IVAN ALDUK

Nježna strana glamura - nova kolekcija domaćeg dizajnera stvarana je tri godine

Haljine iz kolekcije Alduk Atelier posveta su ručnom radu te unikatnosti i ekskluzivnosti visoke mode.

Jedan od najpoznatijih domaćih dizajnera, Ivan Alduk, prepoznatljiv po svojim raskošnim svečanim haljinama koje obožavaju zvijezde, ali i sve žene koje se žele osjećati glamurozno, predstavio je ekskluzivnu kolekciju od 20 večernjih haljina nazvanu Alduk Atelier. Ona je, kaže dizajner, plod tri godine predanog rada za svoju dušu, započetog u trenutku kad je moda zamrla - u vrijeme lockdowna. Na unikatne večernje haljine iz kolekcije utrošene su stotine sati rada i stotine metara materijala, mnogo ljubavi i kreativne predanosti, a rezultat je uistinu spektakularan.

image
SANJA JAGATIć
Što vas je inspiriralo za kolekciju koja se kao ideja rodila u vrlo stresnom razdoblju pandemije i društvene izolacije?

- Moj tim i ja počeli smo je osmišljavati u vrijeme lockdowna, iz potrebe da nešto radimo u vrijeme kada moda nije trebala nikome. Željeli smo glavu i ruke zaokupiti nečim kreativnim i posebnim te smo počeli stvarati jednu po jednu haljinu - raskošnu, ručno vezenu, kompleksnu za izradu... Proces je nastavljen u idućem periodu te je tako nastala Alduk kolekcija inspirirana visokom modom, njezinom unikatnošću i ekskluzivnošću.

image
SANJA JAGATIć
Koliko je bilo teško napraviti jednu takvu haljinu koja ima bezbroj detalja, koliko traje njezina izrada?

- S obzirom na to da smo ovu kolekciju radili usput, paralelno sa svim drugim projektima, njezino je stvaranje trajalo tri godine, dakle prilično je dugo čekala na prezentaciju javnosti. Ova kolekcija je sazdana od tila, satena, miješanih tkanina vezenih staklenim perlicama, 3D čipke, ljuskica i resica na til tkaninama, organze, perja i svih mogućih kombinacija nastalih ručnim vezom, svaka je kreacija zahtijevala puno sati ručnog rada, šivale su se danima, a da bi krajnji rezultat bio besprijekoran, osim vremena bilo je potrebno i jako tehničko znanje, po čemu je moj atelier poznat.

image
SANJA JAGATIć
Ovaj je projekt vaša oda visokoj modi. Koliko je takvo što isplativo raditi u Hrvatskoj, koja nema dugu modnu povijest?

- Nemamo dugu povijest, ali imamo kreativne i vrijedne pojedince koji neumorno rade i stvaraju jedan mali, umjetnički modni svijet. Visoka moda u Hrvatskoj je kao nuklearna energija u Hrvatskoj, dakle nešto nedostižno, no naša kolekcija je nastajala na temeljima visoke mode i na identičnom načinu izrade. Zbog činjenice da je nastala ovdje i da nismo član francuskog sindikata za visoku modu, ne predstavljamo je takvom, već kao Alduk Atelier - kolekciju raskošnih modela nastalu na temeljima visoke mode. Kao što vidite, ja osobno volim stvari nazivati pravim imenom i ne pripisivati si neke titule koje nemam.

image
SANJA JAGATIć
Konstatirali ste kako su ove kreacije na neki način “antimoda”. U kojem smislu?

- Moda je često kontradiktorna i koliko god svi želimo izgledati posebno i drukčije, isto tako svi želimo posjedovati artikle koje ima masa jer daju signal da smo u trendu. Ove haljine su u biti antimoda jer su posebne, drukčije i unikatne, stoga kupnjom jedne doista znate da samo vi imate takav model, nitko drugi. Ta činjenica daje vam snagu, razlikuje vas od ostalih, a ja to smatram vrlinom. Tko se prepozna u tome, mislim da je idealan klijent za ovakvu kolekciju.

image
SANJA JAGATIć
Vi ste godinama sinonim za izradu kvalitetnih večernjih haljina u Hrvatskoj, pa i za vjenčanice posljednjih 10 godina, ali vaša kolekcija se neprestano širi, okrenuli ste se i dnevnoj modi...

- Brend sam počeo stvarati 2007. i osim klasičnih RTW kolekcija, ponudu smo proširili na bridal sektor, a sada i na ovaj raskošni moment u sklopu Atelier kolekcije. Često predstavljamo i ljetne kolekcije koje su za svaki dan, s modelima isključivo od prirodnih tkanina nosivim u dnevnim prigodama. Osobno bih volio da postoji tržište za sve to, ali mi smo jako mala zemlja, stoga je sasvim logično što me se najčešće povezuje sa svečanijom modom jer ona ipak ima više kupaca.

Linker
19. travanj 2024 01:57