Profimedia, BSIP
ne smijemo trpjeti

Razgovarali smo s neurologinjom o boli i o tome kako je se riješiti - bez tableta

Akutna ili kronična, ne želimo je trpjeti, ali ni kljukati se analgeticima: stručnjakinja za liječenje boli, neurologinja Vanja Bašić Kes, objašnjava kojim je metodama ublažiti ili posve eliminirati - uz promjenu životnog stila, prehrane i upoznavanje novih načina opuštanja.

Neki je podnose bolje, a neke zaboli i sama pomisao da bi mogli doživjeti bol. Svi znaju za dr. Housea, koji žvače Vicodine kao bombone te si, poput mnogih koji su se “navukli” na njegov glavni sastojak oksikontin, uništava psihu i zdravlje. Glumac Hugh Laurie priznao je da ga je, kako bi se uživio u ulogu, i on uzimao na početku serijala. Ali i dodao da ga, “iako izaziva ugodan osjećaj plutanja, nikome ne bi preporučio”. No, kao dr. House, nebrojeno je ljudi koji svaku iskru boli gase analgetikom, ali i sve više onih koji će poduzeti sve da ih zaobiđu.

A što je zapravo bol?

To je neugodno osjetilno i emotivno iskustvo izazvano ozljedom tkiva. Postoje tri vrste, a prva je akutna bol, koja traje do šest tjedana, koliko je tkivu potrebno da se zaliječi nakon ozljede ili zahvata. Zapravo je to zov tijela upomoć, a kad pomoć izostane, ili nije kvalitetna, bol se lako prometne u kroničnu. Katkad je simptom neke druge bolesti, ponekad bolest za sebe pa uzrokuje promjene u središnjem živčanom sustavu, a može prerasti i u takozvani bolni sindrom. Treća je onkološka, javlja se kod oboljelih od karcinoma i prati liječenje kemoterapijom, a o toj boli anesteziolozi znaju sve.

- Pacijent ne smije trpjeti bol – odlučna je prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju u KBC-u Sestre milosrdnice i ugledna hrvatska stručnjakinja za bol, koja je (sa suradnicima) napisala knjigu “Bol” ponajprije namijenjenu edukaciji liječnika. Već 15 godina radi u Klinici, isprva uz akademkinju Vidu Demarin, a posljednjih osam godina na dužnosti predstojnice. I neumorno zagovara edukacije o boli, osobito liječnika opće medicine i stomatologa. Vodi i odlično opremljenu dnevnu bolnicu u kojoj se za liječenje bolnih stanja primjenjuju raznovrsne metode - od fizikalnih terapija, do akupunkture i neurofeedbacka te psihološke procjene i pomoći.

Tema Bol
Predstojnica klinike za neurologiju Vanja Basic Kes 
KBC Sestre Milosrdnice 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 130913
Matej Dokić
Prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju zagrebačke bolnice Sestara milosrdnica

- Bol je upozorenje, a mi mu tražimo uzroke. Pritom je presudan angažman pacijenta, jer nema terapije koja će napraviti čuda ako se ne promijeni stil života i prehrana i ne prakticiraju neke metode opuštanja. No najprije se provjerava intenzitet boli, i to upisivanjem pacijentovog doživljaja jačine u VAS skalu od 0 do 10. Jaka je bol između 4 i 5, a vrlo jaka od 7 do 9. Potom se radi daljnja obrada i dijagnosticiranje boli kao akutne, kronične ili kao bolnog sindroma. I prema dobivenim rezultatima propisuje se način liječenja – objašnjava profesorica Bašić Kes, koja je kao stručnjakinja za multiplu sklerozu spremna prepisati i medicinsku marihuanu, djelotvornu protiv grčeva, ali samo zato što smanjuje bol. Taj pripravak ne liječi, ali pomaže - što dobro zna američka glumica Selma Blair, kojoj je nedavno dijagnosticirana ta neurodegenerativna bolest, a kako bi ublažila bol kod gutanja, redovito uzima ulje marihuane. Voljela bi to i Nika Antolos Ruban, članica nekadašnje grupe Feminem, koja je nedavno javno zatražila da taj pripravak bude dostupan preko zdravstvenog osiguranja kako bi se oboljelima od MS-a poboljšala kvaliteta života.

AKUPUNKTURA

Na Klinici za neurologiju bolnice Sestara milosrdnica bol se često liječi AKUPUNKTUROM, drevnom tehnikom koju Svjetska zdravstvena organizacija ističe kao djelotvornu u 30 bolesti i stanja, ponajprije zbog efikasnog otklanjanja boli. Kako? Tako što se, nakon stimuliranja određenih meridijana ili kanala kojima protječe energija, potiče lučenje enzima endorfina koji blokira bol. Sretan rasplet događa se u mozgu (gdje se bol ugnijezdila nakon udarca ili ozljede), pa povećane količine endorfina sprječavaju dolazak bolnih signala glavobolje, boli iz donjeg dijela kralježnice, kod sindroma karpalnog tunela, fibromijalgije, osteoartritisa, teniskog lakta ili menstruacije.

