PROMO
parfemski sommelier

Parfumer Phillip Birkholz ujedinjuje arapsko viđenje ljepote s germanskom preciznošću

Philip Birkholz, čiji ručno rađeni mirisi ujedinjuju arapsko viđenje ljepote s germanskom preciznošću, velika je zvijezda niche scene u Njemačkoj - gdje posljednjih godina nastaju brojne parfemske kreacije koje odišu multikulturalnošću.

Philip Birkholz, čiji ručno rađeni mirisi ujedinjuju arapsko viđenje ljepote s germanskom preciznošću, velika je zvijezda niche scene u Njemačkoj - gdje posljednjih godina nastaju brojne parfemske kreacije koje odišu multikulturalnošću.

Kad je riječ o vrhunskim niche parfemima, malo kome će prva asocijacija biti - Njemačka. No, sudeći prema tamošnjem procvatu ekskluzivnih mirisnih brendova, čini se da Berlin postaje parfemska prijestolnica svjetskog kalibra. Štoviše, Berlin nekoć već jest bio nadaleko poznat po parfemima zahvaljujući kući J.F. Schwarzlose, koja je potkraj 19. i u prvoj polovini 20. stoljeća proizvela niz mirisnih klasika, uključujući Rosa Centifolia, IA-33 i Treffpunkt 8 Uhr. Brend je ugasnuo 1976., no dizajner Lutz Herrmann i parfumerka Véronique Nyberg prije deset godina oživjeli su ga i modernizirali. Njegov povratak na tržište dočekan je s ovacijama te J.F. Schwarz­­lose proživljava svojevrsnu renesansu.

image

Berlin - umjetnička inspiracija Phillipu Birkholzu

PROMO
image

Parfemi kao dio svakodnevice

SHUTTERSTOCK

Neki drugi berlinski niche brendovi su pak otvorili posve novo poglavlje u parfemskoj povijesti. Među njima se ističe manufaktura Birkholz, gdje se od 2017. ručno proizvode istoimeni parfemi iznimne kvalitete. Posao zajednički vodi cijela obitelj - bračni par Katrin i Nasyr Birkholz sa sinovima Svenom i Philipom. Upravo je Philip najviše u žiži javnosti jer osmišljava mirise te putem svojih video i audio kanala na društvenim mrežama otkriva tajne vrhunskog parfumerstva. Prepustite se nezaboravnom putovanju osjetilima, poručuje kreativac prikazujući to na duhovite načine. Tako je, primjerice, u elegantnom odijelu i s parfemom u ruci ušao u bazen kako bi dočarao svježinu mirisne kreacije Birkholz Ocean Hills.

image

Phillip Birkholz, sin Njemice i Iračanina, vodi obiteljski brend i stvara ekskluzivne kreacije s najfinijim parfemskim uljima, koje se odnedavno mogu kupiti u Zagrebu

PROMO

Osebujni Philip sebe opisuje kao - parfemskog sommeliera. "Baš poput sommeliera koji preporučuje najbolje kombinacije u sljubljivanju jela s vinom, olakšavam ljudima da shvate koji je parfem u skladu s njihovim stilom, osobnošću i prigodom. Dugo sam izučavao umijeće parfumerstva i međuodnos mirisa s "kemijom" pojedinca. Koristim samo najbolje sastojke i pedantan sam do najmanjeg detalja kako bih dobio kompleksan i dobro uravnotežen miris koji nije samo ugodan, nego pobuđuje emocije i priča priču. Kroz parfeme nastojim prenijeti duboko osobno, holističko iskustvo", objašnjava Birkholz, dodajući da mu pritom uvelike pomaže njegovo multikulturalno naslijeđe.

image

Acqua Colonla Peony Sandalwood, ovosezonski hit brenda 4711

PROMO

"Kao sin Njemice i Iračanina, odrastao sam okružen raznolikim tradicijama, običajima i mirisima, što mi je proširilo vidike te usadilo uvažavanje drugih kultura, kao i radoznalost u istraživanju novih olfaktornih iskustava. Moje kreacije ujedinjuju arapsko viđenje ljepote s germanskom preciznošću. Premda se Njemačka tradicionalno ne povezuje s parfemima, razvila je jedinstven stil u kojem se kombinira zanatsko umijeće sa suvremenom perspektivom. Njemački pristup parfumerstvu podrazumijeva usredotočenost na kvalitetu i inovaciju. Prioritet su visokokvalitetni sastojci, kako bi parfemi odisali profinjenošću", kaže Birkholz koji u proizvodnji koristi najfinija svjetska parfemska ulja, i to u visokim koncentracijama. Udio parfemskog ulja je od 18 do 25 posto, što, među ostalim, znači da možete dugo uživati u mirisu parfema na koži.

image

Geza Schön tvorac je kultnih parfema Escentric Molecules što sadrže jedinstvenu aroma-molekulu Iso E Super

