PRESS
Blaga, ali moćna

Novi hit sastojak u beauty industriji: uništava bakterije i suši akne, ali i hidratizira kožu

Ova je kiselina relativno nova u beauty industriji, a zbog svoje svestranosti privlači sve više pažnje i proizvođača i korisnika kozmetike za njegu.

Ova je kiselina relativno nova u beauty industriji, a zbog svoje svestranosti privlači sve više pažnje i proizvođača i korisnika kozmetike za njegu.

Kao udarni sastojci za postizanje čiste kože bez akni i mrlja najčešće se ističu salicilna kiselina, benzoil peroksid i retinoidi, no sada je tu još jedna „jaka igračica” - jantarna kiselina. Iako nekome možda zvuči pomalo opasno, ona to uopće nije, jer na kožu djeluje blago, a unatoč tome učinkovito je čisti, štiti i hidratizira. Zahvaljujući takvom djelovanju jantarna kiselina sve je češći sastojak kozmetičkih proizvoda, a zbog nje se užario i TikTok na kojem su videa o djelovanju jantarne kiseline na kožu s aknama pogledale stotine milijuna korisnika.

image

Osim jantara, izvor jantarne kiseline su i brokule, rabarbara, kiseli kupus, šećerna trska...

NATALIA SOTO/UNSPLASH

Protiv mikroba i upala

"Jantarna kiselina sastojak je za njegu kože koji nije (još) razvikan poput salicilne ili hijaluronske kiseline, ali zaslužuje našu pažnju. To je organski spoj koji je prirodno prisutan u jantaru, šećernoj trski i još nekim izvorima, a ekstrahira se procesom fermentacije. Koristi se već godinama zbog dobrobiti koje može imati na zdravlje, no relativno je nova u beauty industriji", rekla nam je estetska liječnica dr. Suzana Smoljo, spec. oftalmologije i optometrije.

image

BioNike Aknet Rebalancing cleansing water; nježna pjena za pranje osjetljive masne kože pogodna za svakodnevnu primjenu; 150 ml, 12,75 eura

BIONIKE

Zanimljivo je da jantarnu kiselinu kroz namirnice redovito unosimo u organizam: osim u šećernoj trski, prisutna je i u uobičajenim namirnicama kao što su brokula, cikla, rabarbara, šparoge, jabučni ocat, kiseli kupus... Pored toga, iako u nazivu sadrži riječ „kiselina”, ona nema svojstva snažnog kemijskog pilinga, poput AHA i BHA kiselina, nego su joj glavna snaga antimikrobno i protuupalno djelovanje.

Svestrana je

„Jantarna kiselina prilično je svestrana u njezi kože i ima nekoliko važnih prednosti, a među najistaknutijima je protuupalno djelovanje. Vrlo je učinkovita protiv mikroba te inhibira rast bakterija i gljiva na koži i liječi već postojeće upale. Odlična je za hidrataciju, budući da je slična lipidima naše kože, pa efikasno u nju prodire i daje joj potrebnu vlažnost. Regulira lučenje sebuma i čisti pore na koži te je idealna za njegu masne kože sklone aknama. Njome se radi i nježna eksfolijacija - dok jači preparati prilikom eksfolijacije oštećuju kožnu barijeru, jantarna kiselina ne remeti pH kože, nego mrtve stanice uklanja nježno, bez izazivanja crvenila i iritacije, što je čini pogodnom i za primjenu na osjetljivoj koži”, navodi pozitivne učinke jantarne kiseline dr. Smoljo.

I za anti-aging

S obzirom na to da su akne rezultat kombinacije bakterija i upale na koži (naravno, još i djelovanja hormona te genetike) za očekivati je da jantarna kiselina može pomoći u njezi kože osobama koje su sklone izbijanju akni. No, tu nije kraj njezinim djelovanjima, jer upotreba jantarne kiseline može imati i pomlađujuće učinke. O tome dr. Smoljo kaže: „Anti-aging djelovanje jantarne kiseline je dvojako; ona djeluje kao antioksidans, što znači da štiti kožu od slobodnih radikala i smanjuje prve znakove starenja, a uz to može potaknuti staničnu obnovu, dakle, ubrzava metabolizam i obnavljanje kože.”

image

Dr. Suzana Smoljo kaže kako je jantarna kiselina korisna u njezi svih tipova kože

MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Kako je nanositi

Zbog antibakterijskog djelovanja, jantarna kiselina bila bi najprikladnija za njegu masne kože sklone aknama, no svi tipovi kože mogu uživati u njenim blagodatima, pa čak i oni najosjetljiviji, kaže dr. Smoljo. „Najbolje ju je nanositi u obliku laganog seruma, maske ili ciljanog tretmana, jer je njena molekula premala da bi mogla efikasno prodrijeti kroz ‘teške‘ kreme i ulja. Zbog toga je s njima ne treba kombinirati”, savjetuje liječnica.

Ipak, treba imati na umu da ovaj sastojak nije dobro znanstveno proučen. Istraživanja na životinjama i laboratorijske studije potvrdili su njegovo antibakterijsko djelovanje protiv bakterija koje uzrokuju akne, antioksidativno djelovanje i utjecaj na smanjenje razgradnje kolagena, ali lokalna upotreba na ljudskoj koži slabo je istražena. No, budući da je jantarna kiselina blaga te ne uzrokuje suhoću ni iritaciju kože, vrijedi je isprobati. Prema onome što je do sada poznato, stručnjaci smatraju da se dobro slaže s drugim sredstvima za liječenje akni (primjerice, sa salicilnom kiselinom), a ako netko ima vrlo osjetljivu kožu i akne, jantarna kiselina mogla bi zamijeniti uobičajenu terapiju, piše Shape. U svakom slučaju, nije loše prije upotrebe pitati dermatologa za savjet o korištenju.

Linker
26. travanj 2024 13:27