GLORIA EDIT/VALENTINA VALDINOCI/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
Povratak u 90-e

Baggy traperice proglašene hitom godine: Zašto volimo ovaj androgeni i buntovni hip-hop kroj?

Nose ih i muškarci i žene, a posebno su popularne među generacijom Z te brojnim holivudskim zvijezdama koje posljednjih mjeseci ne izlaze iz svojih novih omiljenih traperica.

Nose ih i muškarci i žene, a posebno su popularne među generacijom Z te brojnim holivudskim zvijezdama koje posljednjih mjeseci ne izlaze iz svojih novih omiljenih traperica.

Široke, vrećaste, opuštene, ove traperice dolaze s raznim pridjevima, ali baš svaki se odnosi na jedan konkretan kroj. Nešto niži struk i izrazito široke nogavice koje se baš moraju vući po podu. Na vrhuncu popularnosti bile su krajem osamdesetih i kroz devedesete, a neki su u njima proveli i rane dvijetisućite, ali onda su popularizacijom skinny jeansa i traperica visokog struka pale u zaborav gdje su provele više od desetljeća - dok ih generacija Z nije izvukla iz naftalina. Sad su izgleda, s brojnim trendovima iz tih godina, postale najtraženijim modelom u koje su uskočile i brojne zvijezde.

Ciklička narav mode govori nam da će se većina nekadašnjih trendova i stilova kad-tad vratiti među omiljene. Tako je i s ovim trapericama koje su pronašle svoj put do mainstream mode, gdje su se u kratkom roku promakle u jedne od najtraženijih traperica godine. Nešto niži struk i predimenzionirane nogavice koje asociraju na vreću sada se slave zbog svoje androgenosti i činjenice da ih s lakoćom nose osobe svih konfekcijskih veličina i građa tijela, dok su nekada bile dio supkulturalne modne društvene skupine.

image
VALENTINA VALDINOCI/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image
VALENTINA VALDINOCI/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

U osamdesetima su baggy traperice više nalikovale na današnje boyfriend modele jer i jesu bile preuzete iz muške garderobe. "Opušteni i vrećasti kroj potječe iz muških krojeva i trendova" za InStyle govori Vivien Rivetti, potpredsjednica za dizajn brenda Wrangler koji je prvi u 80-ima izašao na tržište s ovakvim trapericama. Međutim, njihovo desetljeće definitivno su bile 90-e. Zahvaljujući popularizaciji hip-hop glazbe, a osobito spotu za pjesmu "U Can‘t Touch This" MC Hammera po kojem su neko vrijeme nosile i ime (Hammer pants). "Krenulo je među reperima i skejterima, ali nije trebalo dugo da se i mainstream zvijezde priključe trendu" govori modna ekspertica Bella Gerard. Nakon toga priključili su se i poznati brendovi poput J.Crewa i Calvina Kleina koji su preuzeli inspiraciju od ovih subkultura i donijeli ju u shopping centre diljem SAD-a. Ulaskom u novi milenij njihova je popularnost pomalo počela jenjavati i tek su rijetki ostali vjerni svojim širokim trapericama. Osobito se to odnosi na ženski dio populacije koji je nekako u to vrijeme prigrlio trend uskih traperica, samo su još Rihanna i Avril Lavigne čini se u to vrijeme cijenile opuštenost.

image
VALENTINA VALDINOCI/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image
VALENTINA VALDINOCI/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

Sada, 20 godina poslije, generacija Z u sklopu svoje misije vraćanja svega iz 90-ih vraća i ovaj kroj traperica. Za razliku od Juicy Couture trenirke čiji povratak nije legao baš svima, svijet je oduševljeno prihvatio povratak vrećastih traperica. Od zvijezda poput Jennifer Lopez koja ih je nosila i onda sve do Hailey Bieber koju se drži kao jednu od najutjecajnijih žena današnjice kad su trendovi u pitanju. Čini se da su povratak ovog stila baš svi jedva dočekali, barem ako je vjerovati istraživanju koje je proveo britanski brend Boohoo koje navodi da je pretraživanje pojma "baggy jeans" u posljednjoj godini na svjetskoj razni poraslo za 52%, a pretraživanje pojma "boyfriend jeans" poraslo je za čak 71 posto. Sigurno su u tome pomogle i druge zvijezde koje su viđene u ovakvim trapericama: Emily Ratajkowski, Bebe Rexha, Ashley Graham, Gwyneth Paltrow, pa čak i Suri Cruz koja je povukla majčin smisao za modu. Ono što je najzanimljivije kod povratka ovih traperica jest da više ne preferira izrazito mršave figure koje će ih spajati s uskim topovima koji otkrivaju ravan trbuh. Dapače, danas se nose i uz predimenzionirane majice, košulje i gornje dijelove trenirki zbog kojih je ovaj androgeni model traperica postao nosiv širokim masama bez obzira na građu tijela.

image
BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK
image
MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK
Linker
27. travanj 2024 19:00