Američka glumica Jenna Dewan Tatum
 Fern / Splash News
Koža na suncu

Narančasta snaga: Povrće broj jedan u ljetnoj njezi kože

Osim u prehrani, mrkva ima važno mjesto i u ljetnoj njezi: antioksidansima i vitaminima prevenira bore, beta karotenom čuva kožu od negativnog utjecaja UV zraka te pospješuje postizanje brončanog tena na zdrav način.

1 ZA SJAJ KOŽE

Tko jede mrkvu, koža mu blista. To je zato što je mrkva puna antioksidansa i vitamina C. Dobra ideja! Skuhajte mrkvu i zdrobite je vilicom, dodajte žlicu meda te još toplu smjesu nanesite na lice. Isperite nakon 20 minuta.

2 PROTIV MRLJA I OŽILJAKA

Sok od mrkve odličan je tonik koji pomaže pri zacjeljivanju ožiljaka. Nakon čišćenja kože nanesite ga na vatu i prebrišite lice.

3 POMLAĐIVANJE

Zahvaljujući antioksidansima te vitaminima A i C mrkva je pravi borac protiv slobodnih radikala, čime zapravo prevenira znakove starenja kao što su bore, pigmentacije i neujednačen ten. Osim toga, uz toliku količinu C vitamina potiče se i produkcija kolagena.

4 ZAŠTITA OD SUNCA

Beta karoten, biljni pigment koji tijelo pretvara u vitamin A, pomaže u obnavljanju tkiva i prirodna je obrana kože od lošeg utjecaja UV zraka. Uz to, sok od mrkve prirodni je ‘sunblock’: povećava imunitet kože pod sunčevim zrakama i pomaže pri zacjeljivanju opeklina.

5 OLAKŠANJE ZA SUHU KOŽU

Mrkva sadrži kalij pa osobe sa suhom kožom imaju veliku korist od konzumacije.

IDEJA: HIDRATANTNA ‘KREMA’

Naribanu mrkvu stavite u staklenu posudu i napunite je kokosovim uljem. Ostavite je dva-do tri dana na sunčevoj svjetlosti, a potom koristite kao sredstvo za svakodnevnu hidrataciju.

Ideja: Kako napraviti masku za zatezanje

Sastojci: 1 žlica gustina, 5 žlica svježe iscijeđenog soka mrkve, 1 žlica kiselog vrhnja

Priprema: U pola čaše hladne vode razmutiti gustin i dodati u to 100 ml kipuće vode. Staviti na štednjak i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kad se smjesa malo ohladi, dodati svježe iscijeđeni sok od mrkve i kiselo vrhnje. Stavite na očišćeno lice da stoji 25-30 minuta.

U nastavku pogledajte 8 proizvoda s mrkvom uz pomoć kojih će vaša koža zablistati.

Kokosov maslac s mrkvom bogat prirodnim uljima i vitaminima štiti i njeguje i najosjetljiviju kožu (78 kn, Nikel)

Sun Care Suho ulje za zaštitu od sunca s ekstraktom oraha i uljem mrkve (59,99 kn, Kozmetika Afrodita)

Dnevna krema s uljem mrkve za sjaj kože, Dr. Renaud

Pekmez za sunčanje s dodatkom karotenoida iz ulja mrkve i kokosa za brže tamnjenje (165 kn, Las Chicks)

Kraljevski pekmez za brzo tamnjenje s ljubičastom mrkvom (89,90 kn, Biobaza)

Balzam za usne pruža zaštitu od sunca (SPF15) i obogaćen je uljima mrkve i lješnjaka te vitaminom E (19,90 kn, Biobaza)

Maslac za ubrzano tamnjenje s visokim udjelom kakao, karite i avokado maslaca te ulja mrkve, kokosa i masline (69,99 kn, Adriona)

Melem od mrkve s dodatkom ulja oraha i predivnim mirisom karamele bogat je beta karotenom zahvaljujući maceratu mrkve (69,99 kn, Mala od lavande)

Linker
20. travanj 2024 14:17