Barkod bore

Šest strategija protiv okomitih linija iznad gornje usnice

Učestalo nabiranje i napućivanje usnica može s vremenom dovesti do razvoja linija na ovom osjetljivom području, a tome pridonosi i pad razine kolagena u koži

Bore su znak starenja na koži, ali i znak da živimo – smijemo se, plačemo, mrštimo, čudimo... Jedan od takvih znakova su i okomite linije iznad gornje usnice (ne i brazdice na usnici), koje su, tehnički gledano, vrsta ekspresivnih bora, onih koje nastaju zbog ponavljanih izraza lica. Brojnim pokretima usta upravlja kružni usni mišić, a njegove kretnje uzrokuju i formiranje linija.

Zašto uopće nastaju

Kao što stalno podizanje obrva i mrštenje vode prema borama na čelu i mrskim „jedanaesticama” između očiju, tako i učestalo nabiranje i pućenje usnica – kod pušenja, pijenja na slamku, zviždanja, pranja zubiju – može s vremenom dovesti do razvoja linija iznad usnice. Tome, naravno, kumuju i promjene u tijelu. U mladoj dobi koža je puna kolagena te se nabori koji nastaju kod nekog izraza lica brzo izravnaju i popune. No, s prirodnim padom razine kolagena, koža se sve sporije i sve lošije oporavlja od takvih pokreta. S vremenom linije se ucrtavaju u kožu i ondje ostaju i kada lice miruje. Ni usnice nisu otporne na vrijeme – s godinama pomalo gube volumen i boju, pa i zbog toga linije mogu izgledati izraženije.

image

U mladoj dobi koža je puna kolagena

DEPOSITPHOTOS

Naglašenije kod pušača

Ovakve se linije normalno pojavljuju sa starenjem, no osobito su naglašene kod pušača, pa ih se ponekad naziva pušačkim borama (u novije vrijeme dobile su moderniji i malo ljepši nadimak – barkod bore). Pušenje dodatno pridonosi njihovom nastanku, jer osim što pušeći stalno pućimo usnice, još i izlažemo kožu slobodnim radikalima, nestabilnim spojevima čije djelovanje može voditi do pojave oksidativnog stresa i ubrzanog starenja kože. Ne treba zaboraviti ni toplinu, a ni one silne kemikalije iz cigareta. Zbog svega toga, kod pušača će se znakovi starenja, među njima i linije iznad usnice, vjerojatno javiti u mlađoj dobi.

image

Za urezivanje bora krivi su i ponavljajući pokreti

DEPOSITPHOTOS

Možemo li ih spriječiti ili ublažiti

Nitko ne može vječno izbjegavati formiranje tih linija, ali moguće je odgoditi njihovu pojavu. U tome pomaže više strategija djelovanja.

Dobra hidratacija: Kao i kod svakog tipa bora, održavanje kože hidriranom može ojačati kožnu barijeru, a time i zaštitu od vanjskih utjecaja koji pridonose oksidativnom stresu. Osim toga, humektanti (tvari koje zadržavaju vlagu) pomažu popuniti kožu i ublažiti linije, pa i na području oko usnica. Iz tih je razloga za redovnu njegu dobrodošao balzam za usnice s hijaluronskom kiselinom. Kako biste bili sigurni da je vlaga i ostala u koži, njegujte usnice i proizvodima s antioksidativnim uljima (poput ulja moringe ili suncokreta), shea maslacem, vitaminom E i voskom.

Eksfolijacija: Blagi piling također može pomoći. Neke AHA kiseline (npr. mliječna) istodobno rade piling i hidratiziraju, a pokazalo se i da mogu ubrzati izmjenu stanica te ublažiti pojavu finih linija.

image

Hidratacija je osnova kvalitetne njege

DEPOSITPHOTOS

Retinoidi: Derivati vitamina A mogu pomoći ujednačiti i malo podebljati kožu, pa će se i površinske fine linije slabije vidjeti. Kod onih dubljih učinak neće biti tako zamjetan, no retinoidi mogu ubrzati izmjenu stanica i stimulirati proizvodnju kolagena, a time i pomoći protiv formiranja novih bora. No, s obzirom na to da je koža oko usnica (osim one oko očiju) najtanja na licu, može biti i osjetljivija na jake aktivne sastojke poput retinoida. Kako biste smanjili mogućnost iritacija, prije nanošenja retinoida na područje oko usnica nanesite kremu za kožu oko očiju – tako ćete ublažiti lošu stranu aktivnosti retinoida, ali ne i njihove dobre učinke na kožu.

Zaštita od sunca: Kao što od sunca štitite lice, tako biste trebali i usnice, vjerojatno i predanije, s obzirom na to da je koža na njima vrlo tanka i osjetljiva na djelovanje UV zraka. Često se zaboravlja da sunce može isušiti usnice i smanjiti njihovu sposobnost zadržavanja vlage, a već smo rekli kako nedovoljna hidratacija može voditi ranijem starenju kože. Zbog toga obavezno štitite usnice hidratantnim balzamom s visokim SPF-om.

image

Pokušavajte izbjegavati prečesto nabiranje usnica

DEPOSITPHOTOS

Pripazite malo na kretnje: Stručnjaci savjetuju da nastojite izbjegavati stalno napućivanje i nabiranje usnica, želite li usporiti ucrtavanje linija iznad usnice. To ne znači da više nikada ne možete piti na slamku niti zviždati, ali znači da biste trebali što prije prestati pušiti, jer to jedan od najboljih poteza koji možete učiniti za svoju kožu, a i za ukupno zdravlje.

Profesionalni tretmani: Ciljana njega kože i prilagodba životnog stila odlični su za prevenciju i ublažavanje finih linija, no ako su bore već izraženije, možete u obzir uzeti i tretmane. Za obnavljanje i postizanje bolje gustoće kože koja će biti manje podložna pojavljivanju bora rade se, primjerice, laserski tretmani ili tretmani mikroiglicama (microneedling), no ima i drugih mogućnosti, pa se najbolje o tretmanu prikladnom upravo za vas dogovoriti s pouzdanim liječnikom.

Linker
06. ožujak 2024 10:18