Moć cvijeća

Sami pripremite ružinu vodicu i uživajte u njenim blagodatima za kožu i kosu

Nakon što u nekoliko koraka proizvedete svoju mirisnu tekućinu moći ćete u njoj uživati na najmanje devet načina

Cvijet koji nepogrešivo simbolizira ljepotu sigurno je ruža. Ne samo zbog savršenog izgleda i primamljivog mirisa, nego i zbog brojnih pozitivnih učinaka koji ima na našu kožu. Dobrobiti ružinog ulja i ružine vodice bile su poznate brojnim narodima još u antičko doba, a osobito su se u ovaj cvijet zaljubili Perzijanci. Vrhunsko je ružino ulje dragocjeno - za litru je potrebno čak oko sedam tona ružinih latica!

Lakše je doći do ružine vodice, a još je bolje to što je vrlo jednostavno možemo napraviti i sami. Tradicionalno se ružina vodica dobiva destilacijom vodenom parom, no kućni je postupak mnogo jednostavniji. A nakon što u nekoliko koraka proizvedete svoju mirisnu tekućinu, moći ćete u njoj uživati na najmanje devet načina.

image

Ruža je nježna za kožu i kosu

PEXELS

U kućnom labosu

Kućna priprema ružine vodice vjerojatno je jednostavnija nego što mislite. Najbolje je što je sve gotovo u tri koraka.

1. Prikupite sastojke: Glavne su, naravno, ruže. Potrebno vam je pola šalice svježih ružinih latica (to je otprilike količina latica velikog cvijeta ruže) ili četvrt šalice sušenih. Trebat će vam i pola šalice destilirane ili filtrirane vode.

2. Skuhajte latice: Ulijte vodu u malu posudu, umiješajte latice, pa kuhajte smjesu oko 15 minuta. Znat ćete da je gotovo po tome što će sav pigment biti izvučen iz latica. Nakon toga procijedite tekućinu u bočicu s raspršivačem - i gotovo. Jednostavno, a pruža tako puno užitka.

3. Čuvajte u hladnjaku: Ružinu vodicu čuvajte u hladnjaku kako bi zadržala svježinu. Budući da je pripravak iz vašeg kućnog labosa potpuno prirodan, bez konzervansa, nemojte koristiti vodicu dulje od tjedan dana. Ako vam je nakon tjedan dana nešto ostalo, prolijte, isperite bočicu i pripremite novu mirisnu tekućinu.

image

Kućna priprema ružine vodice vrlo je jednostavna

PEXELS

Dobrobiti za kožu

Sad kad ste skuhali vlastiti kozmetički proizvod svakako ga što češće uključujte u njegu. Mogućnosti je puno, od tonika do maglice za kosu.

Kao tonik: Ružina vodica blagi je adstringens (lagano steže kožu) pa se može koristiti kao tonik. Pomaže smanjiti masnoću i kontrolirati proizvodnju sebuma.

Osvježivač: Osjetite li u bilo koje doba dana da vam je koža umorna i suha, samo posegnite za svojom bočicom ružine vodice. Blago raspršite vodicu po licu - osvježit će vas i hidrirati vam kožu, a i omogućiti trenutak ugode.

Prije i poslije šminkanja: Ružina vodica može pomoći u pripremi kože za šminkanje, zbog toga je čest sastojak maglica za lice. Pričekajte da se potpuno upije prije nego što nastavite nanositi proizvode. Pomaže i u učvršćivanju ili osvježavanju šminke.

Za vlasište: Odlična je i za hidratizaciju vlasišta, na što često zaboravljamo. Može poslužiti i kao osvježenje ako taj dan niste stigli oprati kosu, a trebali ste.

image

Osvježava, hidratizira, umiruje, a od nje se može napraviti i mirisna sol

PEXELS

Pomoć kožnoj barijeri: Zahvaljujući hidratantnoj moći ružina vodica podupire kožnu barijeru. No, djeluje i antimikrobno, pa i na tom polju pomaže održavanju zdrave barijere kože.

Antioksidant: U sastavu ružine vodice su antocijanini, polifenoli i flavonoidi, sve redom snažni biljni antioksidansi. Pomažu u zaštiti kože od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali.

Maglica za kosu: Antioksidativno djelovanje ružine vodice korisno je i za kosu. Ne zaboravimo i na hidratantno djelovanje, posebno kod suhe kose ili nakon plivanja u moru ili bazenu.

Umiruje osjetljivu kožu: Ružina vodica vrlo je blaga, stoga može njegovati i osjetljivu kožu. Djeluje protuupalno, pa smanjuje crvenilo i osjetljivost.

Sastojak maske za lice: Ako rado koristite maske za lice, zašto ih ne biste obogatili ružinom vodicom? Odlično se slaže sa svim sastojcima i bit će im savršen dodatak.

Linker
18. travanj 2024 19:21