Hit proljeća

Stilska oda prirodi: Boja koja unosi život u ormare najpoželjniji je komad ove sezone

Zelena je apsolutni hit u svim svojim izdanjima: od pastelnih do jarkih nijansi, a možete je nositi na pregršt različitih načina, čak i u monokromatskim izdanjima.

Kako su kolekcije za ovo proljeće i ljeto predstavljene u rujnu dok su još na snazi bile stroge epidemiološke mjere, mnogi su se dizajneri odlučili predstaviti ih na otvorenom. Britanska dizajnerica Emilia Wickstead za mjesto održavanja svoje revije odabrala je vrtove imanja Badminton u Gloucestershireu, njena kolegica Alice Temperley, vlasnica brenda Temperley London, reviju je održala u vrtu svoje ladanjske kuće u rodnom Somersetu u jugozapadnoj Engleskoj, a dizajner Jonathan Anderson, osnivač marke JW Anderson, kolekciju je pak prikazao na ozelenjelom krovu zgrade u Londonu.

image

Zelena boja je, naime, apsolutni hit proljetne i ljetne sezone.

CORNEL CRISTIAN PETRUS/SHUTTER
image

Zelena je jedna od najrjeđe zastupljenih u garderobi žena iz Europe i SAD-a.

TEMPERLEY LONDON/PIXELFOR/SIPA

No, bez obzira jesu li odabrali seosku ili gradsku sredinu, te dizajnere povezuje zajednička nit: zelena scenografija. Ona nije samo rezultat činjenice da ti modni kreatori, kao i većina Britanaca, obožavaju prirodu, već je i stvar trenda. Zelena boja je, naime, apsolutni hit proljetne i ljetne sezone, što je svojevrsni modni presedan, jer jedna je od najrjeđe zastupljenih u garderobi žena iz Europe i SAD-a.

image

Ova je boja u zapadnjačkoj pop-kulturi simbol nezrelosti koja rezultira naivnošću.

X/AVALON/PROFIMEDIA

Internetska modna platforma Lyst, putem koje se mogu kupiti kreacije blizu tisuću modnih brendova, objavila je krajem prošle godine popis najpretraživanijih boja odjeće i zelena se našla na predzadnjem mjestu, tek malo iznad žute. Razlog tome leži u tradiciji: ova je boja u zapadnjačkoj pop-kulturi simbol nezrelosti koja rezultira naivnošću (kaže se da je netko zelen), ali je i simbol zloće, kao što govori izreka “pozelenjeti od zavisti”.

image

Ista nijansa zelene nosi se od glave do pete, no može se kombinirati i nekoliko nijansi u istoj odjevnoj kombinaciji.

PHOTOEVENTSHD/SHUTTERSTOCK EDI

Čitajte i: Povratak omiljenog retro uzorka: Još uvijek su šarmantne, ali u XL veličini!

No, prava je sreća što stare predrasude više ne vrijede, jer su ta boja i sve njene nijanse vrlo atraktivne. “U starom Rimu zelena je bila simbol Venere, božice vegetacije. Stoga ovu boju povezuju sa životnom snagom, rastom i obnovom, što su sve vrlo afirmirajuće osobine koje smo mi u tvrtki Pantone pripisali ženama”, rekla je Leatrice Eiseman, američka stručnjakinja za boje i izvršna direktorica Pantoneovog Instituta za boje u kojem se određuje kolorit sezonskih odjevnih kolekcija.

image

Prava je sreća što stare predrasude više ne vrijede, jer su ta boja i sve njene nijanse vrlo atraktivne.

CORNEL CRISTIAN PETRUS/SHUTTER

Žene zelenu boju mogu zaista smatrati blagoslovom, jer pristaje svakom tipu, kao i svakom stilu: jednako dolazi do izražaja u poslovnoj, ležernoj, sportskoj i večernjoj garderobi.

Ista nijansa zelene nosi se od glave do pete, no može se kombinirati i nekoliko nijansi u istoj odjevnoj kombinaciji a da se i dalje izgleda otmjeno i elegantno. Pristaje i uz mnoge druge boje - bež, bijelu, boju pijeska, plavu, ljubičastu, sivu i smeđu, metalik srebrnu i zlatnu te sedefnu, što samo naglašava koliko je dosad bila nepravedno podzastupljena u garderobi.

Linker
17. travanj 2024 13:29