Možda ga imate

Nakit za sve generacije: Veliki povratak trenda devedesetih

Nakit inspiriran školjkama - bilo da se radi o ogrlicama, naušnicama ili narukvicama, postao je novi-stari favorit.

Sada kada se približavamo kraju ljeta, idealno je vrijeme je da počnemo razmišljati o jesenskoj modi i zabavnim trendovima nakita koji će održati ljetni duh živim tijekom cijele godine. Među njima je i trend iz 90-ih za koji ste možda mislili da ga više nikada nećete vidjeti. Međutim, nakit inspiriran školjkama - bilo da se radi o ogrlicama, naušnicama ili narukvicama, postao je novi-stari favorit visoke mode. Nakit od školjki, iako se često povezuje s mišićavim surferima iz 90-ih, zapravo ima duboku povijest ne samo unutar pojedinačnih kultura, već i u svijetu nakita visoke mode.

Verdura je legendarni brend u povijesti nakita, poznat po pretvaranju svega, od školjki pronađenih na plaži do Jakobove kapice lavlje šape (vrsta školjke) kupljenih u Prirodoslovnom muzeju u New Yorku, u prava umjetnička djela. Postavljene su zlatom, dijamantima i kamenčićima u boji kako bi se naglasila prirodna ljepota školjke.

Tu je i Seaman Schepps, jedna od najpopularnijih draguljarskih kuća koja tradicionalno koristi školjke u izradi nakita. Njihove velike školjkaste naušnice postale su prepoznatljivi statement komadi kada su se prije nekoliko godina pojavili na modnim pistama i krenule ih nositi slavne osobe.

image

Prada

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Pradina revija proljeće/ljeto 2020. sadržavala je dojmljive školjkaste niti na naušnicama i narukvicama.

image

Gigi Hadid

PHILIPPE BLET/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

I Gigi Hadid odabrala je šareni pogled na trend iz 90-ih kada se pojavila na Tjednu mode u Parizu s ogrlicom od cowrie školjki sa šarenim perlicama. Beyoncé je, pak, nosila pokrivalo za glavu od kaurijeve školjke za svoj glazbeni video “Spirit” s albuma The Lion King: The Gift za remake Kralja lavova iz 2019. godine.

image

Beyoncé

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Sistas glumica Novi Brown nosila je kaurijeve školjke na dodjeli BET nagrada 2022. kako oko vrata, tako i na haljini, a kreirao ih je isti dizajner koji je napravio Beyoncéin ukras za glavu. Nigerijska dizajnerica, LaFalaise Dionn, sebe naziva "Kraljicom školjki".

Prisjetimo se i kako je prije nekoliko godina revija Dolce & Gabbana proljeće/ljeto 2018. bila na temu podmorja, te su kreacije bile upotpunjena zlatnim draguljima u obliku školjke i dodacima za kosu.

image

Dolce & Gabbana

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čak se i kraljica Elizabeta II. uključila u trend inspiriran školjkama. Njezin broš Courtauld Thomson Scallop-Shell iz 1919. nastao je po dizajnu Goldsmiths and Silversmiths Co. u Londonu, a djelomično ga je dizajnirao i Sir Courtauld Thomson. On je kultni komad ostavio svojoj sestri Winifred, koja ga je potom ostavila kraljici majci 1944. Od nje je kraljica Elizabeta II. naslijedila ovaj dragocjeni komad nakita optočen dijamantima.

Linker
18. travanj 2024 07:21