Hanna Putylina/Shutterstock Editorial/Profimedia
Od mornarice do luksuzne mode

Pravo je vrijeme za kupovinu kaputa - na sniženju: Evo na što trebate pripaziti, a imamo i 20 prijedloga

U njihovom zagrljaju osjećamo se moćno i tako chic! Oni su naši vjerni pratitelji tijekom zimskih dana zahvaljujući kojima i dalje možemo uživati u haljinama, suknjama, svilenim bluzama, jer s njima nema zime, a elegancija je zagarantirana. Naravno preduvijet je da pomno odaberemo materijal i model kaputa.

U njihovom zagrljaju osjećamo se moćno i tako chic! Oni su naši vjerni pratitelji tijekom zimskih dana zahvaljujući kojima i dalje možemo uživati u haljinama, suknjama, svilenim bluzama, jer s njima nema zime, a elegancija je zagarantirana. Naravno preduvijet je da pomno odaberemo materijal i model kaputa.

Klasični modeli su uvijek na cijeni, naročito oni u boji devine dlake, poput kultnog Max Marininog modela 101801, koji je početkom osamdesetih "posuđen" iz muškog ormara, da bi postao omiljeni ženski komad i to ne samo među zvijezdama, već i običnim ženama koje su odlučile investirati u klasiku, koja je vječna.

image

Kampanja za Max Mara Icon Coats 2022

PROFIMEDIA

Prve kapute u danas poznatoj formi nosila su gospoda krajem 18. stoljeća, kada je kaput i izumljen. Preko svojih svečanih odijela ili kao dio uniforme, kaput je pokazivao njihov status u društvu. Ipak povijest kaputa je duboko ukorijenjena u vojnoj i pomorskoj priči. Oko 1800. godine počela ga je nositi nizozemska mornarica, a bio je napravljen od grube vunene tkanine. Nakon toga, ‘usvojila‘ ga je i ona američka za potrebe mornara koji su bili odgovorni za penjanje na jarbole i njihovo namještanje. Kaputi su imali dvoredno kopčanje, mesingane gumbe s otisnutim sidrom, kao i bočne proreze za lakše penjanje. Bili su izrađeni od gusto tkane mješavine vune i akrila s toplinskom obradom.

image
Hanna Putylina/Shutterstock Editorial/Profimedia

Žene koje su počele raditi u mornarici prihvatile su kapute, te je on već do davne 1920. godine "više puta posuđen" iz muške garderobe. Naravno, prste u njegovoj popularizaciji u ženskoj varijanti imala je i legendarna Coco Chanel, francuska dizajnerica, velika zagovornica ležerne odjeće koja ne sputava žensko tijelo. Tako su se prvi ženski kaputi masovno počeli pojavljivati sredinom 20. stoljeća, kada je ženska moda počela napuštati uske i ograničavajuće siluete.

image

Anne Thong u Max Mara looku

MARCY SWINGLE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA MARCY SWINGLE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Jedan od klasičnih modela ženskog kaputa koji se izdvojio kroz povijest je kultni model "Madame 101801 Icon Coat", kuće Max Mara, a od trenutka kada je dizajniran predstavlja vrhunac elegancije i jednostavnosti. Ovaj najpopularniji svjetski kaput u prepoznatljivoj boji devine dlake, lansiran 1981. godine, a osmislila ga je Anne Marie Berettini, nekadašnja kreativna direktorica Max Mare. Načinjen u kombinaciji vune i kašmira, ubrzo je postao sinonim za luksuz. Odlikuju ga čiste linije, dvoredno kopčanje i pojas na struku.

image

Max Mara 101801 Icon Coat

MAX MARA
image

Max Mara 101801 Icon Coat

MAX MARA

Brojne zvijezde s crvenog tepiha, uključujući Nicole Kidman, Alexu Chung, Hailey Bieber, Emily Ratajkowski, Taylor Swift, Angelinu Jolie, Kate Middleton i Gigi Hadid, nosile su ovaj kaput s očaravajućim stilom i lakoćom, dodatno naglašavajući njegovu specifičnost. "Kad god se neka zvijezda pojavi u nekom od naših ikoničnih modela, primjerice, Lady Gaga, J.Lo, Kim Kardashian, Julia Roberts, Rosie Huntington Whiteley, to je pravo uzbuđenje. Ali najveće uzbuđenje od svega je uočiti ženu na ulici koja je odlučila invesirati u jednu od naših ikona i zamisliti kakvu ulogu taj kaput igra u njezinu životu. To mi je najsnažnija motivacija“, otkrio je kreativni direktor Max Mare, Ian Griffiths.

image

Caroline Daur 2023. prije Max Mara revije

MARCY SWINGLE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA MARCY SWINGLE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Vrlo je zanimljivo spomenuti i jedan od najskupljih kaputa na svijetu, Chanel Coromandel koji je ovog mjeseca na aukciji u pariškoj kući Maurice Auction House prodan za vrtoglavih 312.000 eura, što je ujedno i svjetski rekord. Ovo remek djelo visoke mode dizajnirao je Karl Lagerfeld za Chanel 2016. godine, a do sada je bio u vlasništvu francuske poduzetnice Mone Ayoub, koja nikada ne nosi istu stvar dva puta. Na konstruiranje i šivanje ovog famoznog kaputa utrošeno je 135 sati rada, a na finalnu ručnu obradu i ukrašavanje, koje su izvele vješte ruke vezilja kultne kuće Lasage, dodatnih 800 sati. Većina žena bi ga svakako odjenula dva puta i to u danu!

