Ulaganje u budućnost

Tri koraka za anti-aging kože s kojima bi trebalo početi već u dvadesetima

Rana upotreba sastojaka protiv starenja pomaže na dulji rok sačuvati podatnost, zdravlje i mladolikost kože

Smisao je kvalitetne njege kože omogućiti joj zdravo starenje, a za dobre bi rezultate anti-aging trebalo početi provoditi već u dvadesetim godinama. Bez brige, ne trebaju to biti nikakvi komplicirani postupci, vrlo često su najjednostavnija rješenja najbolja, ne samo u njezi.

Svestrani vitamin C

Vitamin C je neizbježan u njezi želimo li blistav ten i dobru zaštitu od oksidativnog stresa koji mogu pokrenuti slobodni radikali, bez obzira jesu li nastali zbog vanjskog onečišćenja, UV zraka ili našeg kroničnog emocionalnog stresa. Ti nestabilni spojevi mogu značajno oslabiti zdravlje kože i voditi prema njenom preuranjenom starenju – u unutrašnjosti kože dolazi do gubitka kolagenskih i elastinskih vlakana, što se izvana vidi kroz fine linije i bore, opuštenu kožu, promjene u teksturi, a mogu se pojaviti i tamne mrlje i drugi oblici neujednačene pigmentacije.

image

Nije pretjerano početi s anti-agingom još dok smo mladi i tako izgledamo, poručuju dermatolozi

JULIA VERSTA/DEPOSITPHOTOS

Primjena seruma vitamina C na koži, pokazalo se, sudjeluje u proizvodnji kolagena, smanjuje hiperpigmentacije, posvjetljuje ten, ublažava gubitak vode iz kože te znatno smanjuje pojavu fotooštećenja izazvanih UV zračenjem. Dobra je ideja uzimati i suplemente vitamina C, s obzirom na njegovu ulogu u poticanju prirodne proizvodnje kolagena, a time i u održavanju kože čvrstom i podatnom.

Nije prerano za retinoide

Retinoidi su postali gotovo nezaobilazni u anti-agingu kože, jer ti derivati vitamina A ubrzavaju proces izmjene stanica, koji se s vremenom usporava, čime podržavaju zdravo starenje kože. Istraživanja pokazuju i da imaju moć potaknuti proizvodnju kolagena u koži, što je ključno za očuvanje mladolikog izgleda, s obzirom na to da s godinama ta proizvodnja postaje sve slabija. No, je li pretjerano već u dvadesetima početi upotrebljavati sastojak koji pomlađuje, kada smo ionako mladi i tako izgledamo?

image

Bez dobre zaštite od sunca teško je održati kožu mladolikom

JULIA VERSTA/DEPOSITPHOTOS

Mnogi bi dermatolozi i stručnjaci za ljepotu rekli da nije ni pretjerano ni prerano, budući da proizvodnja kolagena počinje opadati u dvadesetima (točan prelazak tog praga je individualan i ovisi uglavnom o genetici) te se od tada smanjuje jedan posto svake godine. Rana upotreba retinoida stoga bi bila priprema za dugoročno zdravo starenje kože. Osim toga, studije pokazuju da bi retinoidi mogli biti korisni i u tretiranju akni, a to stanje muči mnoge u dvadesetim godinama. Osobe s osjetljivom kožom možda neće moći tolerirati intenzivnije retinoide, no u dogovoru s dermatologom moguće je naći odgovarajući tip ovog sastojka.

Obavezna zaštita od sunca

Kvalitetna zaštita od sunca je imperativ, a čak i ako ste u tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama zanemarivali SPF, nije kasno za početak. No, da bi bila djelotvorna, zaštita od UV zraka treba biti dosljedna i svakodnevna. Vjerojatno to nije tema koja bi najviše zaokupljala 20-i-nešto-godišnjake, no i oni trebaju znati da oštećenja od sunca značajno pridonose starenju kože. Štoviše, čak je 80 posto vidljivih znakova starenja kože posljedica štete nastale djelovanjem UV zraka, stoga je zaštita od sunca ključna za održavanje mladog i zdravog tena.

Linker
11. travanj 2024 14:47