ODABRALE SMO FAVORITE

Sunčani plodovi u kozmetici: Citruse volimo u parfemima, kremama i maskama

Citrusi ili agrumi sočne su “bombe” pozitivne energije – bude sva osjetila, dajući osjećaj svježine, lakoće i poleta. Upravo zato idealni su pomagači pri “prešaltavanju” iz ležernog ljetnog ugođaja u užurbanu jesensku svakidašnjicu.

Od citrusa se dobivaju prvorazredna eterična ulja - omiljena u aromaterapiji jer ublažavaju tjelesnu i duševnu iscrpljenost, nervozu i nesanicu te poboljšavaju koncentraciju. A limun, naranča, mandarina, grejp, limeta, bergamot, pomelo i drugi pripadnici velike obitelji citrusa sveprisutni su i u kozmetici – njihov učinak na kožu okrepljujući je poput ispijanja limunade i oranžade.

Getty Images

Takozvani sunčani plodovi odlično njeguju jer, osim vitamina C, po kojemu su najpoznatiji, sadržavaju i znatne količine vitamina A te obilje minerala (osobito kalija), blagotvornih kiselina i ljekovitih spojeva, među kojima su najpoznatiji flavonoidi – moćni antioksidansi koji imaju protuupalni učinak te djeluju na znakove starenja.

Kozmetika s citrusnim ekstraktima ujednačuje ten i daje mu blistavost, a preporučuje se i za pročišćivanje masne i problematične kože, odnosno vlasišta. Agrumi se često dodaju i u proizvode za uklanjanje celulita – u tome prednjači grejp, koji jača cirkulaciju i potiče detoksikaciju.

LANVIN PRESS

Proizvodnja parfema gotovo je nezamisliva bez citrusa, a među najcjenjenijima je bergamot. Iz neobičnog ploda “kvrgave” zelene kore dobivaju se profinjene note kojima se “osvjetljavaju” parfemske kompozicije. Kraljevski status u parfumerstvu ima i gorka naranča – destilacijom njezinih cvjetova nastaje eterično ulje neroli, a iz listova se dobiva eterično ulje petitgrain. I te se esencije koriste da bi parfemi dobili “svjetlosnu” dimenziju, ponajprije neroli, koji nazivaju prirodnim antidepresivom jer njegova blaga, ali i senzualna slatkogorka aroma povoljno utječe na raspoloženje.

Krema za tijelo obogaćena ekstraktom crvene naranče 202,90 kn 100% PURE

I’m Real maska za lice s limunom uklanja mrlje i ujednačuje ten 44,90 TONY MOLY

Maska s matičnim stanicama i uljem naranče za blistav ten, 119,90 APIVITA

Osvježavajući losion za tijelo s esencijama limuna i verbene 135 kn MADEMOISELLE PROVENCE

Anti-aging gel za čišćenje lica s esencijama limuna, limete i grejpa, 254 kn PETER THOMAS ROTH

GinZing gel-krema za lice s limunom i grejpom, 212 kn ORIGINS

Limone Agrumi gel za tuširanje 33,90 kn BOTTEGA VERDE

Traditional Lemonade kupka miriše na limunadu 29,90 kn AVON

Aqua Allegoria Ginger Piccante toaletna voda u kojoj je nota đumbira ‘obavijena’ bergamotom i limunom edt. 75 ml, 560 kn GUERLAIN

Balzam za usne s aromom naranče i đumbira, 31,80 kn DR. BRONNER’S

Paris – Riviera toaletna voda iz kolekcije Les Eaux de Chanel odiše esencijama narančinih cvjetova, kore i listova edt. 125 ml, 944 kn CHANEL

Aromessence Mandarine Verte serum za lice mješavina je ulja zelene mandarine, limuna, naranče i grejpa, 463 kn DECLÉOR

A girl in Capri toaletna voda s notama limuna, bergamota i cvjetova grejpa edt. 50 ml, 370 kn LANVIN

Go Blonder Lemon Miracle posvjetljujuća maska za plavu kosu s limunovim uljem 74,90 kn JOHN FRIEDA

Linker
18. travanj 2024 11:35