest u mnogočemu fabricirali.

image
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/ PROFIMEDIA

No, to u široj javnosti nije osobito naškodilo reputaciji vintage parfema s posebnim holivudskim štihom. Kad je riječ o Grace Kelly, njezinom zvjezdanom prašinom posula se i pariška parfemska kuća Lubin koja je 1955. u čast oskarovke kreirala danas kultni parfem Gin Fizz.

Linker
25. travanj 2024 23:27