Ono što je ”challenge”, jest pronaći preparat za čišćenje lica koji odgovara vašem tipu kože, s time da treba uzeti u obzir da se na tržištu trenutno nalazi tisuće i tisuće različitih ”čistača” za lice. Bilo smo toliko slobodni da ih razvrstamo u nekoliko skupina, i predložimo neke svoje favorite.

 KOOLSHOOTERS PEXELS
VELIKO ČIŠĆENJE

Stručnjaci kažu da je ovo najvažniji korak u njezi kože

Ovo sve kreme koje nanosimo na lice čini učinkovitijima.

Ovo sve kreme koje nanosimo na lice čini učinkovitijima.

Na pitanje "koji je najvažniji korak u njezi kože", svi imaju mišljenje. Neki kažu da je to krema, drugi zaštitni faktor, treći tvrde da je najvažniji piling, no ako lice ne čistimo sa preparatom koji je najbolji za naš tip kože, proizvodi koje ćete nakon toga nanijeti na lice jednostavno neće pravilno djelovati.

Uklanjanje make-upa i čišćenje kože je temeljni korak njege kože. Ono ne samo da održava kožu zdravom, već i uklanja nakupine prljavštine s površine kože, što pak omogućava ostalim preparatima da pravilno prodiru u gornje slojeve i naprave svoju zadaću najbolje moguće.

No, ono što je challenge, jest pronaći preparat za čišćenje lica koji odgovara vašem tipu kože, s time da treba uzeti u obzir da se na tržištu trenutno nalazi tisuće i tisuće različitih "čistača" za lice. Bilo smo toliko slobodni da ih razvrstamo u nekoliko skupina, i predložimo neke svoje favorite.

image

Uklanjanje make-upa i čišćenje kože je temeljni korak njege kože

KOOLSHOOTERS PEXELS

KOJE SU VRSTE ČISTAČA?

Čistači na bazi micelarne vode

Što je micelarna voda? To su sitne kapi ulja otopljene u vodi. Odličan su izbor za osjetljivu kožu jer su izuzetno nježne i ne čini kožu nategnutom ili suhom nakon primjene. Također je savršena kada vam se ne da čistiti lice dubinski. Međutim, micelarna voda ne bi trebala biti jedini način na koji čistite kožu jer nije 100% temeljita.

Čistači na bazi ulja

Sredstva za čišćenje na bazi ulja izuzetno su učinkovita u uklanjanju šminke, posebno za uklanjanje tvrdokornih maskara. Omiljen su izbor mnogih, no ako imate masnu kožu sklonu aknama, mogu sadržavati ulja koja su komedogena, pa ih stoga izbjegavajte ako imate takav tip kože.

Čistači u obliku balzama

Balzami su posebno gusti i luksuzni preparati za čišćenje koji izvrsno uklanjaju šminku i posebno su odlični za suhu kožu kojoj treba dodatna njega. Neka od njih mogu ostaviti blagi masni ostatak, pa ih je najbolje isprati temeljito, najbolje vodom ili ručnikom za lice koji ste prethudno namočili vodom. Možda su jedini koji su u stanju ukloniti vodootporni make-up, onečišćenje nakupljeno na površini kože, i vodootporni zaštitni faktor, sve u jednom proizvodu.

Čistači koji se pjene

Preparati za čišćenje koji se pjene su idealne za početnike, kao one pjene koje smo koristili u tinejdžerskim godinama. Najčešće su loše ocijenjene jer sadrže SLS, sastojke koji stvaraju pjenu, koje mogu isušiti kožu. S druge strane, ako imate masnu i problematičnu kožu, to nije loša stvar. Naime, oni koji imaju masniji tip kože ili kožu sklonu prištićima često dobro reagiraju na pjenušave formulacije. I dobro čiste.

