MATTIA ARIOLI/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
MODNA TEHNOLOGIJA

‘Data, but make it fashion‘: Ova influencerica donosi modne trendove na zanimljiv način

Softverska inženjerka spojila je struku i ljubav kako bi olakšala pronalazak stila sebi i drugima. Svojim pratiteljima na društvenim mrežama otkriva koje trendove postavljaju dizajneri visoke mode te kako kupovati održivo.

Softverska inženjerka spojila je struku i ljubav kako bi olakšala pronalazak stila sebi i drugima. Svojim pratiteljima na društvenim mrežama otkriva koje trendove postavljaju dizajneri visoke mode te kako kupovati održivo.

Ako ste se ikad pitali koliko je dizajnerska torbica skuplja samo zbog loga i naziva brenda koji se nalazi na njoj ili zašto je dizajnerima važno oblačiti slavne za premijere filmova, nagrade i nastupe na koncertima i festivalima ovo je influencerica za vas. Softverska inženjerka, Madé Lapuerta prije nekoliko godina otvorila je svoje Instagram i Tik Tok profile te blog "Data, but make it fashion" na kojima pratitelje informira o raznim modnim trendovima.

Još je na Harvardu shvatila kako ju zanima i moda iako o njoj nije znala puno, ali to ju nije zaustavilo. Odlučila je naučiti više, a nakon toga spojila je kodiranje i modu. "Na fakultetu nikad nisam mislila da se tehnološke ili programerske vještine mogu primijeniti na modu. Nisam znala ništa o njoj, a učila sam čitajući knjige", rekla je u jednom od svoji videa na TikToku.

Za analizu stotina, ponekad i tisuća fotografija s modnih revija, kako bi otkrila koji su trendovi visoke mode u stilu, koristi AI model za prepoznavanje fotografija i softver za analizu podataka koje je sama razvila. Znanje informatike i ljubav prema modi rezultirali su mnoštvom visoko edukativnih videozapisa koji se temelje na podacima koji čine mikrotrendove i stalno mijenjajuću estetiku razumljivijima.

"Ako ne kupujete komade s revija, što ja ne kupujem, to mi je zanimljiv način da shvatim kako se mogu odijevati slično određenoj kolekciji, a da ne moram kupovati te luksuzne komade", izjavila je za Refinery29.

@databutmakeitfashion combining my computer science degree with my love of fashion ??‍?☁️?? #womenintech #fashion #softwareengineer #fyp ♬ original sound - bestspedup

Iako je moda u očima većine umjetnost, a stil vrlo subjektivan, Madé smatra da su dizajn i trendovi vrlo objektivni i "prebrojivi". Promatranjem i analizom podataka o kolekcijama visoke mode, kupci i dizajneri mogu bolje razumjeti što je u trendu.

"Trendovi se jednostavno mijenjaju prebrzo na način koji je frustrirajuć za potrošače, ali također je vrlo neodrživo kupovati nove proizvode svaki tjedan", kaže Madé. Primjena analize podataka mogla bi tako pomoći pri smanjenju količine otpada i poboljšati učinkovitost proizvodnje. Madé želi zatvoriti jaz između mode i tehnologije te potaknuti donošenje modnih odluka na temelju konkretnih podataka.

@databutmakeitfashion Reply to @ihateproteinshakes true story ❤️‍? stick with it, it’s worth it #softwareengineer #womeninstem ♬ Has To Be (new wave) - CapzLock & 33col3 & Rosesleeves

Osim što analizira modu, ona dijeli djeliće svog života i potiče djevojke na učenje tehnoloških znanosti koje su još uvijek dominantno muški sektor, a brojnim pratiteljima dijeli savjete kako naučiti kodirati te ih ohrabruje iskustvima sa studija.

Linker
26. travanj 2024 19:08