TREND

Nosi se prozirno: Usudite li se ogoliti? Pogledajte kako to rade zvijezde

Ništa nije lijepo kao golo tijelo, govorio je Yves Saint Laurent. Pokažite ga sa stilom - u transparentnim kreacijama od inih tkanina nježne strukture poput tila, organdija i šifona.

Ništa nije ljepše od golog tijela - smatrao je kultni francuski dizajner Yves Saint Laurent, koji je na krilima seksualne revolucije 1968. svoj stav pretočio u modnu kreaciju - potpuno providnu haljinu od šifona koja je otkrivala noge, leđa i grudi modela (prepone su bile strateški pokrivene nojevim perjem). Bilo je to mnogo prije “Free the Nipple” pokreta koji je posljednjih godina pokušao destigmatizirati ženske bradavice i grudi, kako bi ih se prestalo tretirati kao nešto što mora biti pokriveno i obavijeno velom tajne, odnosno slojem neprovidnog materijala.

image

Bluza s volanima 29,95 € (225,66 kn) ZARA/ Body NENSI DOJAKA/ Čipkana dolčevita 29,99 € (225,96 kn) MANGO/ Rupičasta bluza 59,99 € (451,99 kn) S.OLIVER

PRESS

Ako je suditi po novim kolekcijama, pokret se itekako “primio” u modnom svijetu. Transparentne kreacije prisutne su u gotovo svim proljetnim kolekcijama - Saint Laurent predlaže maksi haljine rađene od providne tkanine koja obavija cijelo tijelo, u Pradinoj kolekciji najviše su pažnje izazvali komadi nježnog pletiva tankog poput papira, koji otkrivaju tijelo, Khaite je ponudio rupičaste komade, a dizajnerica Nensi Dojaka kreacije koje spajaju večernje haljine i donje rublje.

image

Saint Laurent

SHUTTERSTOCK
image

Rosie Huntington-Whiteley

MARECHAL AURORE/ABACA/SHUTTERSTOCK

Lista slavnih žena koje takve komade biraju za pojavljivanje na crvenom tepihu raste iz dana u dana: Chiara Ferragni na Diorovoj se reviji pojavila u potpuno providnoj majici, glumica Florence Pugh na Valentinovu stigla u dugoj elegantnoj i potpuno prozirnoj suknji ispod koje su se vidjele gaćice, a slične modele obožavaju i pjevačica Rita Ora te influencerica Caroline Daur. U modnom žargonu taj je stil dobio nadimak “Dare to Bare” (usudi se ogoliti), a na vama je da odgovorite na taj izazov.

image

Chiara Ferragni

MAURIZIO D‘AVANZO/IPA-AGENCY N/SHUTTERSTOCK
image

Florence Pugh

ALFONSO CATALANO/SGP/PROFIMEDIA

Inspiraciju kako nositi prozirne komade potražite u novom broju Glorije IN

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
25. travanj 2024 12:09