Čistači u obliku gela

Ako imate kombiniranu kožu, tada je gel savršen kompromis, hranjiv za suhu kožu, a dovoljno lagan i osvježavajuć za masnije dijelove. Može se koristiti u bilo koje doba dana, ali su odlični kao jutarnja opcija za čišćenje. Koriste se na vlažnu kožu i umasiravaju se prije ispiranja.

Čistači u obliku kreme ili mlijeka

Kremasti i mliječni preparati za čišćenje ne stvaraju pjenu, stoga najbolje djeluju kada se nanose izravno na suhu kožu. Ako imate suhu ili dehidriranu kožu, ona su vaš spas jer su izuzetno hranjiva, ali ne isušuju ten. Kremasti preparati jednostavne formule, sa što manje sastojaka, posebno odgovaraju osjetljivoj koži.

image

Ulje, mlijeko, ili losion - čime vi najčešće čistite lice?

AVON PR

KAKO PRAVILNO OČISTITI KOŽU?

Ako želite dubinsko čišćenje, tada bi dvostruko čišćenje moglo biti rješenje. To uključuje korištenje čistača na bazi ulja ulja, balzama ili micelarne vode kako biste prvo uklonili šminku, UV-filter i sebum s površine kože, a zatim dubinsko čišćenje na bazi vode. To će ukloniti znoj, bakterije i odumrle stanice kože, ali i dubinski očistiti pore.

Druga stvar koju treba napraviti je početi razmišljati o sastojcima koji čine formulu čistača koji koristimo. Primjerice, salicilna kiselina je odličan dubinski eksfolijant za masnu kožu, dok gušći, bogatiji čistači dobro funkcioniraju sa suhom kožom. Ako imate osjetljivu kožu, manje je više, što znači da vaš čistač treba imati što manje aktivnih sastojaka.

Nadalje, ako imate jako osjetljivu kožu, isplati se uložiti u nekoliko vrsta čistača, svaki za drugi dio lica. Tako za dijelove kože koji su jako suhi možete koristiti mlijeko za čišćenje, a na masnim područjima koristiti pjenu ili gel.

Bez obzira volite li čistače u teksturi balzama, gela, losiona, pjene ili ulja, definitivno postoji preparat za čišćenje koje odgovara potrebama vaše kože. Ovo je naš odabir.

IDEALNO ZA SUHU KOŽU

image

Biologique Recherche Lait E.V., 46€

PR

Biologique Recherche Lait E.V. mlijeko za čišćenje za suhu kožu, ili onu koja je trenutno u fazi delipidacije, dehidracije ili zrelu kožu. Ako imate suhu kožu, nećete vjerovati koliko samo jedan korak—a to je uklanjane vode iz rutine—može poboljšati stanje kože. Ovo je mlijeko posebno po tome što ima sastojke koji djeluju trojako: prvo su esteri dobiveni iz kokosa koji uklanjaju make-up, zatim prirodna ulja kamelije, sjemenki maline i hijaluronska kiselina koji regeriraju kožu, te ulje avokada i lufe koji rade na obnavljanju lipida.

IDEALNO ZA DUBINSKO ČIŠĆENJE

image

MBR Enzyme Cleansing Booster Pure Perfection 100 N®, 207€

PR

MBR Enzyme Cleansing Booster je idealan za sve one koji imaju osjećaj kože koja je zagušena. Radi se o preparatu dubinsko čišćenje pora u prahu koji se u dodiru s vodom pretvara u intenzivnu pjenu koja uspješno uklanja začepljene pore na licu, i koju možete koristiti za uklanjanje make-upa oko očiju. Osim toga, Enzyme Cleansing Booster obnavlja kožu, potiče detoksikaciju, regulira pH ravnotežu, i optimizira upijanje njege koju nanosimo nakon čišćenja. Ostavlja kožu nevjerojatno glatkom i matiranom. Njegova tajna su patentirani sastojak Zymo Clear MD, aminokiselinski tenzidi, natrijev bikarbonat, kaolin, prašak aloje vere, inozitol, kofein, niacin, MPCTMM, alantoin i ektoin, što svjedoči MBR filozofiji koja glasi: njega kože na granici s medicinom.

