NJEGA KOŽE

Pigmentacija kao motivacija: Pjegice i mrljice na koži kao zaštitni znak

U skladu sa sveopćim trendom prirodnosti sve je više onih koji svoje točkice i mrljice na koži ponosno pokazuju - i njeguju posebno prilagođenim proizvodima.

"Odrastajući u Splitu - gradu s vječnim suncem - patila sam zbog pjegavosti. Moja svijetla put nije mogla dobiti boju, a pjegice bi mi ljeti postale još izraženije. Nastojala sam ih prikriti puderom i odjećom, no danas se ne mogu zamisliti bez njih. S godinama sam uvidjela koliko pjegice mogu biti zanimljive i privlačne. Nosim ih s ponosom, one su moj vječni nakit i tetovaže" kaže glumica Nataša Janjić Medančić, dodajući da je naučila njegovati kožu tako da u suncu uživa u razdoblju kada joj je prijatelj, a ne agresor.

"Ne izlažem se suncu kada je UV zračenje najjače i uvijek koristim sredstva s visokim zaštitnim faktorom. Uz svakodnevnu njegu hranjivom kremom s kolagenom pjegice držim pod kontrolom pomoću seruma s nježnom formulacijom na bazi niacinamida i glikolne kiseline koja istodobno ublažava pigmentacije i bore", otkriva Nataša.

image

Nataša Janjić Medančić

VEDRAN PETEH/CROPIX

S radošću je prigrlila trend prirodne ljepote i prihvaćanja različitosti koji posvuda uzima maha. Podržavaju ga i mnoge poznate svjetske pjegavice, počevši od škotske glumice Rose Leslie i američke pjevačice Demi Lovato. Mnogima je inspiracija i Meghan Markle koja je čak i na vjenčanju s princem Harryjem ostavila svoje pjegice vidljivima pokazavši da doista mogu biti jedinstven stilski dodatak.

Svoj "prošarani" ten itekako znaju stilizirati brazilski supermodel Gisele Bundchen i njezina švedska kolegica Elsa Hosk, dok novo poglavlje u priči o pigmentnim "ukrasima" na koži ispisuje sve popularnija manekenka Maeva Giani Marshal.

image

Gisele Bundchen

INSTAGRAM/DDP USA/PROFIMEDIA

Ljepotica francuskih i američkih korijena privlači pozornost licem prepunim točkica nalik na pjege i madeže, no riječ je o mnogo neobičnijim pigmentacijama.

U dvadesetoj godini Maeva je doživjela moždani udar, zbog čega je ponovno morala učiti hodati. Ne znajući da lijekovi koje je tada uzimala mogu izazvati alergijsku reakciju tijekom izlaganja suncu, dobila je opekline iza kojih su ostale brojne pigmentacije.

"Isprva me to užasnulo, no uskoro sam stekla novi pogled na život. Pigmentacija mi je postala najveća motivacija i inspiracija. Štoviše, uvidjela sam da može biti i senzacija. Želim pokazati ljudima da svatko ima pravo biti autentičan. Ne moramo se mijenjati samo zato da bismo se uklopili u nametnute standarde", kaže nova predvodnica pokreta nekonvencionalne ljepote.

image

Meghan Markle

AKM IMAGES/BACKGRID USA/PROF

Sve spomenute žene slažu se u tome da koža sklona stvaranju pigmentacija ponajprije treba pomno prilagođenu njegu. Za to su stvoreni serumi, kreme i pilinzi sa sastojcima koji ciljano sprečavaju prekomjerno nakupljanje kožnog pigmenta melanina te imaju posvjetljujući učinak, poput vitamina C, AHA kiselina, niacinamida... S antipigmentacijskim proizvodima ne valja pretjerivati jer mogu nadražiti i oslabiti kožu, stoga ih je najbolje odabrati u dogovoru s dermatologom.

Općenito je najbolje najprije posjetiti dermatologa kako biste ustanovili uzrok hiperpigmentacija. Osim zbog prekomjernog izlaganja suncu, nasljedne sklonosti i starenja, često se pojavljuju zbog hormonskih promjena (osobito u trudnoći), kožnih upala i oštećenja ili uzimanja određenih lijekova (npr. nekih vrsta antibiotika i oralnih kontraceptiva). Dermatolog svakako treba biti "polazna stanica" ako se odlučite za agresivnije tretmane uklanjanja hiperpigmentacija, poput kemijskog pilinga ili lasera.

image

Demi Lovato

MOSA/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Svačija je koža drukčija pa nema unverzalnog jamstva da će pigmentacija biti posve izbrisana razlog više da sa stručnjakom razmotrite najprihvatljivije rješenje.

1. CILJANO DJELOVANJE

Postoje precizna rješenja za tretiranje malih hiperpigmentacija, kao što je EUCERIN Anti-Pigment Spot korektor (148 kn) s patentiranim sastojkom thiamidolom koji smanjuje pigmentne mrljice i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje. Za to je stvoren i set s 12 mini obloga nalik na flastere BIOLOGIQUE RECHERCHE µ-FILL PIGM 400 (jednomjesečna kura 1357 kn) s tehnologijom ciljanog djelovanja na pigmentacije.

2. NOĆNA NJEGA

Noć je idealna za korekcije jer se tada koža obnavlja mnogo brže i intenzivnije nego danju. Za noćnu njegu lica, vrata i dekoltea posebno je osmišljen EPTADERM Epta Spot antipigmentacijski serum (249 kn), kao i NIVEA Luminous 630 Anti Spot noćna krema za posvjetljivanje tamnih mrlja (177,90 kn).

3. PILING

Lakše je ublažiti takozvane diskoloracije na koži ako je jednom do dvaput tjedno obnovite nježnim pilingom. Kao posebno učinkoviti preporučuju se dvofazni tretmani, npr. ELEMIS Dynamic Resurfacing Peel & Reset na bazi prirodnih kiselina i brezina soka (660 kn) i MELVITA Nectar Blanc s ekstraktima zimzelena i morskog narcisa (377,50 kn).

4. ZAŠTITA OD PLAVE SVJETLOSTI

Poznato je da plava svjetlost ekrana kompjutora i mobitela nepovoljno utječe na oči, a sve je više dokaza da u koži uzrokuje takozvano digitalno starenje, potičući pojavu mrlja i bora.

Stoga mnogi proizvodi imaju oznaku da štite od izloženosti plavom svjetlu, npr. DR RENAUD serum s matičnim stanicama snježnog lotosa (495 kn) i SUSANNE KAUFMANN Blue Light Defenc maglica (480 kn).


Pogledajte koji se još proizvodi preporučuju za njegu ovog tipa kože.

Linker
18. travanj 2024 17:49