Instagram
MODA S PORUKOM

Neka govori umjesto vas: Kratka majica s porukom zabavni je dio proljetnog ormara

Kroz modu se već desetljećima izražavaju osobna mišljenja, politička stajališta i uvjerenja, a jedan bazični komad iz ormara najjednostavniji je način putem kojeg se prenosi mišljenje, stanje uma ili raspoloženje.

Majica kratkih rukava dio je svake garderobe i nije nikakva novost, no one s printom i natpisima svake godine izgledaju još otkačenije. Slavne djevojke nose ih u ležernim kombinacijama za šetnju gradom - uz traperice i omiljene tenisice, a nose se i uz odijela kao što se na to odvažila glumica Olivia Wild.

Olivia Wilde visits H&M in New York., Image: 238702468, License: Rights-managed, Restrictions: Not for syndication in the USA, GERMANY and FRANCE, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Olivia Wild

Gigi Hadid, Kaia Gerber, Elsa Hosk i Miley Cyrus samo su jedne od brojnih koje često uskoče u ovaj jednostavni model s određenom porukom ili grafičkim prikazom. Majice s natpisima nisu bile u velikom fokusu sve do 2016. godine kada je Diorova dizajnerica Maria Grazia Chiuri predstavila one s porukom ‘We should all be feminists’ i ‘Why have there been no great women artists?’. Modeli su odmah postali modni statement s feminističkom porukom koju odašilju.

A model wearing a large t-shirt with the slogan 'Stay Alive in 85', December 1984. (Photo by Steve Wood/Daily Express/Getty Images)
Getty Images
Model u majici s natpisom 1985. godine

Naravno, Grazia Chiuri nije prva koja se toga dosjetila - politički motivirana odjeća seže još u 1960. godine prošlog stoljeća kada je jedan londonski dućan prodavao majice inspirirane likovima iz Disney crtića. Popularnost im je nastavila rasti u godinama koje su dolazile, osobito u 80-ima kada su svi obožavali majice dizajnerice Katharine Hamnett. 'Choose Life' ili 'Save the world' samo su neki od natpisa koje su nosile i zvijezde tog vremena.

New York, NY  - Gigi Hadid leaves Victoria's Secret office in New York rocking a colorful
Profimedia, Backgrid USA
Gigi Hadid u statement majici s natpisom 'vote'

*EXCLUSIVE* West Hollywood, CA - Kendall Jenner grabs lunch with a friend after picking up a couple of cameras from service at Samy's. The brunette model is wearing jeans and a band tee paired with patent leather white boots.   November  16, 2016, Image: 305857816, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA
Profimedia, Backgrid USA
Kendall Jenner

Dizajnerica Viviene Westwood još je jedna od predvodnica, još iz 1970. godine, a nastavila je promovirati i u ovom stoljeću, 2012. godine kada se kroz majice zalagala za ekološku osviještenost u 'Climate Revolution' kampanji. Majice s printom ostale su popularne i danas, bilo da nose političku ili samo modnu poruku. Podloga su za svaki ležerni outfit i govorit će umjesto vas onih dana kada vi za to nemate volje - na zabavan ili ozbiljan način.

Isabel Marant, €95

Ambush, €164

Zara, 69,90 kn

Stradivarius, 99,90 kn

Bershka, 39,90 kn

Mango, 79,90 kn

Linker
19. travanj 2024 13:55