Iris Pallida, koja raste po obali Dalmacije, sjevernoj Italiji, i na jugu Francuske, možda je najcjenjenija mirisna esencija u paletama kreatora parfema koji rade za najluksuznije brendove svijeta.

 LANCÔME PR
IRIS PALLIDA

Ovo je najskuplji sastojak u parfemima - može doseći cijenu manjeg stana u Zagrebu

Istražujemo zašto jedan sastojak može biti tako skupocjen.

Istražujemo zašto jedan sastojak može biti tako skupocjen.

On je tajna parfema koji je Gabrielle Chanel nosila do smrti, Serge Lutensovog legendarnog parfema Iris Silver Mist, krije se i u muškim parfemima kao što je Dior Homme, a bez njega mnogi bestseller parfemi ne bi mirisali isto, a možda se ne bi tako dobro prodavali. Među njima je i Lancôme La Vie Est Belle, parfem koji je u nekoliko godina zaredom proglašen najprodavanijim parfemom u Francuskoj.

image

Evo kako izgleda cvijet Iris Pallida, poznatiji kao "blijeda perunika"

CHANEL PR

Iris je cvijet koji se može naći na svakom uglu, ako se malo osvrnete oko sebe. Tipično je ljubičast i uspravan, elegantan, ali malo čudnovata izgleda, često se uzgaja kao ukrasna biljka, a u Srednjem vijeku se smatralo da ima magijska i alkemijska svojstva. U Hrvatskoj je najpoznatija sorta Iris Croatica, ili hrvatska perunika, endemska vrsta koja je 2000. godine proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. No, iris o kojem pričamo u kontekstu parfema ne nosi ime Croatica, već Pallida, poznatija kao blijeda perunika. Iris Pallida, koja raste po obali Dalmacije, sjevernoj Italiji, i na jugu Francuske, možda je najcjenjenija mirisna esencija u paletama kreatora parfema koji rade za najluksuznije brendove svijeta.

image

Ovako izgleda rizom cvijeta Iris Pallida nakon sušenja na jutenoj tkanini 2 do 3 godine

CHANEL PR

Ako na Iris Pallidu naiđete negdje, ako joj priđete nosom, nećete osjetiti bogznašto. Jer, irisov miris ne dobiva se ekstrakcijom cvijeta, već njegova podanka ili, kako kažu botaničari, rizoma, korijena koji raste pod zemljom i iskapa se u listopadu. No, kada se jednom iskopa, rizom irisa nije još spreman za ekstrakciju. Prvo ga treba dobro ručno očisititi, razrezati na manje dijelove, a nakon toga dehidrirati tijekom 3 dana na 30°C kako bi izgubili 60% vode koju sadrži. U protivnom će početi plijesniti. Potom slijedi najvažniji dio obrade: sušenje. Na jutenoj tkanini, podanci se suše 2 do 3 godine, sve dok ne postanu tvrdi poput komada drveta, nakon toga se melju u fini prah, i tek se tada iz njih mogu početi ekstrahirati esencija parnom destilacijom. Pretfinalni proizvod destilacije je maslac, takozvani "beurre d‘iris" ili "concrète" koji se na kraju nanovo destilira da bi se dobio apsolut, ili čista esencija u viskoznom stanju. Cijena kvalitetnog irisovog maslaca, primjerice onaj talijanske sorte Pallida koja raste na obroncima Toskane, može doseći i do 100 000€ po kilogramu. Usput rečeno, ako negdje pročitate da neki parfem sadrži notu "orrisa", radi se o stručnom terminu koju koriste kreatori parfema, a odnosi se upravo na ekstrakt rizoma irisa.

No, po čemu je iris toliko poseban i zbog čega se stavlja u formule parfema? "Ono što je najzanimljivije kod esencije irisa, je: što ga dulje nosimo na koži, to on miriše jače i voluminoznije", kaže Christopher Sheldrake, nos koji se u kući Chanel brine za mirisne sirovine, plantaže, pa i plantaže irisa u Grasseu na jugu Francuske gdje je Chanel počeo uzgajati sâm svoj iris.