Tema Bol
Predstojnica klinike za neurologiju Vanja Basic Kes 
KBC Sestre Milosrdnice 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 130913
Matej Dokić
Akupunktura pomaže kod menstruacijskih bolova i onih izazvanih teniskim laktom, osteoartritisom, fibromijalgijom, sindromom karpalnog tunela i još 30-ak stanja

UDARNI VAL

Tko ne podnosi igle, laser će mu odlično poslužiti kao “analgetik” i protuupalni lijek. Terapija ultrazvukom, kao i strujama, opušta mišiće i ublažava bol, dok se kod sportskih ozljeda i miofacijalnog sindroma koriste injekcije analgetika. Udarni val je novija terapijska metoda istodobnog ublažavanja boli i upale dostupna u Centrima za bol pri bolnicama i u privatnim ambulantama, tijekom koje se akustičnim udarima djeluje na kalcifikate. Za akutne i kronične bolove u kralježnici i upale živaca učinkovita je 3D trakcija i dekompresija kralježnice, tijekom koje se istežu mišići i poboljšava cirkulacija. Sve te terapije najdjelotvornije su ako ih se kombinira i provodi tijekom deset uzastopnih tretmana.

Tema Bol
Udarni Val 
Predstojnica klinike za neurologiju Vanja Basic Kes 
KBC Sestre Milosrdnice 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 130913
Matej Dokić
Udarni val istodobno ublažava upalu i bol

NEUROFEEDBACK

Uz odlaske na terapije, treba se naučiti nositi sa svojim stanjem, a tome služi Neurofeedback. Riječ je o svojevrsnom treningu koji omogućuje pacijentu da nauči promijeniti neke svoje fiziološke aktivnosti, pa tako i one koje utječu na funkcije mozga - gdje je bol urezana u pamćenje i odakle se širi tijelom. Koriste se vrlo precizni instrumenti, koji mjere moždane valove, srčani ritam, disanje, mišićnu aktivnost i temperaturu kože, a sofisticirana računalna tehnika odmah daje povratnu informaciju o tim funkcijama - te upute kako ih uravnotežiti. Ukratko, sjedeći za kompjutorom, čovjek uči kako ublažiti osjećaj boli. U blažim slučajevima, a osobito kada si netko dopusti da ga “stalno nešto boli”, treba poraditi na psihološkom jačanju, ali i opuštanju, i to uz pomoć meditacije, hipnoze, vizualizacije ili kognitivno-bihevioralne terapije. Ulazak metoda takozvane alternativne medicine u ustanove gdje vlada klasična - poput akupunkture, akupresure pa i hipnoterapije - pozdravljaju oni koji ne žele gutati tablete niti za svaku sitnicu obilaziti liječnike. Dakako, pazeći što i koga biraju, bez obzira na to radi li se o čaju, biljnoj tinkturi, aromaterapiji, homeopatiji ili nekoj drugoj metodi.

Tema Bol
Biofeedback
Predstojnica klinike za neurologiju Vanja Basic Kes 
KBC Sestre Milosrdnice 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 130913
Matej Dokić
Kompjutorski program Neurofeedback pacijenta uči kako "u glavi" ublažiti osjećaj boli

ZVUČNA FREKVENCIJA

Posljednjih godina dokazala se kvantna medicina, koja tijelo relativno brzo dovode u ravnotežu, otklanjajući bol - osobito migrensku, onu nastalu zbog upale mokraćnih putova i gušterače ili bol u koštano-mišićnom sustavu zbog autoimunih bolesti. Mirna Šimurina, magistra medicinske biokemije s doktoratom iz upalnih bolesti crijeva, bavi se upravo takvom vrstom liječenja. - U kvantnoj se medicini, a polazeći od činjenice da se u živim organizmima sve događa zbog određenih signala ili frekvencija, pacijent tretira zvučnim frekvencijama, koje se specijaliziranim uređajima pretvaraju u elektromagnetske, svjetlosne ili magnetske valove. Izravno se djeluje na stanice, točnije na DNK (a da ga se ne mijenja) i tako se, jezikom živog organizma, tijelu daju upute kako da se vrati u ravnotežu. Pritom se aktiviraju i unutarnji mehanizmi za obnovu i “popravak” oštećenja te se povlače simptomi bolesti – objašnjava dr. Šimurina, dodajući da su terapije neagresivne, jednostavne, sigurne i dostupne svim dobnim skupinama.

BIOREZONANCIJA

U tretiranju patoloških frekvencija i boli djelotvorna je i biorezonancija, osobito u kombinaciji s akupunkturom. Ta metoda prati elektromagnetsko polje tijela i tjelesne frekvencije zbog kojih, ako se poremete, dolazi do zastoja energije - što se osjeća kao bol. Terapija se izvodi uređajem s posebnim elektrodama, koje će najprije deblokirati, a potom ispraviti patološke frekvencije u određenom području, primjerice, u glavi ili u nogama. Tretman je bezbolan i traje najviše pola sata: za akutne bolove treba ga ponoviti pet puta, a za kronične deset puta. Iako nam je bol prirodno dana, ne znači da joj se treba prepustiti. Ponekad je dovoljno opustiti se, duboko disati, misliti o nečem lijepom, poduzeti nešto protiv nagomilanog stresa, vježbati ili na bolno mjesto stavljati obloge. I osjetiti zadovoljstvo što je bol izlječiva i što postoje liječnici različitih struka, koji zajedno rade na dobro osmišljen i djelotvoran način poznat kao “pain management”. A ako već postoji menadžment za bol, onda je, kada se ona javi, najvažnije preuzeti aktivnu ulogu u svom liječenju.

Biorezonancijom se "deblokiraju" mjesta na kojima se dogodio zastoj energije, što je prema nekim teorijama uzrok boli

Linker
19. travanj 2024 19:12