Getty Images/iStockphoto
MED U PRVOM PLANU

Slatka beauty rutina: 5 razloga za njegu kože medom

Taman kad pomislite da ste isprobali sve, u kuhinji se skriva neki čaroban sastojak o čijim prednostima za njegu kože i kose niste niti slutili - ili ste potpuno smetnuli s uma. Jedan od takvih je jedan od onih koji nam život čini slađim - med.

Naravno, riječ je o onom potpuno prirodnom, bez ikakvih dodataka, koji možete kupiti od pčelara. Osim za idealan spas kada nastupi kriza za slatkim, odlično je rješenje i za brojne beauty krize zbog čega trebate naći mjesto za njega u svojoj rutini - u njegovom izvornom obliku ili kao dijelu nekog od već pripremljenih preparata.

Anti-age djelovanje

Med je odličan ovlaživač, odnosno privlači vlagu i održava kožu mekom. Zahvaljujući alfa-androksi kiselinama s izrazitim antioksidativnim svojstvima djeluje kao piling i odstranjuje mrtve i suhe stanice te ujednačuje ten. On čisti, uglađuje, učvršćuje i posvjetljuje kožu u jednom.

Smanjuje crvenilo i opekline

Bez obzira radi li se o opeklinama od sunca ili nekakvoj manjoj iritaciji, trebali biste zaviriti u svoju ostavu. Njegova umirujuća, antibakterijska svojstva tu nastupaju. Smanjuje bol i oticanje, a kliničke studije pokazale su da smanjuje i ožiljke. Umiruje i hidratizira kožu, što je idealno za zacjeljivanje rana. S obzirom na to da je malo preljepljiv da ga nanosite direktno, možete ga pomiješati s losionom bez mirisa.

Regenerator za kosu

Odličan je za suhu kosu jer je prirodan ovlaživač, ali ga treba razrijediti s vodom ili alojom kako bi funkcionirao kao šampon ili regenerator. Odličan je i kada su u pitanju frizure: potražite one proizvode za stiliziranje na kojima stoji da sadrže pčelinji vosak. On odlično fiksira, a istovremeno ne isušuje kosu.

jar of honey with honeycomb on wooden table
Getty Images/iStockphoto

Spas za prištiće

Riješite se prištića jednostavnim tretmanom: najprije umijte lice te nakon toga akne prekrijte s malo meda ili, ako preferirate preparate, odaberite neki od proizvoda koji ga sadržite. Čisti med možete ostaviti preko noći na licu i ujutro ćete se probuditi s prištićem koji će uskoro nestati.

Zaboravite na podočnjake

Tamni krugovi ispod očiju bit će manji problem ako na svježe umivenu kožu nanesete med i ostavite ga nekoliko minuta prije odstranjivanja. U trenu ćete izgledati osvježeno, a najbolje je što umanjuje i sitne bore.

Linker
19. travanj 2024 21:56