image

Chanel Nº19, 15 ml Parfum 252€

PR

Jer, Chanel je parfemska kuća kojoj je esencija irisa utkana u povijest, svoj je prvi parfem s tom dragocjenom esencijom lansirala davne 1970. godine. Ime je dobio po datumu rođenja Coco Chanel (19.08.), koja je nosila N°19, slavnu "devetnaesticu" do posljednjih dana. Sa stalnom adresom u hotelu Ritz, nekoliko koraka od svog butika u ulici Cambon, Chanel je kolumnistici Carmer Tessier jednom prilikom prepričala zanimljivu anegdotu u vezi devetnaestice. "Izlazila sam iz hotela Ritz, kada me nepoznati muškarac s američkim akcentom potapšao po ramenu i rekao mi da njegove prijateljice zanima koji to parfem nosim. Ja sam mu na to odgovorila: a zašto ne biste pošli za mnom, pokazat ću vam‘, i odvela sam ih do butika. Tek tada su shvatili tko sam," piše Pierre Galante u svojoj knjizi Les Années Chanel o parfemu koji je kreirao tadašnji nos kuće Henri Robert. Parfemi s irisom dugo nakon toga nisu bili u modi. Ukusi su se mijenjali, sve dok se nisu pojavile male nezavisne parfemske kuće koje nisu toliko marile za tredove, koliko za individualizam, i ponovno vratile iris u fokus.

image

Serge Lutens Iris Silver Mist, 75 ml EdP 210€

PR

Novi val kreativnih parfema tako nam je donio Serge Lutens Iris Silver Mist, parfem kojeg je 1994. kreirao Maurice Roucel, autor Guccija Envy i Guerlainovog Insolencea, zatim Iris Poudre 2000. godine s potpisom Pierrea Bourdona, velikog zaljubljenika i esenciju irisa, a 2005. prvi muški miris s otvoreno izraženom notom irisa, Dior Homme, s potpisom Oliviera Polgea.

image

Dior Homme Original, 100 ml EdT 116€

PR

Taj muški parfem je, možemo slobodno reći, te je godine pokrenuo trend parfema s irisom, ne samo u svijetu niche parfema, nego i u mainstream. Dobar primjer mainstream trenda irisa je dakako Pradin Infusion d‘Iris, osvježavajuće-puderasta verzija s notom ovog plemenitog cvijeta, koji je i dandanas na top-ljestvicama svjetskih parfumerija.

image

Prada Infusion d‘Iris, 50 ml EdP 117€

PR

Nekoliko godina i još 20-ak novih lansiranja parfema s irisom, Chanel je odlučio reagirati i lansirao N°19 Poudré, modernu verziju irisa. "Neću ih imenovati, ali na tržištu se pojavilo puno parfema na bazi irisa, cvijeta koji na neki način pripada kući Chanel. Na ovaj način smo htjeli ponovno ‘prisvojiti‘ iris," rekao je Jacques Polge 2011. kada je N°19 Poudré lansiran.

image

Chanel Nº19 Poudré, 100 ml EdP 165€

PR

No, Chanel kao da je s novom verzijom N°19 Poudré zapravo još više rasplamsao trend, jer parfemi na bazi irisa doživjeli su novi uzlet na nezavisnoj niche sceni, što potvrđuju francusko-australski brend Naomi Goodsir sa parfemom Iris Cendré i nedavno lansirani L‘Iris firentinske parfemske kuće Santa Maria Novella.

image

Naomi Goodsir Iris Cendré, 50 ml EdP 150,64 €

PR

Ipak, možda najreprezentativniji primjer kako luksuzna esencija irisa miriše u luksuznom parfemu je L‘Iris de Fath, novo reizdanje parfema iz davne 1946., koji navodno sadrži enormnu količinu i irisovog apsoluta i concrètea, u koncentraciji čistog ekstrakta parfema od 30 mililitara po cijeni od 1470€ koji miriše—kažu oni koji su ga probali—kao najskuplji parfem na svijetu.

image

Jacques Fath L‘Iris de Fath, 30 ml Parfum 1470€

PR

Na kraju, kako miriše esencija irisa, pitate? Potpuno božanstveno. Za one koje zanima kako Iris Pallida miriše, najbliže što je dostupno običnom čovjeku je esencija cvijeta Iris Germanica, koji miriše (skoro) kao prava stvar, a može se pronaći na francuskom webshopu Aromazone, gdje košta 8€ za 1 gram. U svakom slučaju, slijedeći puta kada omirišete jedan od ovih parfema, imajte na umu da možda mirišete djelić esencije koja košta kao stan u Zagrebu.

Linker
26. travanj 2024 18:09