Profimedia/Getty Images
gloria in

Pepita: Modni trend na kvadrat

Sitni, ali dinamitni: crveni, plavi, crni te pastelnih boja, kvadratići su znak poslovne i ležerne elegancije.

Vichy, gingham ili pepita? Rijetko se kada oko 'nacionalnosti' tkanine tako skromnog porijekla - riječ je o jednostavnom pamučnom ili lanenom materijalu s vodoravnim i okomitim prugama - digne takva prašina. Zbog svojih jugoistočnih azijskih kolonija u kojima se proizvodila svojataju je, naime, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Nizozemska, a tragom europskih useljenika i Sjedinjene Americke Države. No dizajneri time ne razbijaju glavu, a tkanina je podjednako zastupljena u proljetnim kolekcijama američkih, britanskih, francuskih i talijanskih modnih kuća. Svim je pepita kreacijama zajednički mladenački dojam - nisu se, naime, bez razloga od te tkanine izrađivale školske kute, haljine za djevojčice i pregače.

Getty Images

Strogost kvadratića naglašavaju cipele ravnih potpetica i velike poslovne torbe

Haljina od svile i pamuka (1799 kn, Marella); Pinko torba od štofa (689,90 kn, Xyz); sako (1129 kn) i hlače od pamuka (649 kn, Sisley).

Upravo tom se karakteristikom vodio Britanac Henry Holland, dizajner brenda House of Holland, koji je osmislio lepršave ležerne haljine s crvenim i plavim kvadratima ukrašene volanima i mašnama, referirajući se i na country-stil američkog Divljeg zapada. Njegove bi kreacije zasigurno nosila i moderna Dorothy, koju je američka glumica Judy Garland u filmu "Čarobnjak iz Oza" iz 1939. učinila simbolom popularne kulture u haljini sa svjetloplavim i bijelim kvadratićima.

Pamučna košulja (290,90 kn, H&M); košulja od pamuka (129 kn, C&A); pamučna košulja (569 kn, Guess); suknja od štofa (199,90 kn, Mango).

KOMADI KOMOTNIH KROJEVA S VOLANIMA I MAŠNAMA DJELUJU NEPRETENCIOZNO PA PRISTAJU UZ BALERINKE I ESPADRILE

Pamučni šal (120 kn, Ruth); jakna od buklea (799 kn, s.Oliver); kožnati novčanik (209 kn, Caleidos); majica od pamuka (129 kn, Jolie’s); torba od eko kože (299 kn, Mass).

Američki dizajner Thom Browne pastelnim je varijantama postigao dojam žene koja vrijeme provodi u šopingiranju, ispijanju koktela i mondenim večerama. No ima i kreatora koji su ovaj uzorak odlučili smjestiti u poslovno okruženje - ipak kvadrati imaju strogu formu. Tako su nastala crno-bijela odijela uz koja pristaju cipele ravnih potplata i špic-vrhova te velike poslovne torbe, pa nije čudo da ih nosi i odvjetnica Amal Clooney, supruga holivudskog glumca Georgea Clooneyja.

Strogost kvadratića naglašavaju cipele ravnih potpetica i velike poslovne torbe

Pripremio: Oliver Jularić

Linker
20. travanj 2024 04:16