SKYNESHER GETTY IMAGES
SPA KOD KUĆE

Tradicionalna metoda kojoj treba dati šansu: Što kažete na kupku za stopala s octom?

Treba vam lavor, ocat i eterično ulje. Isprobali smo, i funkcionira.

Treba vam lavor, ocat i eterično ulje. Isprobali smo, i funkcionira.

Kada govorimo o kupkama za stopala, obično se radi o pripravcima na bazi eteričnih ili biljnih ulja, ili Epsom soli. No, postoji i još jedna vrsta kupke za stopala, na bazi octa, o kojoj se manje govori jer, iskreno, "ne miriše dobro." Ipak, ovoj tradicionalnoj metodi za revitalizaciju umornih stopala treba dati šansu iz nekoliko dobrih razloga.

Stopala su često zaboravljena u našoj beauty rutini, jer ih ne viđamo puno, osim ljeti. Ipak, ona nas "drže na nogama cijeli dan" i sklona su raznim tegobama, kao što su žuljevi, popucana koža, neugodni mirisi, ili nedajbože gljivične infekcije. Sve to može uzrokovati bolove, rane, ili stopala koja su "stalno umorna".

Najmanje što možete napraviti za njih je redovita rutina kupka za stopala, jer osim što umanjuje umor, ona opušta mišiće, smanjuje stres, potiče cirkulaciju krvi, hidratizira i omekšava kožu, ublažava bolove, smanjuje neugodne mirise, a čak nam i pomaže da lakše utonemo u san.

Ocat - očito - sadrži octenu kiselinu i ima antibakterijska, antimikrobna i antiseptička svojstva, što mu omogućuje da izbalansira pH kože i ubije bakterije koje stvaraju neugodne mirise. Također, ocat je prirodni preventivni lijek protiv gljivičnih infekcija ili atletskog stopala, jer stvara manje povoljno okruženje za njihov rast. Osim toga, ocat pročišćuje i prirodno dezinficira kožu stopala, te ublažava iritacije i svrbež.

Kako napraviti kupku za stopala s octom?

Sve što vam treba je lavor, mlaka voda i jedna šalica octa.

  1. Napunite lavor mlakom vodom tako da prekrije vaša stopala.
  2. Dodajte šalicu alkoholnog, tj. bijelog octa i promiješajte.
  3. Po želji, možete dodati eterična ulja kako biste pojačali učinke kupke (ali i popravili miris octa!), npr. lavande ili metvice.
  4. Umočite svoja stopala na 10 do 20 minuta.
  5. Nakon kupke, dobro obrišite stopala ručnikom.
image

PRANARÔM Paprena metvica (Mentha piperita), 10 ml 8.40 €

PROMO PRANARÔM

Nakon kupke, ne zaboravite nanijeti odgovarajuću kremu za suhu kožu stopala i mekoću. Ovisno o osjetljivosti vaših stopala i potrebama, ovaj ritual možete ponavljati dva do tri puta mjesečno. Naravno, ako imate zdravstvene probleme ili specifične probleme s nogama, uvijek je preporučljivo konzultirati se sa svojim liječnikom ili stručnjakom prije nego krenete redovito prakticirati ovaj recept.

Linker
26. travanj 2024 17:45