Neodoljiv

Novi život dolčevite: Ultimativni klasik nosi se na sve, a evo kako ga kombiniraju poznate dame

Jedan od ultimativnih jesensko-zimskih klasika, baš poput kaputa, jest i dolčevita. Ovaj komad toliko je svestran da je nepravedno zanemaren tijekom godina, no u posljednje vrijeme opet je došao u fokus jer ga se može izvrsno kombinirati s raznim odjevnim predmetima.

Dolčevite se nose još od 15. stoljeća, a početkom 20. nosili su ih većinom muškarci i to mornari i mornarički časnici. Žene tada nisu imale pravo glasa niti se visoko obrazovati pa se stvorio pokret sufražetkinja koje su nosile hlače i tako pokazale bunt prema muškarcima i njihovom suludom ustrojstvu.

Nakon Drugog svjetskog rata, žene su sve više nosile hlače i traperice, a uz njih počele su nositi i dolčevite kao još jedan odgovor na muško ugnjetavanje.

Dobila ime po filmu

Najviše se razvijala u Italiji, a ime je dobila po filmu Federica Fellinija "La Dolce Vita" iz 1960. godine u kojem ju je ispod bijele košulje nosio Marcelo Mastroianni. Dolčevitu su kasnije popularizirale holivudske dive Audrey Hepburn, Twiggy i Marilyn Monroe, a muškarci koji su je nosili obično su bili intelektualci, akademici ili pak umjetnici.

Danas je dolčevita dio mainstream odijevanja pa je možemo vidjeti na svima, od poznatih dama preko modnih blogerica do žena iz susjedstva - i svima jednako odlično stoji! Dolčevita je, kao što smo na početku rekli, vrlo svestran komad jer paše i ispod sakoa, ali i na košulju, hlače ili suknje, na nju se mogu nositi također popularni prsluci, a može biti i u obliku dugačke oversize tunike koju nosimo na debele čarape i visoke čizme.

Ako vam nedostaje malo modne inspiracije, pogledajte kako ovaj klasik nose poznate dame!

Victoria Beckham

Ima li veće ljubiteljice dolčevita od Vicky? Mislimo da ne. Nosila ju je u nebrojeno mnogo kombinacija, a ova nam je jedna od najdražih. Maslinasto zelena dolčevita u spoju s crnom kožnatom suknjom, crvenim kožnatim čizmama i torbicom sa zmijskim uzorkom pun je pogodak, kako u privatne, tako i u poslovne svrhe.

image
Vuna i koža? Ultimativni modni spoj.
BLAYZENPHOTOS/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Naravno, umjesto kožne suknje, možete je nositi i na plisiranu suknju od mekanog materijala. Kako bi look bio što zanimljiviji, dizajnerica predlaže da se poigrate s bojama u istoj "obitelji". Dakle, bordo dolčevita i suknja u nekoliko nijansi svjetlijoj boji.

image
Dolčevita izvrsno paše i na drugi tip suknje - plisiranu.
ZED JAMESON/FLYNETPICTURES.CO.UK/SPLASH/PROFIMEDIA

Jennifer Lopez

Glazbena diva J. Lo bira dolčevite i za šetnju po gradu, ali i za susret s fanovima. U prvoj varijanti nije željela komplicirati pa je dolčevitu spojila s vječnim trapericama i velikom Louboutin torbom koju krasi poseban detalj - životinjski uzorak na bočnim stranama i šiljaste zakovice.

image
J. Lo u privatne svrhe obožava dolčevite...
CMAIDANA/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Za malo glamurozniji look nabacila je dolčevitu s vezenim detaljem i romantičnim pufastim rukavima koji su radili divan kontrast s pomalo buntovnim kožnatim hlačama. Dodajmo tome još sunčane naočale u avijator stilu i dobili smo look za 10!

image
...kao i u poslovne gdje ih voli začiniti kožnatim hlačama.
XPX/STARMAX/PROFIMEDIA

Alessandra Ambrosio

Supermodel Alessandra Ambrosio dolčevitu je uklopila u business casual način poslovnog odijevanja koji podnosi ležernije odjevne predmete poput traperica u spoju sa strogo poslovnim sakoom.

image
Dolčevita u spoju sa sakoom i trapericama odličan je izbor za posao.
GICE/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Dolčevita je tu važan komad koji radi balans između plave boje traperica i sakoa, a detalji u obliku znački dali su cool štih cijelom looku.

Priyanka Chopra

Indijska glumica pravi je primjer kako naizgled obična, neutralna dolčevita može odlično izgledati ako se kombinira s komadima u živim bojama.

image
Neutralno i upečatljivo nepogrešiv su spoj za svaku priliku.
JOSIAHW/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Kožnata narančasta suknja i narančaste čizme još su primamljivije oku kada ih dolčevita i kaput boje pijeska malo "ublaže". Kao točku na i Priyanka je nosila smeđu Louis Vuitton torbicu.

Gigi Hadid

image
Dolčevita kao statement komad u izvedbi Gigi Hadid.
BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Dolčevita kao statement komad? Zašto ne. Manekenka Gigi Hadid zna kako - "Barbie rozu" dolčevitu od debele vune spojila je s trapericama i cool naočalama te tako pokazala da uz komad žive boje nekada ne trebaju nikakvi dodaci.

Heidi Klum

image
Heidi Klum u kontrastnom looku koji razbija zimsko sivilo.
BLAYZENPHOTOS/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Manekenka Heidi Klum također voli privlačiti pažnju kontrastnim kombinacijama. Žutu dolčevitu s velikim ovratnikom podigla je plavim trapericama i presijavajućom plavom zimskom jaknom u kojoj joj sigurno nije hladno. Bijele čizme s crno-bijelim vezicama odlično su se uklopile u cijelu priču.

Linker
19. travanj 2024 17:44