Hit sezone

Birajte boju koja usrećuje, privlači i potiče uspjeh

Vibrantne nijanse narančaste dugo su bile zapostavljene u našim ormarima, no ove su sezone ultimativni hit kad su u pitanju monokromatske kombinacije.

Ako su tople nijanse lijek koji pomaže kupcima da se izvuku iz emocionalnog stresa prouzročenog pandemijom, krizom i ratom, onda će ih narančasta katapultirati u ekstazu - rekla je Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Instituta za boje pri tvrtki Pantone, na predstavljanju palete za ljetnu sezonu. Za narančastu se, naime, smatra da "podiže" raspoloženje, simbolizira zdravlje, hrabrost, sreću i entuzijazam, kreativnost, odlučnost i privlačnost, uspjeh i poticaj. Ukratko, dovodi gotovo do stanja savršenstva, što i simbolizira u budističkoj religiji.

image

Ulla Johnson, ljeto 2022.

PROMO

Doduše, ta topla nijansa nije bila, barem do sada, osobito popularna u zapadnjačkoj garderobi. Neprofitna globalna organizacija Fashion Revolution naručila je istraživanje, upravo uoči pandemije, o navikama "modnih potrošača" na pet najvećih tržišta Europe - u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji - pokazalo se da narančasta odjeća i dodaci čine tek 8,2 posto prosječne ženske garderobe.

image

Brazilska manekenka Alessandra Ambrosio

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIM BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIM

No odnos bi vjerojatno bio puno povoljniji za narančastu da je istraživanje provedeno ove sezone. Aktualne kolekcije, naime, potvrdile su nepobitnu premoć narančastih materijala - od svijetlog tona nama omiljenog vitaminskog napitka pa do duboke nijanse mljevene suhe paprike - što pružaju svima potrebnu dozu dopamina bez obzira na stil, životnu dob ili zanimanje.

image

Kreacija iz resort kolekcije brenda Max Mara

PROMO
image

Ogrtač H&M, 99 eura

PROMO
image

Kombinezon Reserved, 299,90 kuna

PROMO

Najveću količinu (stilske) sreće podaruje, logično, monokromatski odjevni set, što je suprotno od uobičajenog pravila da se jarke boje nose "u tragovima". U trendu su narančasto odijelo, kombinezon i haljina s također narančastim modnim dodacima, ili, pak, s dodacima tonski kompatibilne boje konjaka.

image

Kreacija Christian Wijnants

WWW.FASHIONPPS.COM/AVALON/PR WWW.FASHIONPPS.COM/AVALON/PR

U obzir dolaze i dodaci u nijansi žutog zlata, čija toplina korespondira s toplinom narančaste. Neutralne akromatske boje pak, crna i bijela, koje pristaju cijeloj paleti, uz narančastu se odjeću nose samo kao detalj - remen, traka za kosu, sunčane naočale... A još su poželjniji dodaci s crno-bijelim uzorkom, kao što su pepita ili tigrasti.

image

Hanane Hotait za ljeto 2022.

PROMO

Ako se narančastu ipak želi kombinirati s drugim bojama, onda je to ove sezone fluorescentno zelena, kao što predlaže Donatella Versace u svojoj koloristički atraktivnoj proljetno-ljetnoj kolekciji nadahnutoj šezdesetima. Pristaje joj i modra, koja se na Ostwaldovom krugu boja nalazi nasuprot narančastoj.

Još dobrih komada u hit boji sezone potražite u novom broju Glorije IN.

image
PRODUKCIJA GLORIA
Linker
15. travanj 2024 06:29