Ikona 19. stoljeća

Tajne iz budoara carice Sisi: Zašto je bila najveća beauty influencerica svog doba?

Nova Netflixova serija s njemačkom glumicom Devrim Langnau u glavnoj ulozi otkriva uzbudljiv i ekstravagantan život Elizabete Austrijske, žene Franje Josipa I.

Tople kupke s maslinovim uljem, tretman za kosu od sirovog jaja i konjaka, pire od svježih jagoda kao maska za lice... u vrijeme high-tech molekula ovi se kozmetički rituali čine u najmanju ruku čudni, no u Austro-Ugarskoj su 1880-ih bili vrući hit poput današnjih beauty trendova s Instagrama ili TikToka. Svi ti rituali osmišljeni su u budoaru najveće beauty influencerice tog doba, carice Elizabete od Austrije i kraljice Mađarske, u narodu popularno zvane Sisi. Lik i djelo austrougarske "kraljice ljepote" opet je u fokusu - nakon što je u Cannesu proljetos predstavljen film "Corsage" s luksemburškom glumicom Vicky Krieps u glavnoj ulozi, na Netflixu se upravo počela prikazivati intrigantna kraljevska drama "Carica" utemeljena na Sisinom glamuroznom i neobičnom životu. Lijepu, mladu i prkosnu plemkinju, rođenu u bavarskoj kraljevskoj kući Wittelsbach, u Netflixovoj seriji glumi 24-godišnja Devrim Lingnau - čija je prirodna ljepota dočarala sve ono zbog čega su u drugoj polovici 19. stoljeća Sisi smatrali najljepšom ženom Europe.

image

Portrait Elizabete Austrijske, žene cara Franje Josipa I. (1837. - 1898.) fotografija nastala prema slici Franza Xavera Winterhaltera.

DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY

Ipak, biografi austrougarske carice, supruge cara Franje Josipa I., tvrde da u ranoj mladosti još nije bila ljepotica. Štoviše, opisivali su je kao "čvrstu djevojku okruglog, pomalo seljačkog lica", no ona je vrlo rano krenula u proces redizajna. Cijeli je život bila na ekstremnim dijetama pa je njen struk stegnut korzetima na manje od 60 centimetara ušao u legendu, a kako je kasnije postala opsjednuta borama i ostalim znakovima starenja - svaki je dan prakticirala vrlo ekstravagantne rituale njege. Tretman od zgnječenih jagoda, koje je nanosila na lice, vrat, dekolte i ruke, prava je sitnica u odnosu na tanko rezane teleće odreske kojima bi obložila lice, umotala sve zavojima i tako spavala cijelu noć. Spavala je bez jastuka, naravno, kako ujutro ne bi imala tragove na licu. Umivala se destiliranom vodom, a svaki se dan opuštala u kupkama s maslinovim uljem kako bi joj koža ostala meka i podatna. Bila je uvjerena da blistavi ten duguje Creme Celeste - kremi iz viktorijanskog doba napravljenoj od bijelog voska, bademovog ulja i ružine vodice. Iz perspektive današnjih laboratorijskih istraživanja bio je to pripravak bez ikakve snage i anti-aging učinka, ali očito je imao jaki placebo efekt.

image

Sisi je bila uvjerena da blistav ten zahvaljuje kremi koju su joj radili od ružine vodice, bademovog ulja i bijelog voska

PEXELS

Bilo joj je samo 16 godina kad se udala za cara Franju Josipa I., potpuno nespremna za dvorske dužnosti koje je, onako ekscentrična i dobro obrazovana, smatrala ispraznima. Kako ni u braku nije bila sretna, utjehu je pronašla u jahanju, posvećenosti vlastitom izgledu i gimnasticiranju. Bila je jedna od rijetkih žena tog doba koja je pušila - jer se tada još nije znalo da je to štetna navika koja, među ostalim, pridonosi starenju kože.

image

Sisi je obožavala tople kupke s maslinovim uljem i raznim drugim blagotvornim sastojcima - da bi joj koža bila lijepa i mekana

PEXELS

Njen najveći tjelesni atribut bila je kosa, koja joj je dosezala do gležnjeva pa je carska frizerka toj raskoši svaki dan posvećivala tri sata: pažljivo ju je češljala (skrivajući od njenih pogleda otpale vlasi), plela i od nje stvarala čudesne forme. Svaka tri tjedna caričina kosa boje kestena prala se spomenutom kombinacijom jaja i konjaka, i potom se sušila cijeli dan. Ništa čudno da je Sisi često patila od glavobolja, uzrokovanih težinom te "krune" od vlastite kose.

image

Romy Schneider kao Sisi u istoimenom filmu iz 1955.

ERMA-FILM/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Vitka linija bila je njen drugi atribut, a održavala ju je intenzivnim vježbama - na šipki, na karikama, s bučicama i utezima svih vrsta. Svaki dan je odlazila na višesatno hodanje, no suvremenici su tvrdili da je to bio vojnički marš, a ne ugodna poslijepodnevna šetnja. Mučila je svoje ionako mršavo tijelo, pa je njeno zdravstveno stanje bilo u potpunoj suprotnosti s glamuroznim izgledom. Navodno je patila od poremećaja prehrane, jer neki biografi pišu da tjednima ne bi jela ništa osim jaja, naranči i svježeg mlijeka. Uz to je često bila depresivna (melankolična - kako su to stanje zvali u 19. stoljeću), a naleti tuge i bezvoljnosti krenuli su nakon što joj je u dobi od tri godine umrlo prvo dijete, kći Sofija.

image

Glumica Vicky Krieps u filmu Corsage (2022.) u ulozi Sisi - koja je bila strastvena pušačica

SUPPLIED BY LMK/IPA-AGENCY.NET

Taština, po kojoj je ostala zapamćena, pratila ju je do zadnjeg dana. Utegnuta u korzet, u kojem je njena figura izgledala poput porculanske lutke, tog je 10. rujna 1898. hodala uz Ženevsko jezero - kad joj se na putu našao talijanski anarhist Luigi Lucheni, koji joj je zario turpijicu ravno u srce. Udarac ju je srušio na tlo, ali nesvjesna što joj se dogodilo, ustala je i nastavila hodati do hotela. Očito je njen nevjerojatno tijesan steznik stisnuo aortu i spriječio obilno krvarenje. No, to se dogodilo malo kasnije, kad ga je skinula u hotelu i umrla - u dobi od 60 godina.

Linker
27. ožujak 2024 20:14