2016 Rio Olympics - Swimming - Final - Men's 200m Butterfly Semifinals - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 08/08/2016. Michael Phelps (USA) of USA reacts. REUTERS/Stefan Wermuth FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
 / Reuters/Hanza Media
DREVNA KINESKA METODA

Što je cupping - terapija o kojoj svi pričaju

Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, Michael Phelps ušao je u povijest: neponovljivi američki plivač povećao je svoju zbirku olimpijskih medalja pa sada ima čak 21 zlato, odnosno 25 olimpijskih medalja ukupno. Nedostižan plivač time je još jednom potvrdio status najboljeg olimpijca i jednog od najvećih sportaša svih vremena. Ipak, njegov uspjeh ostao je u sjeni tamnih, ljubičastih krugova savršenog oblika koje niste mogli ne primijetiti. 

Jutro prije prve utrke na Olimpijskim igrama, 31-godišnji plivač se probudio s bolovima u desnom ramenu. Michael Phelps problem je odlučio riješiti cupping terapijom, kojoj je vjeran već godinama, a pomaže mu kod opuštanja mišića i olakšava bolove. Radi se o terapiji vrućim čašama – drevnoj kineskoj metodi u kojoj se pomoću vakuumskih čaša, na kratak period, odiže meko potkožno tkivo kako bi se stimulirala cirkulacija krvi.

2016 Rio Olympics - Swimming - Preliminary - Men's 200m Butterfly - Heats - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 08/08/2016. Michael Phelps (USA) of USA is seen with red cupping marks on his shoulder as he competes.  REUTERS/Michael Dalder  FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
Reuters/Hanza Media / REUTERS
Reuters/Hanza Media

– Trener je malo pretjerao pa su ostale jače masnice – objasnio je Michael, a cuppingu se osim njega podvrgavaju i njegovi kolege, američki plivači Chase Kalisza i Dana Vollmer, ali i brojni drugi gimnastičari. Osim sportaša, tu metodu obožavaju i zvijezde poput američke glumice Jennifer Aniston i manekenke Hilary Rhode, a o čemu se točno radi objasnila nam je Jasminka Herceg iz zagrebačkog Bliss instituta.

Što je zapravo cupping?

Cupping je drevna kineska metoda uklanjanja bolova u mišićima, otklanjanja toksina iz organizma i zatezanja kože pomoću takozvanih ventuza, odnosno vakuumskih čaša. Ova metoda prakticira se u kombinaciji sa nekom od masažnih tehnika, ovisno o tome koja se problematika tretira. Cupping čaše apliciraju se na bolna mjesta te isisavanjem zraka iz istih stvara se vakuum, pomoću kojeg odižemo meko potkožno tkivo. Tako tretirano tkivo se momentalno jako prokrvljuje i postiže se izvrsna cirkulacija što uvelike olakšava razgradnju nakupina mliječne kiseline, čak i onih najtvrdokornijih.

Koje su blagodati tog tretmana i zašto ga sportaši često biraju?

– Sportaši su izloženi prilično velikim naporima što je veliki stres za organizam uslijed kojih nastaju tvrdokorne nakupine mliječne kiseline, a upravo cupping u kombinaciji sa sportskom masažom smanjuje povišeni mišićni tonus i reducira nepoželjne i bolne nakupine te omogućuje da efekt masaže bude dugotrajniji i duplo učinkovitiji. Osim kod sportaša, ova metoda primjenjuje se kod redukcije celulita i problema s tonusom kože, gdje je pokazala izvrsne rezultate i vrlo brzo stekla veliku popularnost među pripadnicama nježnijeg spola.

Kome se tretman preporučuje, a kome ne?

Cupping se preporučuje svima koji žele brze rezultate, a nisu preosjetljivi na bol. Naime, ova metoda je prilično intenzivna pa može biti i malo bolna u početku tretiranja, pogotovo ukoliko je stanje organizma zahtjevno. Kod problema s bolovima u leđima i vratu preporučuje se gotovo svima: izuzetak su akutna i kronična oštećenja živaca ili same kralježnice gdje se mora dobiti odobrenje liječnika. Kada je u pitanju tretiranje celulita, izbjegavamo tretirati iznimno osjetljive i jako tanke tipove kože koje su sklone popucalim kapilarama. Nije nemoguće, ali se u tim slučajevima radi strogo lokalizirano.

Foto: Bliss Institut
Foto: Bliss Institut

Koliko se ljubičaste masnice zadržavaju nakon tretmana i jesu li uvijek tako intenzivne kao kod Michaela Phelpsa?

– Prije svega treba napomenuti da su masnice posljedica iznimno jake prokrvljenosti na malom području, obzirom da se radi o odizanju mekog potkožnog tkiva. One nisu opasne kao hematomi i uglavnom se smanjuju što je terapija učestalija. Koliko će masnice biti jake, ovisi ponajprije o kvaliteti kože i tkiva, o njihovoj prirodnoj prokrvljenosti kao i o intenzitetu tretmana. Upravo zato, ovaj tretman kod naših klijenata omiljen je u jesensko-zimskom periodu kada je u pitanju celulit i zatezanje kože, dok se kod leđa radi kroz cijelu godinu.

Tko najčešće bira cupping i kombinira li se često s drugim tretmanima iz vaše ponude?

– Ovaj tretman podjednako je popularan i kod muškaraca i kod žena, a najčešće se kombinira sa saunama i masažnim tehnikama, ovisno o tretiranom području. Muškarci najčešće prakticiraju sat vremena saune i nakon toga masažu s cupping terapijom, dok žene vole kombinirati cupping s anticelulitnom masažom. Žene ga često koriste nakon poroda jer omiljen i nakon trudnoće gdje kožu vraća u prvobitno stanje u rekordnom roku.

Linker
24. ožujak 2024 10:50