TAJNA ELASTIČNE KOŽE

Uloga kolagena u službi ljepote! Sva lica čarobnog proteina koji je vašem organizmu prijeko potreban

Ljepota je u oku promatrača. Iako u ovoj staroj izreci ima istine, ima nešto i u kolagenu! Sve se više žena kune u značajnu ulogu kolagena u službi ljepote, a evo što ovaj protein čini tijelu!

Kolagen, čarobni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda zapravo je najzastupljeniji protein u našem tijelu te čini čak trećinu proteinskog sastava ljudskog organizma. Jedan je od glavnih gradivnih dijelova kože, mišića, tetiva i ligamenata, a nalazi se i u mnogim drugim dijelovima tijela, uključujući krvne žile, rožnicu i zube.

Može se opisati kao "ljepilo" koje sve navedene dijelove tijela čini čvrstima i postojanima. Od najmanje 16 poznatih vrsta kolagena, četiri glavne su tip I, tip II, tip III i tip IV.

Tip I čini 90% kolagena u našem tijelu, a glavna uloga mu je pružanje strukture koži, kostima, tetivama, vlaknastoj hrskavici, vezivnom tkivu i zubima. Tip II se nalazi u elastičnoj hrskavici koja ublažava trenje zglobova, dok tip III podržava strukturu mišića, organa i arterija.

image
Preporučuje se konzumacija hidroliziranog kolagena.
PEXELS

Starenjem, tijelo proizvodi sve manje kvalitetnog kolagena, čiji rezultat su smanjenje elastičnosti i čvrstoće kože i vidljivost prvih znakova starenja.

Osim kao posljedica procesa starenja, kolagen se troši i smanjuje kod prekomjerne konzumacije rafiniranog šećera koji sprječava mogućnost obnavljanja ovog proteina. Ultraljubičasto zračenje također negativno utječe na proizvodnju kolagena, stoga se za zadržavanje optimalne razine kolagena u organizmu preporučuje izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu.

Čitajte i: Kako odabrati pravu anticelulitnu masažu? Sve tajne stručnih tretmana otkrili nam majstori jedne posebne metode

Pušenje je također jedna od negativnih navika koja smanjuje proizvodnju kolagena. Na taj se način slabi sposobnost tijela u zacjeljivanju rana te se na tijelu stvaraju bore. Neki autoimuni poremećaji, poput lupusa, također mogu oštetiti kolagen.

image
Starenjem, tijelo proizvodi sve manje kvalitetnog kolagena.
PEXELS

Prirodni izvori kolagena

Kolagen se nalazi u vezivnom tkivu životinjske hrane - u pilećoj i svinjskoj koži. Jedan posebno bogat izvor kolagena je juha od kostiju, odnosno pileći i goveđi temeljac.

Želatina je u osnovi kuhani kolagen, pa je vrlo bogata aminokiselinama potrebnim za njezinu proizvodnju. Ipak, piše Healthline, još se uvijek vode rasprave o tome povećava li konzumacija hrane bogate kolagenom zapravo razinu ovog proteina u vašem tijelu.

image
Kolagen vraća koži elastičnost.
PIXABAY

Kolagen kao dodatak prehrani

Ono što sigurno povećava razinu kolagena u tijelu je kolagen kao dodatak prehrani. Iako postoje razni oblici kolagena, preporučuje se konzumacija hidroliziranog kolagena koji nastaje preradom kostiju, tetiva i drugih životinjskih dijelova. Nakon dehidracije, zadnjeg koraka prilikom stvaranja hidroliziranog kolagena, nastaju čiste aminokiseline u prahu, koje se brzo apsorbiraju te pridonose elasticitetu kože.

Čitajte i: Znate li što je biohakiranje prehrane? Trend koji nam treba da izvučemo najbolje iz organizma

Ostale namjene

Kolagen osim u službi ljepote ima i druge namjene - od službe u prehrani pa do sastojka u lijekovima.

Tisućama godina kolagen se koristio za stvaranje ljepila, dok se danas još uvijek koristi za stvaranje gudača za glazbene instrumente.

U hrani se kolagen zagrijava da stvori želatinu te se koristi za izradu crijeva za kobasice. U medicini se pak koristi kao "filer", u plastičnoj kirurgiji i kao pomoć kod teških opeklina. U svakom slučaju, kolagen je važan protein koji održava strukturu mnogih dijelova tijela, pa s kolagenom kao dodatkom prehrani zasigurno nećete pogriješiti.

Linker
19. travanj 2024 22:33