BEZBOLAN SHOPPING

5 savjeta koji će vam olakšati potragu za idealnim parfemom

Potraga za pravim mirisom zna biti zamorna. Osobito ako ne znate ništa o grupama parfema i notama. S obzirom na to da se radi o "točki na i" svačijeg stila potrebno je dobro promisliti prije nego odaberete idealan za sebe. S obzirom na to da je ponuda stvarno nepregledna, odakle krenuti?

Eksperti za parfeme, Azzi Glasser i Mark Crames, otkrili su pet savjeta kojih se trebate držati kada idući put krenete u parfumeriju!

Otkrijte note koje vam se najviše sviđaju

Napravite popis parfema koje volite i uz pomoć besplatne baze mirisa Fragrantica.com saznajte sve o njima. Popišite sve note koje se u njima pojavljuju i zaokružite one koje se ponavljaju. Možda ćete otkriti da vam se sviđaju oni koji u sebi sadrže pačuli ili oni kojima dominiraju cvjetne note, što će vam olakšati isprobavanje i kupovanje mirisa u parfumeriji.

Odaberite ispravnu koncentraciju parfema

Miris se najčešće proizvodi u nekoliko varijanti koncentracije, a svaka ima svoje prednosti. Parfem (parfum extrait) sadrži najveću koncentraciju i obično se prodaje u malim bočicama (od 7,5 do 15 ml). Vrlo je intenzivan i sporije se troši, ali je skup te ga mnoge kuće niti ne puštaju u prodaju. Parfemska voda (eau de parfum) je najpopularnija jer je cjenovno dostupna i kvalitetna, a koncentracija parfemskog esktrakta je visoka (10-20%). Zatim dolazi toaletna voda (eau de toilete) koja sadrži 4-10% parfemskog ekstrakta, brže gubi na intenzitetu i bogatstvu mirisa, ali je cjenovno dostupnija i idealna za one koji ne vole intenzivne parfeme. Najslabija je kolonjska voda (eau de cologne) koja sadrži samo 3-5 posto ekstrakta. Ako miris ima jake note, odaberite koncentraciju poput EDT ili kolonjske vode, a ako se radi o finijem mirisu uzmite EDP.

Isprobajte ga više puta prije nego ga kupite

Testne trakice našpricajte različitim mirisima i suzite si izbor na dva koja vam se najviše sviđaju. To su oni koje ćete onda isprobati na svojoj koži. Po jedan na svakom zglobu i unutrašnjoj strani lakta. Najbolje bi bilo da uzmete testere i "proživite jedan dan s njima", a ako to nije moguće – izađite iz parfumerije i prošećite.

"Parfemi su poput veza: morate živjeti s njim kako biste vidjeli je li pravi za vas"

Pustite da se parfem stopi s mirisom vašeg tijela i kožom te promislite o svojem odabiru barem pola sata. Parfem nemojte impulzivno kupovati jer postoji velika mogućnost da će vam sasvim drugačije mirisati kada dođete doma nego što vam je na prvi njuh.

Kombinirajte različite parfeme

Ako želite imati jedinstven miris, uvijek možete isprobati slojevito nanošenje parfema. Kad vam stari dosadi ili imate osjećaj da mu nešto nedostaje, osvježite ga s novim. Jedino pravilo je da birate one jednostavne, odnosno najbolji su parfemi s jednom notom. Za transformaciju su idealni drvenasti mirisi, a kombiniranjem različitih parfema možete mirise koje već imate pretvoriti u intenzivnije i bogatije - odlične za večernje izlaske ili jesen.

Trljanje zglobova neće upropastiti miris

Iako mnogi upozoravaju da nikako ne trljate zglobove nakon nanošenja, stručnjaci za parfeme govore kako se time neće uništiti miris, dapače – prije ćete se riješiti mirisa alkohola i osjetiti gornje note parfema.

Odabrati parfem koji vam najbolje odgovara nije nimalo lako. U ovom slučaju nije dovoljno pratiti trendove ili odabrati onaj koji nekome drugome dobro "stoji". Istražite koje vam mirisne grupe najbolje odgovaraju i obavezno isprobajte parfem na svojoj koži. Za lakši pronalazak idealnog mirisa, donosimo vam novitete iz parfemske industrije koje morate isprobati.

Linker
25. veljača 2024 05:00