Dnevnik iz Londona

Veliki uspjeh Evelin Benković: ‘U početku sam se osjećala kao da sam pala s Marsa‘

Hair stilistica Evelin Benković podijelila je s nama detalje iskustva s londonskog Tjedna mode, a nakon odrađenog posla, pozvana je da se timu pridruži i na jesen.

Nakon više od 20 godina stalnog usavršavanja i individualnog rada s klijenticama, hair stilistica Evelin Benković u svoj je životopis upisala dodatno iskustvo koje je, kako kaže, kruna njezine karijere. Naime, Evelin je jedna od hair stilistica koja je s najboljima iz industrije sudjelovala na londonskom Tjednu mode te je imala priliku surađivati sa svjetskim dizajnerima i kolegama iz cijelog svijeta, među kojima je poznati frizer Nick Irwin, koji je godinama glavni hair stilist na ovom modnom događaju.

"Moj odlazak na događanje poput ovog je dokaz da se kvaliteta i trud itekako isplate i prepoznaju", ispričala je Evelin, koja je s nama nakon Tjedna mode u Londonu podijelila brojne dojmove i iskustva s kojima se vratila u Zagreb. Do suradnje je došlo, kako kaže, spletom okolnosti - s obzirom na njezino bogato iskustvo koje uključuje odrađene revije, naslovnice, backstage nastupe i kampanje, pružila joj se prilika da se kao dio Schwarzkopf Professional tima prijavi na događaj.

image
privatna arhiva

"Bila je to jedinstvena, globalna prilika koju nisam mogla niti htjela propustiti. Nakon ispunjene prijave, odgovor je trebao stići u roku pet radnih dana. Međutim, nije ga bilo i tada sam se počela preispitivati - jesam li uopće spremna prihvatiti odbijenicu, ako pak dobijem pozitivan odgovor, hoću li biti zdrava i spremna na taj posao... Kada sam napokon dobila potvrdu, preplakala sam cijeli dan i u tom trenutku su mi se pomiješale apsolutno sve emocije: sreća, zahvalnost, zadovoljstvo i neizmjeran ponos jer sam u posljednjih nekoliko godina, uz najveću podršku svoje obitelji, uspjela prevladati doista veliki broj izazova. Puno sam ulagala u sebe na svim poljima, ali i u svoj tim - bez kojeg ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Prilika za ovo iskustvo je doista jedna kruna moje dosadašnje karijere, velika potvrda mog truda, profesionalnost i lojalnosti svojim ljudima", govori Evelin.

image

Lookovi iz backstagea Helen Anthony kolekcije

launchmetrics.com/spotlight

Na LFW-u je sudjelovala na dvije revije, za dizajnere NOKI i Helen Anthony, zajedno s poznatim hair stilistom Nickom Irwinom i njegovim timom. No, unatoč uzbuđenju, Evelin priznaje da se u početku osjećala kao u borilačkoj areni. Modna industrija nije poznata kao najugodnije mjesto za rad, već mjesto ispunjeno egom i suparništvom, čega je bila svjesna prilikom dolaska u London.

"Nema velike srdačnosti niti suosjećanja. Nedjelja, kada sam se upoznala s Nickom i njegovim timom, je bila najstresnija za mene. Prvi dolazak je bio popraćen velikom tremom i osjećajem da sam zalutala u "muški svijet". Na početku se nisam osjećala kao ‘svoj na svome‘ i tu se javila snažna dilema: želim li iduća dva dana stajati po strane, ne stati nikome na žulj i samo preživjeti, ili ipak želim pokazati svoju snagu i znanje...", prepričava Evelin koju je na kraju Nick uzeo u svoj tim i s kojim je ostvarila divnu suradnju.

image
Fotografija: Privatna arhiva

"Kada smo krenuli raditi prva dva modela za dizajnera NOKI, osjećala sam se kao da sam ‘pala s Marsa‘. Jednostavno, nisam mogla uloviti tu kreativnu nit i krenuti sa stvaranjem. Nakon dva modela, zastala sam i posavjetovala se s Nickom koji mi je detaljnije sve objasnio i kada sam shvatila što Nick i njegov tim žele, dobila sam ogromnu količinu adrenalina i samopouzdanja. Shvatila sam i dokazala sebi i drugima da sam tehnički odlično potkovana te da mogu parirati svim ostalim kolegama na razini svijeta. To me jako veseli: sve one kampanje i naslovnice koje sam odrađivala dugi niz godina, ostavile su traga i doprinijele mojem bogatom iskustvu", otkriva.

image

S timom Nicka Irwina

Fotografija: Ben Cook

Iz backstagea se prebacila u Nickov tim gdje je najviše radila s Alexom i Alastairom Jubbsom (@mrjubbs), a sve su lookove radili sa Session Label Schwarzkopf Professional proizvodima. Alex je, ističe, bio pun podrške, dobro su se razumjeli i skladno surađivali te je tim bio zadovoljan njezinim radom.

"Inače, oduvijek volim tu britansku street style modu, njihov underground touch jer se kod takvih frizura vidi tehnika koja uvijek mora biti savršena, što je za mene najbolji izazov. Naravno, takav pomaknuti stil nije uvijek prisutan u salonu gdje prevladavaju dugi nježni valovi, zbog čega je ovo iskustvo i bolje", otkriva Evelin i za kraj ističe da su se globalni trendovi na modnim pistama promijenili, pa modeli više ne izgledaju kao "klonovi".

Umjesto identičnih frizura i jednakih stilova, poštuje se autentičnost svakog modela i njihova osobnost. Nakon ovog iskustva, pokazalo se da su se trud i upornost isplatili, pa je Evelin od Nicka Irwina primila poziv da se njegovom timu pridruži i na sljedećem Tjednu mode koji je zakazan za jesen.

Linker
15. travanj 2024 05:44