Getty Images/iStockphoto
OD PARFEMA DO SLADOLEDA

Lavanda: mediteranska kraljica blagotvornog učinka

Nju ne treba posebno predstavljati: mediteranska kraljica pronašla je svoje mjesto u svakom domu i vrtu, ali njezin blagotvorni učinak nije samo umirujuć miris - i to su znali još i stari Grci i Rimljani.

Grmolika biljka s prepoznatljivim ljubičastim cvjetićima prisutna je u Europi, Africi i dijelovima Azije, a najpoznatija je ona provansalska. Okupana mirisom lavande, Provansa je regija koja je postala prepoznatljiva po širokim poljima te biljke jedinstvenog mirisa, a Francuzi su doista pokazali sve njezine mogućnosti i iskoristili je za najraznolikije stvari: kao osnovni sastojak parfema ili pak u slasticama poput sladoleda s lavandom.

Abbey Senanque building and blooming Lavender field, France, Image: 321729113, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Polje lavande u Francuskoj

Bunches of dried lavender flowers for sale in Provence, France, Image: 152602099, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Njezino ime dolazi od latinske riječi lavare koja znači prati, a poznata je i koristi se već više od 2000 godina. Rimljani i Grci stavljali su je u kupke i koristili kod umivanja, ali i kod pranja rublja - zbog njezinog lijepog mirisa. Ona se često može pronaći i u ormarima jer je odlična za rješavanje moljaca, ali i za ugodan miris rublja.

, Image: 171382721, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ipak, njezine "moći" mnogo su veće od toga: odlično je sredstvo za smirenje pa će vam biti pravi saveznik u otklanjanju osjećaja napetosti, kod stresa, anksioznosti pa i migrene. Umirujući učinak dobar je i za kožu pa se koristi kod tretiranja akni, psorijaze te različitih upala, ali i kod posjekotina te poboljšava zarastanje ožiljaka.

Getty Images/iStockphoto

, Image: 77854910, License: Rights-managed, Restrictions: NOT AVAILABLE FOR USE IN POLAND, GERMANY. NOT AVAILABLE FOR USE IN POLAND, GERMANY., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Pleasure Photo
Profimedia, Pleasure Photo

Osim toga, lavandu možete ubaciti i u slatke ili slane zalogaje u kojima će njezin jedinstven okus doći do izražaja - baš kao što je sladoled s lavandom ili, pak, macaronsi u njezinoj boji, a stručak ljubičastog cvijeća jednostavan je, ali neodoljiv ukras za svako mjesto i priliku.

lavender
Getty Images/iStockphoto

Vintage bycycle with basket with lavender flowers near the old wooden door
Getty Images/iStockphoto

Linker
20. travanj 2024 06:42