Profimedia, Backgrid UK
nimalo glamurozno

Kim Kardashian o psorijazi koja joj uništava život: Svojim razotkrivanjem oduševljava sve oko sebe

Vladarica svijeta ljepote KIM KARDASHIAN u posljednje vrijeme bombardira društvene mreže ne baš glamuroznim fotografijama svojeg lica i tijela prekrivenog crvenim mrljama, no sve je to dio akcije osvještavanja da psorijazu treba shvatiti ozbiljno

Tko može psorijazu ili ljuskavicu učiniti glamuroznom osim Kim Kardashian West? Nitko, jer američka reality zvijezda vrlo je otvorena dok na društvenim mrežama vapi za pomoći. Kim napiše “jutarnja psorijaza”, “loš dan za kožu” ili sarkastičan komentar “seksi”, postavi svoje fotografije s crvenim mrljama po licu, vratu i nogama, a iz komentara pratiteljica teku potoci oduševljenja. I ganuća, jer mnoge i same pate od te bolesti, srame se i skrivaju svaki mogući centimetar kože. I ne mogu vjerovati da od njih traži savjet i pokazuje im mrlje premazane nečim smeđim, za što Kim brzo napiše da je to kineska ljekovita tinktura koja “užasno smrdi”. Ili im povjerava da mora piti neki “očajno neukusan smoothie”, a zaslon samo što ne probije tutnjava blendera njezinih obožavateljica. Forumske zgode zvuče zabavno, no Kim Kardashian West već osam godina doista pati od učestalih i sve jačih naleta psorijaze, a ne pomažu joj ni najbolji preparati za prekrivanje nesavršenosti kože lica i tijela. Dijagnozu je dobila u tridesetoj, dok je već s obitelji snimala reality show “Keeping Up With The Kardashians”. Bila je u istoj dobi kao i njezina majka Kris Jenner kada joj je postavljena ta dijagnoza.

Getty

Kada su je neki dan uhvatili u noćnom izlasku sa starom prijateljicom Paris Hilton, fotografije su otkrile da joj šestotjedna terapija kineskom tinkturom nije pomogla. Kao ni specijalne kreme, UV tretmani, pa i lijekovi koje je uzimala krajem prošle godine. Ponovno bez dlake na jeziku, Kim je sada napisala da je psorijaza “the shits”, a s tim bi se složilo oko 125 milijuna oboljelih na planetu, od kojih je osam milijuna Kiminih sunarodnjaka i oko 80.000 oboljelih u Hrvatskoj. Nije riječ, naime, o prolaznom dermatitisu izazvanom agresivnim deterdžentom, pa čak ni o neugodnim i bolnim aknama koje će se povući pred kombiniranim napadom koji može uključivati i antibiotike. Ljuskavica je, nažalost, trajni izvor problema. Psorijaza je kronična neprenosiva upalna bolest kože i noktiju, koja se u 50 posto slučajeva javlja prije 25. godine, a prepoznatljiva je po oštro ograničenim crvenkastim pločama prekrivenim srebrno-bijelim ljuskama.

BGUK_1485189 - various, UNITED KINGDOM  - Celebrity social media photos!

Pictured: Kim Kardashian



*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 413436444, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK
Profimedia, Backgrid UK
BGUK_1485194 - Various, UNITED KINGDOM  - Celebrity social media photos!

Pictured: Kim Kardashian



*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 413438967, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK
Profimedia, Backgrid UK

Nerijetko napada zglobove i uzrokuje psorijatični artritis, koji može izazvati trajni invaliditet. Kako se često javlja kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji ubrzavaju obnavljanje stanica kože i njihovo gomilanje, psorijaza je i ozbiljna autoimuna i sustavna upalna bolest koja ne zahvaća samo površinu, nego pogađa cijeli organizam. Zapuštanjem, psorijaza može dovesti i do metaboličkih bolesti koje oštećuju organe i skraćuju život oboljelih pa je zato od lanjskog 29. listopada ustanovljen Svjetski dan psorijaze sa sloganom “Shvatite psorijazu ozbiljno”.

Društvo psorijatičara Hrvatske pak provelo je javnozdravstvenu kampanju “Mi možemo sve” kako bi oboljeli, njihove obitelji i javnost shvatili koliko je važna pravodobna i odgovarajuća terapija te kako bi javnost znala da psorijatična ljuskava koža nije zarazna, ali je izvor velike neugode za oboljelog.

OKIDAČI I TERAPIJA

Hoće li netko oboljeti od psorijaze ovisi o nasljednim i, mnogo više, vanjskim i unutarnjim čimbenicima - na to djeluju traume, česte bakterijske i virusne infekcije, nagomilani stres, akutni endokrini i metabolički poremećaji, trudnoća... Stres je nerijetko okidač prve pojave bolesti, a pušenje i konzumacija alkohola pogoršavaju joj tijek i usporavaju zalječenje. No zbog postavljanja dijagnoze i eventualnih dodatnih pretraga (pogotovo za detekciju psorijaze u krvi), treba što prije otići dermatologu. Potom će uslijediti neka od lokalnih terapija uljnim kupkama, keratoliticima, lokalnim kortikosteroidima, oblicima vitamina D, lokalnim retinoidima ili novom terapijom gelom Daivobet. Kada su ljuskice raspoređene na najviše 30 posto kože, vlasišta i/ili noktiju, a lokalne terapije nisu dale rezultate, primjenjuje se liječenje fototerapijom, dakle izlaganjem ultraljubičastom svjetlu. Tijekom cijelog procesa liječenja, ali i između dva izbijanja bolesti (koja se ljeti povlači pred suncem, a buja u proljeće i ljeto), treba poraditi na sebi - ponajprije promjenom prehrane i stila života. U protivnom epizode mogu biti sve neugodnije, toliko da će biti potrebna sustavna terapija koja može biti konvencionalna ili, što se pokazalo mnogo djelotvornijim, biološka.

Linker
29. ožujak 2024 05:06