IDEALNO ZA LJUBITELJE MICELARNE

image

Nivea Refreshing micelarna voda za normalnu kožu 7,40€

PR

Nivea Refreshing micelarna voda za normalnu kožu nježno čisti, hidratizira i pročišćava kožu, ostavljajući kožu maksimalno čistom od ostataka šminke i nečistoća. Njezina osvježavajuća formula s kompleksom aminokiselina i vitaminom E je obogaćena pročišćujućim micelama i nježnim aminokiselinama.

IDEALNO ZA LJUBITELJE ULJA

image

Erborian Centella Cleansing Oil, 35,10€

PR

Erborian Centella ulje za uklanjanje make-upa učinkovito uklanja čak i vodootpornu šminku, višak sebuma i nečistoće, a pritom održava prirodnu hidrataciju kože. Formulirano je z azijskom centelom, po kojem je brend Erborian poznat, i hranjivim biljim uljima, koji umiruju i hidratiziraju kožu te ostavljaju osjećaj ugode.

IDEALNO ZA ONE KOJI VOLE BALZAM

image

Clinique Take The Day Off Cleansing Balm, 44,59€

PR

Clinique Take The Day Off jedan je od najprodavanijih preparata za čišćenje u američkim Sephorama, a ovaj balzam je nevjerojatno ugodan za korištenje. Lagana, luksuzna formula ovog odstranjivača šminke temeljito uklanja ostatke šminke s očiju i lica, kao i kreme za sunčanje. Prilikom nanošenja, bogata tekstura ove kreme se pretvara u svilenkasto mekano ulje koje će temeljito očistiti kožu i dati joj mladenački, zdrav i blistav izgled.

IDEALNO ZA MJEŠOVITU KOŽU

image

Environ Low Foam Cleansing Gel, 48€

PR

Low Foam Cleansing Gel je luksuzni preparat za hidraciju i čišćenje koji se ne pjeni previše, što je dobar znak jer to znači da ne sadrži štetni sastojak SLS koji formulama daju pjenušava svojstva. Sve formule brenda Environ potpisuje dr. Des Fernandes, jedan od top 5 plastičnih kirurga svijeta, koji je među prvima osmadesetih uveo vitamin A u njegu kože za svoje pacijente. Ovaj se gel koristi na vlažnu kožu, a njeguvi ključni sastojci su kokosov i decil glukozid, hidrolizirana zob i D-pantenol, možda jedini sastojak na svijetu koji dokazano obnavlja kožu.

IDEALNO ZA OSJETLJIVU KOŽU

image

La Roche-Posay Toleriane Dermo Cleanser 14,60 €

PR

La Roche-Posay Toleriane Dermo Cleanser je losion za svakodnevno skidanje šminke i čišćenje lica, za osjetljivu do suhu i netolerantnu kožu tekuće teksture koja je obogaćena glicerinom koji vlaži kožu. Minimalna količina sastojaka smanjenjuje opasnost od alergija kože. Bez mirisa, bez konzervansa, i bez parabena.

IDEALNO ZA MANJI BUDŽET

image

The Ordinary Squalane Cleanser, 10,69€

PR

The Ordinary Squalane Cleanser je nježan preparat na bazi skvalana i drugih lipofilne estera koji su nježni, hidratizirajući i učinkoviti u otapanju make-upa i nečistoća na koži. Prije nanošenja ga treba zagrijati među dlanovima 10- 30 sekundi, kada se on iz balzama pretvara u ulje čime postaje još učinkovitiji u čišćenju kože. Dovoljno je nježan za svakodnevnu upotrebu, bez pretjeranog isušivanja što ga čini pogodnom za sve tipove kože.

Linker
28. travanj 2024 06:26