IMAXtree
HIT KOMAD

Povratak iz zaborava: Novi život dolčevite

Praktične i tople dolčevite odjevni su predmet koji postoji već stotinama godina, a koji je ponovno pronašao put do ormara mnogih fashionistica.

To je komad koji je još dvadesetih godina prošlog stoljeća privatno obožavala Greta Garbo, a pedesetih ga je proslavila Audrey Hepburn. Tada se najčešće nosila dolčevita u crnoj boji, a jedan od kultnih outfita je onaj koji je glumica nosila u filmu "Funny Face" – crnu majicu visokog ovratnika kombinirala je sa skinny hlačama. Radi se o looku koji smo nakon toga vidjeli bezbroj puta.

Profimedia

Dolčevita je bila i neslužbena uniforma feministkinja poput Glorije Steinem u sedamdesetima, a nakon što su se osamdesetih našle na dnu ormara, devedesete su ih dočekale raširenih ruku. Tada su postale basic komad koji se tada najčešće kombinirao s trapericama visokog struka. Nakon toga modni ih je svijet ponovno zaboravio, da bi se počele polako vraćati 2015. godine. Luksuzne modne kuće vratile su ih na modne piste, a već početkom 2016. godine postale su zvijezde ulice. StreetStyleom uoči tjedna mode u Kopenhagenu, Milanu i Londonu glavnu riječ vodila je upravo dolčevita.

Sada ponovno vladaju u svim oblicima: od uskih koje su idealne za nošenje ispod pulovera, prsluka i haljine pa sve do onih debelih pletenih koje će vas utopliti u zimskim danima kada biste najradije ostali pod toplim pokrivačem. Iako su je sredinom 20. stoljeća nosili oni koji su odbijali formalnu odjeću, danas se radi o komadu koji se lako kombinira za sve prilike: od poslovnih, svečanih pa sve do ležernih. Američki dizajner Halston, poznat po minimalističkim kreacijama, opisao ih je kao najudobniji odjevni predmet koji možete nositi.

"Prilagođavaju se tijelu i vrlo su komplimentirajuće jer naglašavaju lice i izdužuju figuru. Olakšavaju vam život: možete je nositi na posao, a kasnije možete samo prebaciti jaknu preko nje i ići gdje god želite - izgledat će odlično".

Među ljubiteljima dolčevita bili su i brojni muškarci: filozof Michael Foucault, pjevač Barry Manilow, znanstvenik Carl Sagan, a jedan od vjerojatno najpoznatijih bio je Steve Jobs koji se na službenim predstavljanjima novih Apple proizvoda uvijek pojavljivao u crnoj dolčeviti i priskrbio joj kultni status.

Profimedia

Istovremeno elegantna i vrlo praktična upotpunit će svaki outfit, a idealnu za sebe sigurno ćete pronaći u high street trgovinama koje su se pobrinule da ponuda zadovolji svačiji ukus.

Linker
17. travanj 2024 09:29