MODA

Nježni dodir luksuza: ogrnite se baršunom čak i kad idete na posao

Večernji izlasci više nisu jedine prigode za koje biramo komade od baršuna - u trendu su poslovna odijela i kaputi od tog profinjenog materijala koji mazi kožu.

Premda su se tijekom godine više-manje svi vratili u ured, komfor koji je pružao rad od kuće nije lako zaboraviti. Stoga odjeća od udobnih materijala i dalje bilježi rast prodaje, kažu podaci internetske platforme Lyst, na kojoj je potražnja za trenirkama zamijenjena interesom za elegantnim odjevnim predmetima od pliša i baršuna.

image

Kreacija Alaia.

PROMO

Te tkanine s finim dlačicama - šišanim nitima koje su kod baršuna kraće, a kod pliša veće dužine, posjeduju, naime, iznimnu udobnost i mekoću kao i ta popularna kućna odjeća, ali, za razliku od nje, i suptilan sjaj koji im daje luksuzni izgled. No, bez obzira na to, nose se jednako u večernjim i dnevnim prilikama jer su kompaktne, pa imaju dozu nonšalantnosti. Komad koji u najvećoj mjeri naglašava tu stilsku ambivalentnost je odijelo.

image

Plišano odijelo Elie Saab.

PROMO
image

Sportski komplet od pliša Stella McCartney.

PROMO

Za uredski posao, predavanje na fakultetu i druge dnevne aktivnosti biraju se modeli klasičnog ili pak ležernog kroja, koja se kombiniraju s vunenim dolčevitkama, pamučnim majicama, kožnatim košuljama, pletenim puloverima... Pliš i baršun imaju, naime, još jednu pozitivnu karakteristiku - pristaju uz sve druge materijale, bilo reljefne, bilo glatke, mat efekta kao i sjajnog. Stoga se u večernjim prilikama nose uz senzualne i seksepilne komade kao što su satenske potkošulje, čipkasti korzeti i bodiji od tila.

image

Mango, 249,90 kn (33,17 eura).

PROMO
image

Mango, 349,90 kn (46,44 eura).

PROMO
image

Max&Co., 145 eura.

PROMO
image

Max&Co., 229 eura.

PROMO

Osim klasičnih pliševa i baršuna, ove su sezone popularni oni reljefni: plisirani, kao i prošiveni koje su u aktualnim kolekcijama predstavili dizajneri Christian Siriano i Elie Saab, a mogu se naći i u kolekcijama konfekcijskih, urbanih marki. Kad je riječ o bojama, u trendu su nijanse dragulja: tamnocrvena poput rubina, dubokoplava poput safira te smaragdnozelena.

image

Zara, 179,90 kn (23,88 eura).

PROMO
image

Alex Perry, 765 eura.

image

Menbur, Karla, 400 kn (53,09 eura).

PROMO
image

Tom Ford, 950 eura.

PROMO

Povratak bilježi i crni baršun, simbol klasične elegancije, posebno kad je riječ o haljinama - premda ove jeseni i zime “prolaz” imaju modeli svih boja i uzoraka. No, taj trend nije potaknula težnja za udobnošću na koju smo se naviknuli tijekom dvije godine pandemije, već oduševljenje milenijaca i pripadnika generacije Z za stilovima popularnima u devedesetima.

image

Kreacija Badgley Mischka.

PROMO
image

Guess, 735,37 kn (97,60 eura).

PROMO

No, duh te dekade je vidljiv i u sportskim komadima od pliša: vrećastim hlačama, jaknama s velikim našivenim džepovima, komotnim košuljama te - trenirkama.

image

Plišani komplet Emporio Armani.

PROMO

Jedan od kultnih brendova tog doba je Juicy Couture koji je lani, nakon niza godina stagnacije, opet postao popularan upravo zahvaljujući influencericama rođenih 90-ih: Belli i Gigi Hadid, Kendall Jenner, Emily Ratajkowski i Hailey Bieber. One su ponovno popularizirale i plišane štikle, pa ih i vi uključite u svoju svečanu garderobu: izgledaju seksepilno i glamurozno, čak i uz najobičnije traperice.

Linker
14. travanj 2024 06:45