Jesenska top lista

Raskoš kose: Vodič kroz trendove po boji i tipu frizure

U našoj populaciji prevladava crveni pigment, što je dobra podloga za najpoželjniju bakrenu nijansu, ali otežava postizanje druge hit boje - tweed blond. O popularnim bojama i frizurama govori zagrebački frizer Davorin Purić.

"Tople, duboke i sjajne boje kose među vodećim su jesenskim trendovima. Veliki hit je bakrena, kao i razne crvene nijanse. Vlasi ih dobro "primaju" s obzirom na to da u našoj populaciji prevladava prirodan crveni pigment", kaže Davorin Purić, vlasnik zagrebačkog frizerskog salona Davor Hair&Soul. "Poznato je da crveni pigment mnogima otežava postizanje profinjene blond nijanse, dakle, bez žutih tonova. S druge strane, upravo zahvaljujući tom pigmentu prilično je lako dobiti crvenu nijansu kad se nanosi na prirodnu boju kose. No, ako je kosa već tretirana nekom drugom bojom ili preljevom, odnosno tonerom, takve pigmente najprije treba ‘skinuti‘, a tek potom nanijeti crvenu boju", napominje Purić, dodajući da treba uzeti u obzir i to da crvena počinje blijedjeti već nakon pet do deset pranja kose. Stoga je treba njegovati šamponima i regeneratorima što sadrže crveni pigment za održavanje boje.

Frizer također upozorava da nije lako odjednom se "prebaciti" iz crvene u svjetliju blond, odnosno plavu boju. "Želite li nakon farbanja u crveno postati plavuša, za to su potrebne "međufaze" prije nego što dobijete željenu nijansu. Najprije treba skinuti crvene pigmente, a potom bih preporučio neku prijelaznu boju poput tamnije blond. Trebalo bi je zadržati dva-tri mjeseca te zatim postupno sve više posvjetljivati kosu", objašnjava Purić.

image
JORDANNACOBELLA

Inače je i plava među najpopularnijim bojama sezone - i to u raskošnom, toplom, zlaćanom izdanju s takozvanim višedimenzionalnim efektom. Trend je prozvan tweed blonde (tvid plavo) jer je kosa protkana pramenovima u nekoliko blond nijansi, što joj daje bogatu "teksturu" te se doima bujnijom. To osobito lijepo izgleda na valovima, koji su i dalje veliki hit - od velikih, voluminozno isfeniranih blowout valova u stilu devedesetih, do onih sitnijih što gotovo prelaze u kovrče, takozvanih Botticelli valova koji podsjećaju na slavnu sliku "Rođenje Venere" renesansnog slikara Botticellija.

U trendu je i takozvani undone (nedovršen) bob, lagano "zgužvan" i razbarušen, baš kao i shag, odnosno mullet - frizura kod nas najpoznatija kao fudbalerka, a koja se vratila u modu prošle sezone te se i dalje pojavljuje u sve stiliziranijim verzijama. Najnovija je mixie - spoj mullet frizure (duža kosa straga) i pixie frizure (kraća kosa sprijeda). Ove sezone nezaobilazan je i wet look, odnosno zalizane, naizgled mokre frizure, i to u najraznovrsnijim izdanjima - od onih s razdjeljkom i velnama (zavijucima na čelu i sljepoočnicama) do kose jednostavno zabačene unatrag, kao i zalizanih varijanti s repom, pletenicom, punđom...

image

Sadie Sink

JOHN PHILLIPS GETTY IMAGES

Bakreno crvena

Najpopularnije su tople nijanse, počevši od raskošne bakrene koju svakako treba njegovati proizvodima za obojenu kosu.

image

AFRODITA Your Hair Therapy regenerator u spreju

MIHA BERCKO

AFRODITA Your Hair Therapy regenerator u spreju za obojenu i oštećenu kosu, 149,94 kn/19,90 €

image

Jennifer Lawrence

MYLES HEROD/IMAGESPACE/SHUTTERST

Tweed blond

Kosa na kojoj se pretapa nekoliko plavih nijansi ima posebno bogatu ‘teksturu‘ te se doima bujnijom.

image

KERATHERAPY Totally Blonde šampon za plavu kosu

KERATHERAPY

KERATHERAPY Totally Blonde šampon za plavu kosu kao i onu sa svijetlim pramenovima, 154 kn/20,47 €

image

Charlize Theron

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUT

Mixie

Spoj dviju popularnih frizura - mullet (fudbalerke) i kratke pixie - stilizirani je ‘mješanac‘ s dužom kosom straga i kraćom kosom sprijeda.

image

LUSH Infra Wig gel za stiliziranje

LUSH

LUSH Infra Wig gel za stiliziranje obogaćen maslinovim uljem i prirodnom gumom, 80 kn/10,62

image

Grace Elizabeth

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Zalizano

Naizgled mokra frizura ove sezone često se viđa s razdjeljkom i(li) velnama (zavijucima na čelu i sljepoočnicama).

image

KEUNE x JOSEPH KLIBANSKY

KEUNE

KEUNE x JOSEPH KLIBANSKY The Royal Tribute hranjivi serum za zaglađivanje (225 kn/28,86 €) i Ultra Gel za učvršćivanje, (79,10 kn/10,50 €)

image

Milly Alcock

GARETH CATTERMOLE GETTY IMAGES

Nehajni bob

Ove jeseni bob se nosi u ‘nedovršenom‘ stilu, lagano ‘zgužvan‘ i razbarušen.

image

PHILIP B. Weightless Volumizing sprej

KEVIN HECHT

PHILIP B. Weightless Volumizing Insta-Thick sprej za volumen, 326 kn/43,35 €

image

Selena Gomez

OCONNOR/AFF-USA.COM/MEGA/THE

Valovi

Dolaze u najraznovrsnijim izdanjima, od voluminozno isfeniranih do takozvanih Bottticelli valova koji nalikuju renesansnim prikazima duge kose.

image

Auto Curler SenseIQ uređaj za brzo uvijanje s pametnom tehnologijom

PHILIPS

PHILIPS Auto Curler SenseIQ uređaj za brzo uvijanje s pametnom tehnologijom koja prati stanje kose, 1099 kn/159,13 €

Linker
28. ožujak 2024 18:41