Street style jesen 2023.

 GLORIA EDIT/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
Jesenski presjek

Stilistice savjetuju: Ovo su najbolje modne investicije, a ovi komadi odlaze u zaborav

Marcela Vrček i Ana Nikačević otkrile su nam stilističke tajne i najjače trendove za nadolazeću sezonu.

Marcela Vrček i Ana Nikačević otkrile su nam stilističke tajne i najjače trendove za nadolazeću sezonu.

Svaka sezona donosi neke novitete u svijetu trendova, ali nastavak vladavine onih koji su prisutni već neko vrijeme. O ključnim modnim komadima koji će se nositi ove jeseni, u što uložiti, kako složiti trendi dnevnu i večernju kombinaciju te čime upotpuniti jesensku capsule garderobu razgovarali smo sa stilisticama Anom Nikačević i Marcelom Vrček. Evo što su nam otkrile...

Koji su po vašem mišljenju ključni trendovi za ovu jesen? Koji će se komadi i kako nositi?

Marcela: Kao i do sada to će biti kožni baloneri i blejzeri, ali u zanimljivim bojama poput nijanse bora, patlidžana, crvenog vina i tamnoplavi tonovi. Nosit će se i kožne bajkerske jakne "iznošenog izgleda" za koje bih preporučila da radije posegnete za second hand varijantama od prave kože umjesto plastičnih high street opcija koje samo nalikuju na kožu. Traper je i dalje među trendovima, osobito onaj sa zanimljivim intervencijama poput y/Project verzija, a nosit će se i "vrećaste" čizme preko koljena u različitim bojama i teksturama.

Ana: Kao jedan od vodećih trendova izdvojila bih quiet luxury koji su u modu suvereno inkorporirale modne kuće kao što su Bottega Venete, Khaite i Loewe. Ovaj no-trend trend je nenametljiv i traži uloge u dobre odjevne komade koji se više ističu krojem i materijalom nego uzorcima i izrezima. Mogli bismo reći da su to bazični komadi poput košulja blejzera neutralnih boja i traperica kao vodećih predstavnika koji se nose uz velike kožne torbe, mokasine ili balerinke uz dobre komade nakita. Na ovaj se stil veže i sve popularniji korporativni look koji se sad nosi i u neformalnim prilikama te uz quiet luxury komade kombinira i vješto krojene hlače, odijela i kravate za svaki dan. Smatram da će se ovaj stil održati u komercijalnoj modi zbog prednosti horizontalnih pruga koje izdužuju figuru i zabavnih momenata poput wide leg hlača s ugrađenim završetkom na struku koji podsjeća na bokserice.

image

Yves Saint Laurent ready to wear revija jesen 2023.

LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image

Vanessa Hong

PROMO

U koje se trendove i komade od navedenih isplati uložiti?

Marcela: Od svih komada i trendova koje sam navela smatram da se isplati uložiti u sve osim visokih čizama. Riječ je o bezvremenskim komadima koji se mogu kombinirati uz zaista brdo opcija pa se u njih isplati uložiti. No visoke biste čizme mogli zamijeniti bajkerskim modelima ako tražite investiciju koja će vas služiti dulje od jedne sezone.

Ana: U sve koje smo ranije spomenuli. Nabavite dobre traperice, košulje, odijelo čije hlače i sako možete nositi zajedno i samostalno u kombinaciji s drugim odjevnim komadima. Koliko god možda nedefinirano zvučalo, isplati se uložiti u sve ono što ćete nositi. Mislite li da ćete tijekom hladnijih mjeseci nositi midi ili maksi traper suknju, onda to više nije trendi komad nego dio vaše garderobe i dobra investicija. Ako pak pitate dizajnere oni kao favorita ističu dugački crni kaput koji će preuzeti glavnu ulogu u hladnijim mjesecima.

image

Massimo Dutti odijelo

PROMO
image

Miu Miu bajkerske čizme

PROMO

Koje će, po vašem mišljenju, biti ultimativne dnevne/poslovne i večernje kombinacije ove jeseni?

