Profimedia, Cultura RM
'VRUĆA' JOGA

Bitno da je vruće: Hit vježbanje koje osvaja svijet

Iako nije novitet, 'vruće' vježbanje ponovno je postalo popularno nakon što je otkriveno da se jedan od najpopularnijih parova zajedno preznojava na jednom od takvih satova.

Iako nije novitet, 'vruće' vježbanje ponovno je postalo popularno nakon što je otkriveno da se jedan od najpopularnijih parova zajedno preznojava na jednom od takvih satova.

Pilates je pravi hit među slavnima već godinama, ali nedavno su svi ponovno počeli govoriti o njemu nakon što su Selena Gomez i Justin Bieber 'uhvaćeni' kako izlaze iz fitness studija u Los Angelesu u kojem su odradili svoj sat hot pilatesa. Svi znaju što je pilates, ali što točno znači kada se ispred njega nađe ta riječ od tri slova?

**PREMIUM EXCLUSIVE**Justin Bieber and Selena Gomez continue to heat up their romance - as they are pictured leaving a hot yoga session together.
The Hollywood super couple were seen leaving a West Hollywood pilates studio where the temperatures hit 100 degrees.
Bieber, 23, and Gomez, 25, reunited in November after three years apart.
03 Jan 2018
Pictured: Selena Gomez and Justin Bieber., Image: 359166429, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency

Radi se o klasičnim pilates vježbama, ali u sobi u kojoj je temperatura 35 stupnjeva Celzijevih i u kojoj se vježba uz glazbu. Studio Hot Pilates iz kojeg je slavni par izašao osnovala je Shannon Nadj prije četiri godine, a ideju je dobila kada je kraću verziju pilates rutine odradila u sauni i shvatila da povećavanjem temperature – i dodavanjem odlične playliste – može povećati intenzitet i klasične vježbe učiniti zabavnijima.

- Željela sam stvoriti sat pilatesa koji će biti dovoljno intenzivan da nemate potrebu nakon njega odraditi cardio vježbe – poručila je osnivačica koja se nije prva sjetila te ideje. Naime, postoje različiti stilovi 'vrućeg' pilatesa, ali i različite 'vruće' vježbe – poput hot joge koja se prakticira još od sedamdesetih.

Voditelji takvih vježbi smatraju da su one postale popularne jer se danas svi žele pošteno "oznojiti" jer nakon toga imaju osjećaj da su stvarno odradili dobar posao, a osim toga vrućina u sobi smanjuje vrijeme potrebno za zagrijavanje tijela prije vježbanja. Ipak, prije hot pilatesa, popularna je bila hot joga koju možete isprobati i u Zagrebu u studiju koji je još 2010. otvorila diplomirana kineziologinja Vjerna Ivan Nevistić. Vježbe se izvode na temperaturi od 37 stupnjeva Celzijevih, a u prostoriji mora biti 50 posto vlažnosti, kako nam otkriva vlasnica studija Hot Yoga Zagreb.

- Vježbanje asana (joga pozicija) je statičnije od klasične joge, satovi traju 75 ili 90 minuta, ali su zaista intenzivni. Na njima se radi na snazi, izdržljivosti, fleksibilnosti i ravnoteži. Ipak, svi mogu sudjelovati bez obzira na to jesu li početnici ili se profesionalno bave sportom - otkriva nam Vjerna Ivan Nevistić koja ističe da uz općepoznate dobrobiti joge mišićno-koštani, dišni, probavni i reproduktivni sustav, hot joga donosi još neke poput detoksifikacije i mršavljenja.

- Tijelo se intenzivnim znojenjem čisti od otrova, smanjuje se otečenost, a koža postaje čista i sjajna, dok se djelovanjem asana i topline rješavamo masnih naslaga na kritičnim dijelovima te u 90 minuta vježbanja potrošimo 500 do 1000 kalorija - govori diplomirana kineziologinja i dodaje da se prvi rezultati mogu vidjeti već nakon nekoliko treninga. Ona se s hot jogom susrela u SAD-u gdje je taj način vježbanja izrazito popularan, a oduševilo ju je to što stvara svojevrsnu ovisnost kod vježbača pa rijetko tko odustaje. Kako bi se naviknuli na toplinu potrebno je odraditi 3-5 sati, a dio sata možete i preležati, ali ćete i dalje osjećati dobrobiti nakon boravka u toploj prostoriji i od asana koje ste izveli.

Linker
02. svibanj 2024 03:07