Briga za kožu i kosu

Ovo je 10 najpopularnijih beauty trendova na TikToku, ali to ne znači da su dobri za vas

Najviše je pregleda prikupila jedna od prirodnih metoda za poticanje rasta kose, a slijedi je „zaključavanje” vlage u koži.

Trendovi na TikToku nastaju i nestaju svakoga dana, a stalno se pojavljuju nove beauty ideje i savjeti - neke prolaze nezapaženo, dok druge postaju veliki hitovi s milijunskim sljedbama. Svakom instant trendu treba pristupiti s oprezom, jer među njima ima beskorisnih, pa i opasnih, no naravno, ima i korisnih. NordChem, britanski distributer i proizvođač prirodnih kozmetičkih proizvoda, objavio je popis deset trenutno najpopularnijih beauty trendova s ove društvene mreže i komentirao njihovu učinkovitost.

Vodica ružmarina za rast kose, 58 milijuna pregleda

Prema istraživanju NordChema, upotreba vodice ružmarina za poticanje rasta kose najpretraživaniji je trik za ljepotu na TikToku. Ulje ružmarina čest je sastojak proizvoda za rast kose, pa ljudi njihov učinak pokušavaju sami nekako postići kod kuće. Poznati su njegovo protuupalno djelovanje, sposobnost jačanja cirkulacije i poticanje rasta živaca, a sve to pridonosi zdravlju folikula kose. Jedan od recepata na TikToku glasi: stavite svježi ružmarin u kipuću vodu i kuhajte ga 15 do 30 minuta. Zatim skinite s vatre, ostavite 15 minuta, pa izvadite ružmarin. Kad se ohladi, ulijte vodu u bočicu s raspršivačem i nanesite je na korijene kose. Učinkovitost kućnog recepta nije dokazana.

image

Najviše se traži pomoć za poticanje rasta kose

JAROSLAV DEVIA/UNSPLASH

Zadržavanje vlage vazelinom, 42 milijuna pregleda

"Zaključavanje" vlage u koži okluzivnim sredstvima kao što je vazelin, trend je posvuda, ne samo na TikToku. U večernjoj se njezi koža lica bogato premaže vazelinom, kako vlaga iz kože ne bi mogla ispariti. Nanosi se nakon ostalih proizvoda za njegu, kako bi se i njihovi sastojci zadržali u koži. Kritičari kažu da debeli slojevi vazelina mogu potaknuti začepljivanje pora.

Hidrogen peroksid za bjelje zube, 37 milijuna pregleda

Kada se hidrogen peroksid koristi ispravno, može u nekoj mjeri uništavati bakterije i pomoći zdravlju zubnog mesa. Na TikToku se za izbjeljivanje zubi savjetuje ispiranje usta vodicom koja sadrži taj spoj, no studije ne pokazuju da bi se tako mogla postići bilo kakva značajnija razlika u boji.

Ricinusovo ulje za rast trepavica, 34 milijuna pregleda

Poznata je upotreba ricinusovog ulja za poticanje rasta kose, pa mnogi pretpostavljaju da bi jednako trebalo utjecati i na trepavice, no nije nužno tako. Ulje ricinusa ne pomaže trepavicama da zaista budu gušće ili duže, ali pomaže im da tako izgledaju. Njegova je snaga u tome što intenzivno vlaži trepavice, zbog čega izgledaju punije i sjajnije.

Samotamnjenje za konturiranje lica, 24 milijuna pregleda

Konturiranje lica popularnije je nego ikad. Isticanje linija lica pomoću proizvoda za samotamnjenje osmišljeno je prije više godina, a dobilo je i naziv tenturiranje (od tantouring ili tontouring, što spaja engleske riječi tan i contournig), no sada se počelo nezaustavljivo širiti. Kod ove se tehnike linije lica naglašavaju sredstvom za samotamnjenje, a pobornici kažu kako je dovoljno to činiti jednom tjedno umjesto jednom na dan, kao kod konturiranja šminkom.

image

Lice se pokušava konturirati i sredstvima za samotamnjenje

CAIQUE NASCIMENTO/UNSPLASH

Pumpanje usnica uljem cimeta i metvice, 15 milijuna pregleda

Usnice se mogu napumpati nanošenjem ulja cimeta ili ulja metvice, zaklinju se mnogi tiktokeri, ali nerado spominju neugodu koju taj postupak može izazvati. I gotovi proizvodi za postizanje punijih usnica mogu izazvati osjećaj žarenja i trnaca, a reklo bi se da je kod kućnih rješenja taj osjećaj još izraženiji i jači.

image

Ulje cimeta ili metvice navodi se kao pomoć za kratkotrajno popunjavanje usnica

DAINIS GAVERIS/PEXELS

Jabučni ocat protiv akni, 11 milijuna pregleda

Jabučni ocat ima antibakterijska svojstva, pa je zamisao tiktokera da će se riješiti akni ako ih namažu jabučnim octom. No, u kozmetičke svrhe ocat nikad ne bi trebalo stavljati na kožu nerazrijeđen – uvijek ga valja pomiješati s vodom i to u jednakim omjerima.

Maslinovo ulje za vlaženje kože, 8,5 milijuna pregleda

Maslinovo ulje tradicionalno se koristi za njegu i hidrataciju kože, pa i za oporavak kože nakon pretjeranog izlaganja suncu, a to su prihvatili i na TikToku. Ovo ulje obiluje antioksidansima i stoga je dobro za kožu, ali tvrdnje da može pomoći zatezanju opuštene kože ipak su pretjerane.

image

Za njegu kože savjetuje se i ocat i ulje, ovisno o problemu

ANASTASIIA TRIBBIANI/PEXELS

Ulje sjemenki grožđa za volumen kose, 7 milijuna pregleda

Ulje sjemenki grožđa sastojak je brojnih proizvoda za njegu kose, pa je našlo mjesto i u "kućnoj" kozmetičkoj radinosti i stvaranju proizvoda za postizanje većeg volumena kose. Poznato je po hidrataciji, poticanju sjaja, pa i rasta kose.

Skidanje šminke uljem kokosa, 7 milijuna pregleda

Kokosovo ulje ima ugodnu teksturu, snažno hidratizira kožu, ima protuupalna i antimikrobna svojstva, a dobro je i za čišćenje kože. Ipak, oni s masnom kožom i kožom sklonom aknama trebali bi ga preskočiti u kozmetičkoj upotrebi, s obzirom na to da može začepiti pore na koži i pridonijeti nastajanju akni.

Linker
19. travanj 2024 22:19