Marcela: S obzirom na to da moj posao obuhvaća rad na setu, moje se poslovne kombinacije dosta razlikuju od regularnih dnevnih varijanti koje nosim. Na setu sam uglavnom u cargo hlačama, majici kratkih rukava i crnim ili sivim tenisicama koje volim nadopuniti srebrnim nakitom i malom torbicom preko prsa. U slučajevima kad dnevnih gradskih kombinacija uglavnom ću birati zvonolike Diesel traperice, vintage "čarapa-čizme" na nisku petu, kožni mantil i, naravno, sunčane naočale. U večernjim varijantama se veselim nositi MM6 top s rukavicama koji sam pronašla na Vestiareu, a ovisno o prilici mogu ga nositi u full glam lookovima na usku suknju i visoke pete ili pak na traperice i niske chunky čizme.

Ana: Za dan bih kombinirala bijelu košulju i preko nje crni top, dodala bih wide leg tamne traperice, chunky čizme i XXL baloner koji često neću baš odjenuti nego samo prebaciti preko ramena. Za večer kod mene nema kompliciranja. Uvijek je to crno odijelo, minimalističke sandale s petom i crveni ruž. Volim reći da mi je crveni ruž više modni dodatak nego šminka, jer ga uvijek stavljam u večernjim prilikama.

image

MM6 top s rukavicama

PROMO

Što vidite da se od lanjskih trendova više neće nositi?

Marcela: Rekla bih da će biti manje mikro torbica i color-block kombinacija. Općenito mislim da će intenzivnih zasićenih boja poput full pink Valentino lookova biti sve manje.

Ana: Možda je malo nezahvalno govoriti o tome što se više neće nositi jer sam mišljenja da svatko mora nositi ono što mu se sviđa i u čemu se dobro osjeća. No ako ćemo slušati savjete zagovarača trendova onda bismo se trebali odreći skinny ili fitted traperica, ali u komercijalnim trgovinama više gotovo da niti nema takvih hlača, uglavnom su prisutne šire i vrlo široke traper hlače. Za pretpostaviti je također da će štikle s platformom brzo izaći iz mode jer nisu previše praktične i prihvatile su ih samo uže skupine kupaca, tanka peta i minimalistički dizajn cipela ponovo su preuzeli primat. Iz istog se razloga nosi sve manje mini torbica, a XXL torbe su opet zakon.

Što se po vašem mišljenju treba pronaći u svakom jesenskom ormaru i kojim bi se komadima trebala graditi capsule garderoba? Uklapa li se koji trend u taj koncept?

Marcela: Mantil svakako, neutralne nijanse ako ste minimalist. Kad ih zakopčamo, mantili i baloneri čine naš cijeli look. Najbitnije je da je dobro konstruiran i kvalitetan, a po pitanju boja možete se voditi nekim zagasitijim nijansama koje sam već spomenula, nijansa bora na primjer, pa dodati akcent preko primjerice sivog odijela ili full denim looka. Bijela košulja svakako kao nositelj kombinacije ispod nečega, oversized haljina kao verzija za izlazak na gole noge za one koji to vole. Traper, no bez obzira na krojeve koji su nam servirani najbitnije je pronaći onaj ispravan za sebe kako biste na njega mogli računati u svakoj situaciji.

Ana: Uz spomenute košulje, odijelo, traperice, crni kaput, baloner i dobar asesoar bilo bi dobro pronaći još nekoliko dobrih vestica ili džempera za zimu. Bitno je da su lijepog tkanja, a mogu biti i neutralnih tonova i opuštenijeg kroja. Dodajte još i nekoliko jednostavnih majica kratkih rukava i udobne "dad" tenisice i imate capsule kolekciju za jesen.

image

Mango baloner

PROMO
image

H&M bijela košulja

PROMO

Što se nalazi u vašoj košarici/listi želja za nadolazeću sezonu?

Marcela: Velika kožna torba u sivoj ili crnoj boji. Aktivno pregledavam vintage ponudu na internetu i nadam se da ću uskoro odabrati jednu koja će me dugo služiti.

Ana: Zbog prirode posla sve rjeđe mi se događa da punim košarice ili slažem liste želja, većinu robe koju biram za snimanja stignem dobro pregledati i na taj način odabrati što će završiti i u mom ormaru. Ipak, ako ćemo iskreno, sada škicam jesensku verziju Prada loaferica i Loewe Puzzle Fold torbu jer mislim da je dobra investicija za svaki dan. Max Mara komade volim pogledati uživo, kada idem u trgovinu, kao i domaće dizajnere čiju odjeću i inače nosim.

image

Prada mokasine

PROMO
image

Loewe velika torba

PROMO
Linker
28. travanj 2024 06:42