Miranda Priestly (Meryl Streep)

 RIGHTS MANAGED/MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA
Od Holly do Cruelle

Slavna sedmorka: Torbice koje su stekle kultni status ‘ulogama‘ u filmovima i serijama

Filmovi i moda odavno su nerazmrsivo isprepleteni, a ovdje ćemo se pozabaviti torbicama koje su nastupima u filmovima ili televizijskim serijama potvrdile ili učvrstile svoje posebno mjesto u pop kulturi.

Filmovi i moda odavno su nerazmrsivo isprepleteni, a ovdje ćemo se pozabaviti torbicama koje su nastupima u filmovima ili televizijskim serijama potvrdile ili učvrstile svoje posebno mjesto u pop kulturi.

„To nije torba, to je Baguette”, protisnula je Carrie Bradshaw u nevjerici dok su je pljačkali u njujorškoj uličici u koju je slučajno zalutala. Taj prizor iz treće sezone „Seksa i grada” (2000. godine) zacementirao je kultni status ionako cijenjenog modela torbice Fendi Baguette. Malu, kompaktnu ručnu torbicu dizajnirala je Silvia Venturini Fendi 1997. godine, a inspirirale su je francuske žene koje pod rukom nose štrucu istoimenog kruha. Izdužene siluete, torba odlično pristaje ispod ruke, čvrsto i udobno poput kruha. Kroz godine je dobila više od 1000 varijanti u Fendijevim kolekcijama, a prošle je godine na Tjednu mode u New Yorku proslavila 25. godišnjicu, uz Saru Jessicu Parker kao počasnu gošću, naravno. Gledatelji oštrog oka zamijetili su kultnu torbicu, opet u ljubičastoj boji, na Carrienom ramenu i u trećoj epizodi prve sezone serije „I tek tako”, nastavku „Seksa i grada”.

image

Više od pljačke Carie je pogodilo što je ostala bez torbice Baguette

SEKS I GRAD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Filmovi i moda odavno su nerazmrsivo isprepleteni, a ovdje ćemo se pozabaviti još nekim torbicama koje su nastupima u filmovima ili serijama potvrdile ili učvrstile svoj posebni status. Primjer za to je slavni „Doručak kod Tiffanyja” iz 1961. godine - pojava Audrey Hepburn u ulozi Holly Golightly s torbicom Chanel 2.55 u ruci urezana je u popularnu kulturu. Mora se priznati da je šik torba odlično išla uz njezinu šik siluetu, a glumica je toga očito bila svjesna, pa je i osobno posjedovala kolekciju modela 2,55, piše SCMP. Kultnu torbicu kreirala je Coco Chanel kojoj je bilo dosta nošenja torbica u ruci, a ideju su joj dale tadašnje vojničke torbice. Brojevi u nazivu odnose se na vrijeme nastanka, bila je to veljača 1955. Bezvremenski dizajn s dugim lančanim remenom, prošivenom teksturom i bravicom, ostao je popularan do danas. Cijena na upit.

image

Mini varijanta Chanelovog modela 2.55

HANEL

Koliko lik može učiniti za torbu, a i torba za lik, pokazuju Miranda Priestly (glumi je Meryl Streep) i njezina torbica Spazzolato, naravno, Pradina, u filmu „Vrag nosi Pradu” iz 2006. Mirandu prvi puta u filmu vidimo kako izlazi iz taksija noseći sivi model ove torbice, u fokusu kamere je logo, a odvojene scene prikazuju pomutnju u redakciji magazina „Runway” dok se zaposlenici pripremaju za šefičin dolazak. Luksuzna torba od najfinije kože, pomalo starinske elegancije, ozbiljna je i otmjena, a kako pokazuje film, može biti i poslovna.

image

Nezaboravna: Meryl Streep nosi Pradinu torbu u "Vrag nosi Pradu"

HENRY LAMB/BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

U filmu „Rastava na francuski način” iz 2003. torba nije samo simbol, ima i važnu ulogu u radnji. Prelijepu torbu, naime, svojoj ljubavnici Isabel (glumi je Kate Hudson) daruje zaljubljeni Edgar (glumi ga Thierry Lhermitte), a poslije vidimo na koje je sve načine torba povezana s njihovom tajnom vezom. Da bi sve bilo bolje, sudbonosna torba Hermèsov je model Kelly i to od upečatljive crvene krokodilske kože. Taj se model originalno zvao "sac à dépêches", ali je kasnije nazvan po glumici Grace Kelly nakon što joj je upravo takva torba poslužila kao štit za trudnički trbuh pred paparazzima.

image

Kate Hudson i slavna torba Kelly

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Grace Kelly i suprug princ Rainier i legendarna torba

PEOPLE PICTURE/TIFF/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Još je jedna ionako legendarna torba zabilježila pojavljivanja u filmovima. Hermèsova „birkinica” odigrala je više uloga, no možda je najupečatljivija bila u narančastom izdanju u komičnom filmu „Prisila na brak” iz 2009. Slavna torba bila je neizostavni dio outfita Margaret Tate, koju glumi Sandra Bullock, uspješne poslovne žene koja radi u izdavaštvu. Zanimljivo je da u filmu „glumi” privatna Sandrina „birkinica”, kojom se glumica počastila nakon što je završila snimanje prethodnog filma, tako barem kaže priča. Kao što je poznato, jedna od najpoželjnijih torbi svih vremena nazvana je po nedavno preminuloj britansko-francuskoj glumici Jane Birkin, a osmislio ju je na letu od Pariza do Londona tadašnji izvršni predsjednik Hermèsa Jean-Louis Dumas koji je tom prilikom sjedio pokraj Jane.

image

Sandra Bullock u prizoru iz "Prsilie na brak", uz nju je "birkinica"

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA
image

Najjeftinija "birkinica" stoji oko 9.000 eura, za gornju cijenu samo je nebo granica

SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Sveamerička slatkica Reese Witherspoon nezaboravno je odglumila Elle Woods u „Plavuši s Harvarda” iz 2001., a ono što je u filmu nosila bilo je jednako važno za njezin lik razmažene bogatašice koja dokazuje da može biti ozbiljna žena, kao i ono što je radila i govorila. Posebno je zapamćena torba Intrecciato Montaigne, model brenda Bottega Veneta, koji se nosi preko ruke. Elle je imala model u boji trešnje koji je kombinirala s kožnim svijetlocrvenim kompletom.

image

Reese Witherspoon u "Plavuši s Harvarda"

-/EVERETT/PROFIMEDIA

Najnoviji primjer na popisu torba je Capucine Louisa Vuittona koju samouvjereno nosi Emma Stone kao Cruella u istoimenom filmu iz 2021. Od ostalih navedenih primjera razlikuje je to što je dizajn torbe dorađen posebno za Cruellin lik, u skladu s njezinom pankersko-rokerskom energijom i pretežno monokromatskim odijevanjem. Nenametljiva, ali moćna, elegantna torbica savršeno nadopunjuje modnu estetiku filma. Model je originalno lansiran 2013., osmislio ga je Nicolas Ghesquière, a nazvan je po pariškoj ulici u kojoj je Louis Vuitton otvorio svoju prvu trgovinu.

Linker
27. travanj 2024 07:16