dignuta grupna tužba

Proizvodi za kosu koje je hvalila Kim Kardashian navodno uzrokuju ispadanje kose

Gotovo 30 žena tužilo je kompaniju koja se bavi njegom kose. Navele su kako su nakon upotrebe njihovih proizvoda dobile iritacije, infekcije, osip, na vlasištu su im nastala područja bez kose, a neke su izgubile i polovicu vlasi.

Tužbu protiv američke kompanije Olaplex, koja proizvodi inovativna rješenja za obnovu, zaštitu i jačanje kose, podiglo je 28 žena tvrdeći da su im ti proizvodi oštetili kosu. U tužbi koju su podnijele Okružnom sudu Kalifornije, gdje je sjedište brenda, navode da su im Olaplexovi proizvodi izazvali ispadanje vlasi, "u nekim slučajevima i više od polovice", pojavu dijelova bez kose na vlasištu te im je kosa općenito bila "suha, lomljiva, namreškana i bez sjaja", piše New Beauty.

To je u potpunoj suprotnosti s Olaplexovim marketinškim tvrdnjama u kojima navode kako njihovi proizvodi – šamponi, regeneratori i ulja označeni brojevima od 0 do 9 - "obnavljaju oštećenu kosu" te stvaraju "zdravu, lijepu i sjajnu kosu", a rezultati su "potkrijepljeni znanošću".

image

Kim Kardashian jedna je od celebrityja koja je hvalila Olaplexove proizvode. U tužbi se tvrdi da je kompanija takve aktivnosti plaćala.

IG KIM KARDASHIAN

Sumnjivi sastojci

Neke od tužiteljica, navodi se, doživjele su "ekstreman svrbež, osip, gljivične infekcije, bakterijske infekcije, žarenje, otvorene rane", kao rezultat upotrebe Olaplexovih proizvoda te tvrde kako proizvodi sadrže lilial, pantenol te natrijev benzoat i askorbinsku kiselinu, sastojke koji mogu imati štetno djelovanje. Lilial, često navođen kao butilfenil metilpropional, spoj je koji se masovno koristio kao miris u kozmetičkim proizvodima, a i u deterdžentima. Prije godinu dana zabranjen je za upotrebu u kozmetici na području EU zbog moguće kancerogenosti i štetnog utjecaja na plodnost. Tada su i neki Olaplexovi proizvodi povučeni s europskog tržišta, a kompanija je izjavila da više neće koristiti lilial u svojim formulacijama. U SAD-u do takve zabrane nije došlo.

image

Neke tužiteljice kažu kako im je ispala čak polovica vlasi

ENGIN AKYURT/PEXELS

Pantenol je oblik vitamina B5, vrlo je čest sastojak proizvoda za kosu jer je vlaži i omekšava, obično se dobro podnosi, no moguće su reakcije preosjetljivosti, kao što su svrbež, mjehurići, osip i slično. Problem je s natrijevim benzoatom i askorbinskom kiselinom što zajedno tvore benzen, spoj koji je kancerogen, navodi se u tužbi.

Samouvjereni odvjetnici

Odvjetnici tužiteljica kažu kako su pažljivo razmotrili sve ostale čimbenike koji su mogli pridonijeti ispadanju kose i drugim problemima s kosom kod ovih žena te su samouvjereno izjavili da su "krivi samo proizvodi". Olaplex je odgovorio objavom na Instagramu u kojoj pišu kako su "spremni odlučno braniti tvrtku i proizvode od neutemeljenih optužbi" te dodaju da su "neovisna laboratorijska istraživanja trećih strana pokazala da su njihovi proizvodi sigurni i učinkoviti".

Tvrtka je osnovana 2014. godine i do sada kao da su znali samo za uspjeh pa su se s profesionalnih proizvoda proširili i na proizvode za kućnu upotrebu. Temelj je djelovanja njihovih proizvoda aktivni sastojak bis-aminopropil diglicol dimaleat, koji su patentirali, a namijenjen je obnavljanju vlasi iznutra, zaštiti i jačanju kose. Pohvale i preporuke dobivali su od mnogih celebrityja, među njima i od Kim Kardashian te Drew Barrymore.

image

Olaplex se za sada brani objavama na Instagramu

IG OLAPLEX

Kako piše NPR, to je razlog za još jednu stavku u tužbi – navodi se kako Olaplex koristi slavne i utjecajne osobe za reklamiranje svojih proizvoda, ali ne otkriva da su za to plaćene, a kaže se i kako tvrtka tvrdi da su njihovi proizvodi testirani, ali nije objavila testove, što je "vrlo sumnjivo". Tužiteljice traže novčanu odštetu, suđenje pred porotom i pokrivanje sudskih i odvjetničkih troškova.

Linker
11. travanj 2024 18:16