Kraj jedne ere

Naomi Campbell pustila suzu u Parizu zbog dizajnerice koju obožava i princeza Kate

Dizajnerica Sarah Burton predstavila je svoju posljednju kolekciju za kuću Alexander McQueen.

Modni svijet je prije nekoliko tjedana šokirala vijest da dizajnerica Sarah Burton nakon 13 godina kreativnog vođenja modne kuće Alexander McQueen napušta tu poziciju pa nije iznenađujuće što su svi željeli vidjeti njezinu posljednju kolekciju za luksuzni britanski brend. Britanska dizajnerica predstavila je na Tjednu mode u Parizu svoju posljednju kolekciju za poznatu modnu kuću - onu za proljeće/ljeto 2024. Reviju su nosila poznata imena, a zatvorila ju je slavna Naomi Campbell, jedna od originalnih supermodela koja je godinama surađivala s osnivačem kuće, ali odličnu suradnju imala je i s njegovom nasljednicom. Nije čudno što je Crna pantera hodajući pistom u metalik srebrnoj kreaciji pustila suzu.

Sarah Burton nije otkrila razloge svojeg odlaska pa njezina odluka da napusti jedinu modnu kuću u kojoj je radila i dalje intrigira mnoge, ali nije da nije govorila o tome koliki pritisak joj taj posao nosi.

"Bilo je vremena kad bih, da mogu otići iz ove industrije, to i učinila. Morala sam se boriti s tim. Ne izgledam kao da radim u modnoj industriji, nisam cool", izjavila je za The Telegraph još 2014. godine kada je dodala i da nikada nije htjela biti glavno lice modne kuće.

image
COURTESY OF ALEXANDER MCQUEEN/ LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Ipak, ono što je pokazala sa svojom posljednjom kolekcijom je da je na vrhuncu svoje karijere, a njezin uspjeh demonstrirale su i poznate dame poput glumica Elle Fanning, Eve Green i Cate Blanchett te urednice Voguea Anne Wintour koje su reviju pratile iz prvog reda, noseći najveće hitove iz njezinog dizajnerskog nasljeđa u kući.

Isto smo mogli vidjeti i na modnoj pisti - kombinacija crvene i crne, kožnati korzeti, lepršave slip haljine, odijela, traper jakne, kombinezoni s perlicama, uzorci ruža... A sve to nosili su modeli različitih konfekcijskih veličina, dok je revijom vladala nevjerojatna energija za koju su mnogi prigovarali da je nedostajala posljednjih nekoliko sezona.

Sarah su na kraju dočekali velikim pljeskom, a među onima koji su je slavili bile su i njezine tri kćeri. Britansku dizajnericu mnogi hvale zbog načina na koji je napustila kuću - bez previše buke i pod vlastitim uvjetima. Kering, konglomerat u čijem je vlasništvu Alexander McQueen, još se nije oglasio oko nasljednika omiljene dizajnerice koja je mnogo surađivala i s princezom Catherine za koju je kreirala i vjenčanicu u kojoj se 2011. udala za budućeg kralja, princa Williama.

Linker
21. travanj 2024 17:36