image

Karl Lagerfeld i Stella Tennant 1996. godine, Stella nosi kultni model kaputa

POOL ARNAL/PICOT GAMMA-RAPHO VIA GETTY IMAGES

No, vratimo se klasičnim kaputima, odnosno njihovim materijalima. Naime, što se tiče tkanina, najskuplja i najluksuznija je vicunja. Smatra se jednom od najmekših tkanina na svijetu, a potječe od divljih južnoameričkih životinja koje pripadaju rodu ljama, ova izuzetno rijetka i skupa tkanina poznata je kao i ‘tkanina bogova‘, a kroz povijest nosile su je uglavnom kraljevske obitelji.

Izrazito luksuzan, ali i puno dostupniji od vicunje je kašmir, vrhunski materijal koji se dobiva iz vune kašmirskih koza, kao i njegove kombinacije s vunom, alpaca vunom, svilom ili viskozom. Takvi kaputi su visokokvalitentni, topli, jer unatoč tankim vlaknima, kašmir pruža izuzetnu toplinu, lakši su i tanji od ostalih, te imaju mek opip i otmjen sjaj, što ih čini favoritima među ljubiteljima mode.

image

Kaput boje konjaka od mješavine vune, poliamida i kašmira 296,95 € (prije 347,60 €) Tommy Hilfiger, Zalando/ Kaput s pojasom od vune i kašmira 574,95 € (prije 878,49 €) Elisabetta Franchi, Zalando/ Kaput Manuela Icon 1900 €, Max Mara/ Kaput s pojasom boje devine dlake od mješavine vune, najlona i kašmira 364,95 € (prije 427,23 €) Lauren Ralph Lauren, Zalando/

PRESS

Najteži, ali i najtopliji kaputi izrađeni su od vune. Teška i čvrsta vuna, a naročita ona islandska, idealna je za hladnije dane, jer nudi izvanrednu zaštitu od hladnoće, baš kao i njene mješavine s akrilom.

image

Kaput od viskoze 534 € (prije 890 €) Toteme, MyTheresa/ Strukirani kaput od vune 1953 € (prije 2790 €) Chloe, MyTheresa/ Crni kaput od vune 1404 € (prije 2340 €) Blaze Milano, Net-a-Porter/ Vuneni kaput s dvostrukim kopčanjem 119,99 € (prije 199,99 €) Mango

PRESS

Najlakši, ali najmanje topli su kaputi u raznim poliesterskim kombinacijama. Međutim, vrlo je važno napomenuti da kaputi načinjeni od osjetljivih i luksuznih tkanina poput kašmira nisu prikladni za kišno vrijeme jer voda može ostaviti mrlje na toj osjetljivoj tkanini.

image

Zeleni kaput od mješavine vune, poliamida i kašmira 360,95 € (prije 423,35 €) Ted Baker, Zalando/ Kaput od recikliranog kašmira 2700 € (prije 4500 €) Gabriela Hearst, Net-a-Porter/ Kaput od mješavine vune i kašmira 2940 € (prije 4900 €) Brunello Cucinelli, Net-a-Porter/ Kaput od 100% vune s asimetričnim reverima 59,99 € (prije 99,95 €) Zara/

PRESS

Danas su vrlo popularni i kaputi bez podstave što je u redu sve dok ispod njega nosite glatke tkanine, no problem nastane kada ispod planirate odjenuti primjerice baršun, velur ili bilo koju drugu tkaninu koja će vaš kaput "podizati" pri hodu, ali vam i otežati oblačenje rukava naročito preko sakoa.

image

Vuneni kaput 2450 € (prije 3500 €) Valentino, MyTheresa/ Kaputić od 90% merino vune 903 € (prije 1290 €) Victoria Becham, MyTheresa/ Kaput od mješavine vune 49,99 € (prije 69,95 €) Zara/ Vuneni kaput s dvostrukim kopčanjem 119,99 € (prije 179,99 €) Mango

PRESS

Sigurno ste primjetili kako mnogi ljudi prije ulaska u automobil skidaju kaput, uredno ga slažu i spremaju na stražnje sjedalo. To nije samo zbog lakše vožnje, već i kako bi očuvali formu kaputa, jer ukoliko sjedite u kaputu on poprima sjedeći oblik i više nije ravan. Ista je stvar i sa džepovima, želite li što dulje zadržati savršenu liniju kaputa, džepove ostavite zašivene, a za bolji vizualan dojam struka čvor pojasa kaputa uvijek vežite na stranu. I ne zaboravite, u svijetu mode kaputi nisu samo odjevni komadi, oni su izjava stila, toplina i luksuz u jednom. Stoga bilo da nosite klasičan model ili istražujete najnovije trendove, kaput je ključni element svake zimske priče, a na vama je da ispričate vlastitu.

image

Kaput od vune 619 € (prije 885 €) ‘S Max Mara, MyTheresa/ Vuneni kaput 1393 € (prije 1990 €) Isabel Marant, Net-a-Porter/ Minimalistički kaput s manteco vunom 89,99 € (prije 129 €) Zara/ Crveni kaput od vune 1575 € (prije 2250 €) Blaze Milano, MyTheresa/

PRESS
Linker
26. travanj 2024 16:01