PEXELS
Žedna koža

Pobijedite sezonsku suhoću uz savjete za njegu kože lica i tijela

Stanje suhe kože uobičajeno se pogoršava tijekom hladnijih mjeseci, jer niže temperature dovode do pada sadržaja vlage u koži. No, dobre navike i dobro odabrani proizvodi omogućit će koži dovoljnu hidriranost kroz cijelu godinu.

Stanje suhe kože uobičajeno se pogoršava tijekom hladnijih mjeseci, jer niže temperature dovode do pada sadržaja vlage u koži. No, dobre navike i dobro odabrani proizvodi omogućit će koži dovoljnu hidriranost kroz cijelu godinu.

Perutanje, ekcemi, ispucala koža, neugodno zatezanje, svrbež, crvenilo, osjetljivost... sve su to manifestacije suhe kože, jednog od najčešćih kožnih problema. Suhi tip kože može biti nasljedan, a stanje se uobičajeno pogoršava tijekom hladnijih mjeseci, jer niže temperature zraka dovode do pada sadržaja vlage u koži. Takve promjene mogu ugroziti kožnu barijeru te pojačati gubitak vode, pa može doći do dehidriranosti kože, ali i otežanog samoobnavljanja barijere. Krajnji rezultat su gruba ili perutava koža, crvenilo i peckanje, izraženije linije i bore. No, dobro odabrani proizvodi za njegu i dobre navike u velikoj će mjeri pomoći kvalitetnoj hidrataciji i održanju dobrog stanja kože kroz cijelu godinu.

Zašto koža postaje suha

U podlozi suhe kože i nepostojane kožne barijere vrlo često je genetika, no velik utjecaj imaju i vanjski uvjeti zbog čega i osobe s masnim tipom kože mogu iskusiti suhoću kože. Za mnoge je takva suhoća sezonska pojava, a zimski uvjeti mogu napadati na više frontova: povećane količine vode gube se iz unutrašnjih slojeva kože; stanice kože produciraju se većom brzinom, pa koža postaje deblja, ljuskavija i svrbi; niske temperature mogu potaknuti dotok krvi u kožu te pojačati crvenilo, a mogu i naštetiti kožnoj barijeri. Zbog svega nabrojenog zimi se nerijetko pogoršavaju stanja na koži poput ekcema ili psorijaze. Slično vrijedi i za akne - koža će proizvoditi manje masnoća i postati dehidrirana, a upravo će to izazvati više crvenila i prištića. Kad se osobama s aknama javi suhoća kože, trebale bi uvesti u njegu hidratantni proizvod koji će vratiti koži vlagu bez iritiranja, kažu dermatolozi.

image

Zimi su idealne bogate hidratantne formulacije

PEXELS

Spriječite suhoću kože

Suhoća ne pogađa samo kožu lica, nego i cijelog tijela, zato prevencija treba biti sveobuhvatna. Prvi je korak sniziti temperaturu vode kojom se tuširate; vrući tuš samo pogoršava suhoću, jer uklanja s kože sebum, prirodni izvor potrebne vlage. Preporučuje se tuširanje mlakom vodom, jednom na dan, ne dulje od deset minuta. To bi trebalo pomoći očuvanju zaštitne barijere kože, baš kao i smanjena upotreba sapuna i gelova za pranje svih vrsta. Njima perite samo pazuhe, stopala, intimne dijelove i ruke, sugeriraju dermatolozi, a pritom izaberite najnježnije (namjenske) opcije bez mirisa.

Lice i vrat, ruke (šake), noge (donji dio) te usnice hidrirajte češće nego inače, može i bogatijim proizvodima, kako bi se koža uvijek osjećala ugodno. I cijelo je tijelo zaslužilo bogatije hidriranje; preporučuje se upotreba gušćih krema sa ceramidima (prirodni lipidi) i hijaluronskom kiselinom koja će privući vodu u kožu i ondje je zadržati. To bi trebalo učiniti unutar pet minuta od tuširanja, nakon što ste osušili kožu tapkanjem ručnikom.

image

Kupanje izbjegavajte, radije se tuširajte jednom na dan, mlakom vodom i ne dulje od deset minuta

PEXELS

Uz to, privremeno svedite pilinge na minimum, kako biste pomogli prirodnim kožnim masnoćama da ostanu tamo gdje su najpotrebnije i kako biste smanjili oštećivanje i perutanje kože uzrokovano trenjem. Pomozite koži i na druge načine: koristite ovlaživače zraka u prostorima u kojima boravite, nosite odjeću od prirodnih materijala i dovoljno komotnu kako bi koža mogla normalno disati. I uvijek pijte dovoljno vode.

Najbolji sastojci

Svaki djelotvoran hidratantni proizvod, za lice i za tijelo, treba sadržavati tri ključne komponente, kažu dermatolozi: humektante (ili hidrofile) koji privlače i zadržavaju vodu, emolijense (omekšivače) koji umiruju kožu i okluzive koji "zaključavaju" vodu u koži. To ne mora biti basnoslovno skup proizvod - brojne cijenom pristupačne hidratantne kreme u drogerijama ispunjavaju te uvjete.

Važni humektanti su glicerin i hijaluronska kiselina, takvu ulogu ima i mliječna kiselina, a najbolji okluzivi su ceramidi, shea maslac i vazelin. Emolijensi su i hidrofilne i okluzivne tvari. Dobrodošao sastojak u hidratantnom proizvodu je, primjerice, niacinamid, oblik vitamina B3, čije snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje pomažu nadvladavanju suhoće kože. Poželjan je i SPF, naravno.

image

Nema razloga zbog kojih bi kreme trebale sadržavati umjetne mirise

PEXELS

I oni za izbjegavanje

Dok se borite protiv suhoće, preporučuje se ne koristiti sapune i proizvode s alkoholom, kako biste izbjegli dodatnu iritaciju, kao ni gelove na bazi vode i lagane losione, jer neće obaviti posao. Pametno je i prorijediti upotrebu anti-aging sastojaka, poput retinoida. Ako ih inače, primjerice, koristite četiri puta tjedno, sada ih svedite na dvije tjedne upotrebe. Sredstva za čišćenje koja se pjene zamijenite blažima koja ujedno i hidriraju.

Najpametnije bi bilo da nijedan proizvod koji nanosite na kožu ne sadrži mirise (među sastojcima su navedeni kao fragrance, parfem, perfume, aroma, essential oil blend). Pod tim se nazivima, naime, može pojaviti i nekoliko tisuća sastojaka koji mogu štetno djelovati na kožu, ali i na cijeli organizam. Za djelovanje kreme mirisi stvarno nisu nužni, pa je bolje potražiti one na kojima piše "bez mirisa" ili "fragrance free" ili koje sadrže samo prirodne mirise sastojaka.

Linker
28. travanj 2024 12:36