Jesenski hit

Nova izdanja starog favorita: Na modnu scenu se vraćaju baloneri

Nezaobilazan komad za prijelazno razdoblje garantira eleganciju i udobnost, a ove sezone, osim bež modela, nosimo ih u maslinastozelenoj te crnoj boji.

Ako bi se pitalo dizajnere što će se u najvećoj mjeri nositi ujesen, jednoglasan odgovor bi bio - baloner. Kreirali su ga u svim zamislivim varijantama: s prorezima, korzetom i metalnim zatvaračima, sašili ga od kože, PVC-a i tafta te ukrasili vrpcama i velikim našivenim džepovima kakvi se uglavnom nalaze na parkama.

image

Lauren Santo Domingo, suosnivačica platforme Moda Operandi, oversized baloner kombinira s pripijenom odjećom.

CHRISTOPHER PETERSON/SPLASHNEWS

No, u cijeloj se toj ponudi ipak iskristalizirao model koji će biti najpopularniji. Riječ je o baloneru najsličnijem izvorniku, velikog ovratnika i revera, s epoletama i dvostrukim kopčanjem te pojasom u struku.

image

Model brenda Rejina Pyo.

PRESS
image

Klasika u interpretaciji brenda Rejina Pyo.

PRESS

I paleta boja je tradicionalna, sastoji se od bež i zemljanih nijansi, no ove sezone im se pridružila i crna jer je "dark" stil jedan od glavnih jesenskih trendova.

image

Sportska varijanta klasičnog balonera.

SERGII KHANDUSENKO/SHUTTERSTOCK

Ništa manje od dizajnera nisu nezadovoljni ni modni konzumenti. Prema istraživanju o kupovnim navikama stanovnika europskih zemalja koje je proveo Eurostat, europska agencija za statistiku, gotovo svaka druga žena u EU u dobi od 25 do 55 godina ima barem jedan baloner u svojoj proljetno-jesenskoj garderobi.

image

Baloner kuće Christian Dior s korzetom.

PRESS
image

Avangardni model brenda Coperni.

PRESS

Ništa čudno, kad baloner jednako zadovoljava estetske kriterije kao i praktične. "Pravi" baloner je, naime, sašiven od vodonepropusnog materijala i midi je dužine kako bi ponudio što bolju zaštitu od kiše.

image

Šezdesetih su bili moderni baloneri od plastike, a u trendu su i u nadolazećoj jeseni.

MEDIADRUMWORLD.COM/TOPFOTO

Upravo zbog toga je tijekom Prvog svjetskog rata i postao tražen, da bi kasnije kroz godine, uz pomoć modnih brendova Burberry i Aquascutum te holivudskih glumačkih diva Marlene Dietrich i Katharine Hepburn, stekao legendarni status pretvorivši se u odjevni predmet koji uvijek iznova privlači nove generacije kupaca.

image

Model C&A, 39,99 eura

PRESS
image

Lagani baloner H&M, 60 eura

PRESS
image

Model brenda Lvir, 575 eura

PRESS
image

Baloner s malim ovratnikom Reserved, 889,90 kn (118,12 eur).

PRESS
image

Model klasičnog kroja Zara, 549,90 kn (72,98 eur).

PRESS
image

Baloner od PVC-a dizajnerice Isabel Marant.

PRESS

A ono što se mijenja iz sezone u sezonu su načini kombiniranja, pa ga je ove jeseni cool nositi uz modne dodatke s uzorkom krzna divljih životinja (ili nekim drugim apstraktnim motivima velikog formata) te jarkom bojom.

image

Baloner maksi dužine Sophia Nubes.

PROMO

U svečanim prilikama ga se kombinira sa ženstvenim svilenim bluzama i plisiranim suknjama, a u svakodnevnim prilikama društvo mu pravi dobri "stari" traper.

Linker
17. travanj 2024 17:06