ZIMSKI TREND

Cool komadi za zimu: Toplo, praktično, udobno, a nadasve lagano

Prošivene kreacije impozantnog obujma i jastučastog reljefa maštovitih oblika, i ove sezone dominiraju jesenskom i zimskom garderobom.

Pandemija covida-19, koja je počela prije gotovo tri godine, donijela je popularnost ručnom radu i konstantno raste. Na taj je trend prvo utjecao prisilni ostanak kod kuće, potom ekološka osviještenost, a u posljednje vrijeme - ekonomska kriza. A jedan od najpopularnijih oblika ručnog rada prema modnoj platformi Trendzoom je prošivanje, proces spajanja najmanje tri sloja tkanine kako bi se stvorila trodimenzionalna podstavljena površina.

image

Juun.J

IMAGE CAPITAL PICTURES/CAPITA

Na spomenutoj se platformi mogu vidjeti i neki primjerci odjeće preuzeti s Pinteresta, a riječ je uglavnom o jaknama i ogrtačima od nekoliko različitih tkanina prošivenih u svim mogućim smjerovima pa je svaki komad unikatan. Po sličnom principu stvaraju i poznati modni dizajneri.

image

promod.com, 20,96 €

PRESS
image

Zara, 199,90 kn/26,53 €

PRESS
image

woolrich.com, 220 €

PRESS

Prošivene komade manjeg volumena nosite od glave do pete, a velikog obujma u kombinaciji s komadima od standardnih tkanina.

image

Max Mara, 2410,96 kn/319,99 €

PRESS
image

Zara, 449,90 kn/59,71 €

PRESS

Doduše, ne šivaju ručno, već koriste gotove višeslojne tkanine ispunjene vlaknima umjetnog porijekla, jastučastog reljefa maštovitih oblika, od kojih su kreirali kapute, sakoe, hlače, suknje i haljine. Kako je materijal voluminozan, tako su i ti komadi predimenzionirani, a neki su još namjerno povećani i širokim ili nabranim krojevima.

image

Američka blogerica Olivia Palermo

THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE D THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE D
image

Elie Saab

FASHIONPPS/ZUMA PRESS/PROFIM FASHIONPPS/ZUMA PRESS/PROFIM

A kako je riječ o tkaninama koje su istodobno i vrlo lagane (uglavnom su to poliesteri), neki su dizajneri - primjerice Korejac Jung Wook-Jun, vlasnik legendarne marke Juun.J - kreirali mini krinoline i kapute u koje se može omotati kao u poplun. No, nisu svi komadi impozantnog obujma.

image

Zara, 499,90 kn/66,23 €

PRESS
image

Perfect Moment, farfetch.com, 865 €

PRESS
image

Reserved, 899,90 kn/119,44 €

PRESS
image

Massimo Dutti, 1599 kn/212,22 €

PRESS
image

Furla, 2330 kn/309,24 €

PRESS

U trendu su i tanje prošivene tkanine s manjom količinom punila koje su i praktičnije, pa su od nje sašiveni ženski kostimi i odijela.

Kad je riječ o kombiniranju, prošiveni komadi mogu se nositi od glave do pete, no tko se pribojava da će izgledati kao stripovski snagator Hulk, može odjenuti jedan glavni komad s prošivima koji će kombinirati s pletivom, plišem ili kožom.

image

Tommy Hilfiger, 3239,08 kn/499,90 €

PRESS
image

Gerry Weber, 1759 kn/233,46 €

PRESS
image

Gioseppo, Rodea, 489 kn/64,90 €

PRESS
image

Khrysjoy, farfetch.com, 858 €

PRESS
image

Liu Jo, 2478,85 kn/329 €

PRESS

A kad je riječ o prošivenim modnim dodacima - torbama i cipelama - tu ograničenja nema, a najpopularniji modeli su jastučaste pisma-torbe te gležnjače.

Još odličnih prijedloga potražite u novom broju Gorije IN!

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
18. travanj 2024 18:10