Princeza Diana
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia
 

 NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK
Haljina kao poruka

Osvetnička haljina kroz povijest: Od princeze Diane do Miley Cyrus

Haljina "za nakon prekida" postala je fenomen u celebrity svijetu nakon što je princeza Diana odjenula malu crnu haljinu sredinom devedesetih.

U lipnju 1994. godine princeza Diana je u posljednji trenutak odlučila nositi haljinu koja se upisala u povijest i nakon koje je skovan izraz "revenge dress" odnosno osvetnička haljina. Umjesto kreacije kuće Valentino, Diana je odabrala haljinu koja je prije toga tri godine stajala u njezinom ormaru, a koju nije nosila jer je smatrala da je "preizazovna". No dan prije ljetne zabave Serpentinske galerije pri Kensingtonskoj palači, princ Charles javno je priznao aferu s Camillom, nakon čega je Diana odlučila nositi crnu haljinu grčke dizajnerice Christine Stambolian koja je ostala zapamćena kao "osvetnička haljina".

image

Princeza Diana
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK

Priča se ponavlja sve do danas, a nakon Diane, osvetnička haljina ostala je oružje kojim se slavne dame nakon prekida posluže kako bi simbolično kazale "evo što propuštaš", ili u slučaju Miley Cyrus "mogu se voljeti bolje nego što si me ti volio". Upravo je Miley, čiji je hit "Flowers" postao nova ženska himna, posljednja koja je isporučila revenge dress trenutak - najprije u zlatnoj YSL haljini koju je nosila u spotu, a zatim i u mini crnoj kreaciji, u kojoj je na Instagramu proslavila uspjeh novog singla koji se popeo na prvo mjesto glazbenih ljestvica.

Prisjećamo se i drugih zapamćenih osvetničkih haljina koje nisu prošle nezapamćeno.

Mariah Carey/1997.

Glazbenica je na dodjelu nagrada MTV Video Music Awards 1997. godine nosila crni top i dugu suknju, izdanje koje je simbolično označilo novu eru u njezinom životu i oslobođenje nakon braka s Tommyjem Mottolom, bivšim suprugom koji je kontrolirao njezin imidž.

Elizabeth Hurley / 2000.

Liz Hurley i prije ovog trenutka je imala nevjerojatne modne trenutke na crvenom tepihu, a ovu satensku Valentino haljinu u boji šampanjca nosila je netom nakon prekida s glumcem Hughom Grantom.

image

Elizabeth Hurley
Fotografija: Profimedia

LUCY NICHOLSON/AFP/PROFIMEDIA LUCY NICHOLSON/AFP/PROFIMEDIA

Bella Hadid/2017.

Manekenka i glazbenik The Weeknd su se nakon prekida prvi puta (n a javnom događaju barem) susreli na pisti Victoria‘s Secret showa - on je nastupao, a ona je nosila komplet metalik boje s velikim plaštom. Njihov susret bio je tema svih medija 2017. godine, a Bella je priliku za osvetnički look iskoristila i na nadolazećoj Met Gali, kada je nosila kombinezon dizajnera Alexandera Wanga. "Ako postoji događaj na kojem možete nositi izazovnu kreaciju, onda je to Met Gala", rekla je tada Bella.

image

/Bella Hadid i The Weeknd
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Bella Hadid
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

MATT BARON/SHUTTERSTOCK MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Irina Shayk/2019.

Čije komade odabrati za revenge look, nego one od talijanske dizajnerice Donatelle Versace? Manekenka Irina Shayk je nakon prekida s Bradleyjem Cooperom otputovala na milanski Tjedan mode, nosila je reviju za Versace, a zatim je ulicom prošetala u crnom setu s osmijehom na licu.

image

Irina Shayk
Fotografija: Profimedia

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Zoë Kravitz/2021.

Gola haljina nije rijetkost na holivudskom crvenom tepihu, no glumica Zoë Kravitz odabrala je pravi trenutak za svoju - nakon finaliziranog razvoda s Karlom Gusmanom, glumica je na Met Galu nosila mrežastu Saint Laurent haljinu, a pojavila se u društvu glumca i nove ljubavi - Channinga Tatuma.

image

Zoe Kravitz
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

MATT BARON/SHUTTERSTOCK MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Julia Fox/2022.

Nakon kratke veze s Kanyeom Westom, Julia Fox je samo dan nakon prekida nosila reviju dizajnera LaQuana Smitha, a trenutak na pisti mediji su odmah prozvali novim revenge dress trenutkom. Nakon toga, Julia Fox se više nije spominjala u kontekstu Kanyea Westa već je dobila titulu odvažne modne ikone.

image

Julia Fox
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

KRISTINA BUMPHREY/SHUTTERSTOCK KRISTINA BUMPHREY/SHUTTERSTOCK
Linker
24. travanj 2024 05:39