hit retro uzorak

Sjećate se ručno rađenog uzorka tkanine koji smo zvali šlinga? Konačno se opet vratio u modu!

Nekada se plaćala suhim zlatom, a danas je možemo naći u svakoj trgovini. Šlinga ili ažur neodoljiv je ukras proljetnih i ljetnih lookova.

Za tjedan dana dolazi nam proljeće, a to između ostalog znači da pospremamo teške kapute do sljedeće zime, a vadimo proljetne bluze, suknje i haljine. Jedan od trendova koji se nametnuo proteklih godina je vez u svim mogućim kombinacijama, no glavna zvijezda ovog proljeća i ljeta je ažur, odnosno tkanina s rupičastim vezom.

Svi se sjećamo ručno rađenih košulja i bluza koje su naše mame i bake jako cijenile, a ovaj ukras odnosno vez zvali su šlinga - najpoznatiji i najrašireniji ručni rad koji dolazi sa područja Slavonije te se zbog svoje raskoši plaćao suhim zlatom. Idealan je za toplije dane jer se izrađuje od pamuka, a rupice osiguravaju da nam nije vruće.

image

Chanel proljeće/ljeto 2022.

FASHIONPPS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Nekada se smatrao luksuzom jer se izrađivao samo ručno, ali danas je rašireniji i dostupniji jer se izrađuje strojno. Ažur se obično izrađuje na pamučnim tkaninama pa vam u tim komadima neće biti vruće. S obzirom na to da je vrlo elegantan i govori za sebe, ne treba ga kombinirati s previše detalja, već s jednostavnim komadima poput traperica, jednobojnih suknji, sandala s vezicama i slično.

Čitajte i: Kožne hlače ovog proljeća kao modni statement: Odaberite uzorke i hrabre krojeve

I svjetske modne kuće poput Chanela uvrstile su bijeli ažur u svoje kolekcije, a sugeriraju ga nositi u kombinaciji s puderasto ružičastim sakoima i klasičnim cipelama. Popularni high street brendovi također su prepoznali ljepotu ovog veza pa smo izabrali nekoliko najupečatljivih komada iz njihovih kolekcija.

image

Košulja i suknja s ažurom, 399,90 kuna, 499,90 kuna.

ZARA
image

Košulja s ažurom, 199,90 kuna.

MANGO
image

Bluza s ažurom, 675 kuna.

SEZANE
image

Bluza s ažurom, 259,90.

RESERVED
image

Haljina s ažurom, 568,80 kuna.

WEARHOUSE
image

Bluza sa šlingom, 199,90 kuna.

MOHITO
image

Bluza sa šlingom, 239,90 kuna.

RESERVED
Linker
01. travanj 2024 14:25