PROMO

Među najomiljenijim Birkholzovim mirisnim sastojcima je sandalovina, za koju kaže da ima posebno mjesto u njegovu olfaktornom repertoaru. "Uvijek je izazov odabrati samo jedan omiljen sastojak, jer svaki ima svoj poseban šarm i karakter kojim pridonosi parfemu. No, kad bih morao odabrati, bila bi to sandalovina sa svojom toplom i drvenastom aromom. Bogat i kremast miris sandalovine posjeduje zadivljujuću i ugodnu kvalitetu koja parfemima daje dubinu i profinjenost. Sandalovina može biti podržavajuća nota, harmonizirajući se s ostalim sastojcima da bi se stvorio dobro uravnotežen parfem, ili pak može imati glavnu ulogu, odišući zadivljujućom prisutnošću. Za mene sandalovina predstavlja savršenu ravnotežu između profinjenosti, mira, spokoja i senzualnosti. Parfemima daje bezvremensku eleganciju i osjećaj uzemljenja", smatra Birkholz čiji su nepresušan izvor nadahnuća česta putovanja svijetom, od meksičkih plaža do norveških snježnih krajolika. Nedavno je, za boravka u Hrvatskoj, stekao još jedno iskustvo.

image

Histria, miris parfemskog brenda Wesker, posvećen Istri

PROMO

"Prvi put sam u Hrvatskoj koja je poznata po divnoj obali i vibrantnim gradovima, no ovaj put ih neću vidjeti i doživjeti. Olfaktornu inspiraciju zasad skupljam samo u Zagrebu", kaže svestrani Berlinčanin koji je doputovao u Zagreb kako bi predstavio svoj brend u parfumeriji Martimex.

image

Stoljetni klasici J. F. Schwarzlose oživljeni su u novim verzijama zahvaljujući dizajneru Lutzu Herrmannu i parfumerki Veronique Nyberg

PROMO

Osim Philipa Birkholza, i Marie Urban le Febvre posebno je zapažena na rastućoj berlinskoj sceni ručno rađenih mirisa što odišu multikulturalnošću. Pariška parfumerka s mužem Alexanderom Urbanom, Austrijancem koji je također vrstan poznavatelj mirisa, skrasila se u njemačkoj metropoli osnovavši 2014. brend Urban Scents. Ovi parfumeri ujedno su i strastveni piloti, što prenose u svoje mirisne kreacije, opisujući ih kao pustolovine u kojima vole slobodno eksperimentirati.

image

Parfumerka i pilotkinja Marie Urban le Febvre svoje parfeme Urban Scents opisuje kao pustolovine u kojima voli eksperimentirati

PROMO

Na mirisnoj karti Berlina važno ime je i AER. Iza njega stoji dizajnersko-parfumerski dvojac Ted Young-Ing i Stefan Kehl koji su ga 2017. lansirali kao brend potpuno prirodnih olfaktornih kreacija. Svaka je nadahnuta nekom biljnom esencijom što ih prikupljaju diljem svijeta, poput indijske trave nagarmotha i francuske klekovine.

image

Niche brend AER diči se potpuno prirodnim sastavom na bazi najkvalitetnijih biljnih sirovina

PROMO

U prirodnost se zaklinje i Tanja Bochnig koja je prije deset godina pokrenula berlinski brend organskih mirisa April Aromatics. Majstorica joge i aromaterapeutkinja kaže da parfeme "puni" iscjeljujućom energijom eteričnih ulja.

image

Tanja Bochnig organske mirise Aprill Aromatics ‘puni‘ iscjeljujućom energijom eteričnih ulja

PROMO

Mirisne crtice iz Njemačke

• Najpoznatiji i najdugovječniji mirisni brend je 4711 - kolonjske vodice izvorno nastale u 18. stoljeću u Kölnu. Svake godine imaju nekoliko novih izdanja, poput ovosezonskih Acqua Colonia Peony Sandalwood i Remix Sparkling Island.

• Niz parfema na masovnom tržištu proistekao je iz njemačkih modnih marki kao što su Hugo Boss, JOOP!, Escada, Jil Sander...

• Njemački olfaktorni mag Geza Schön je 2006. sa svojim brendom Escentric Molecules pokrenuo svjetski trend takozvanih molekularnih parfema što se temelje na sintetskoj molekularnoj strukturi proizvedenoj u laboratoriju.

• Supružnici Ursula i Christian Lengling, koji su 2014. osnovali niche brend Lengling Munich, kažu da je to prva parfemska kuća u povijesti sa sjedištem u Münchenu.

• Sve više pozornosti privlače niche parfemi Wesker, lansirani 2020., na kojima je navedeno da se ručno proizvode i umjetnički oslikavaju u Njemačkoj. Među osnivačima brenda je Mayki Wesker koji je jedan parfem - Histria - posvetio rodnoj Istri.

Linker
27. travanj 2024 07:39