Cool modeli

Stilska poduka iz geometrije: Neodoljivi komadi s atraktivnim printom

Ljubav prema psihodeličnim retro printevima 70-ih inspirirala je dizajnere da svoje kreacije pospu trokutima, krugovima i kvadratima.

Modni uzorci, čak i oni klasični, uglavnom su namijenjeni ljubiteljicama ekstravagancije. No, jedan od njih slovi kao “ziheraški”. Riječ je o uzorku kvadrata, krugova, pravokutnika i drugih geometrijskih tijela upotpunjenih širim ili užim linijama. Ti uzorci mogu biti dvobojni - najčešće crno-bijeli - ali i šareni, no bez obzira na koju se varijantu odlučite, sigurno je da nećete pogriješiti - stroga forma zauzdava čak i najotkačenije kombinacije boja.

image

Mango, 449,90 kn/59,71 €

PRESS
image

Pikolinos1799 kn/236,11 €

RAFA CARDAN

Ove jeseni definitivno dominiraju nad drugim uzorcima, o čemu svjedoče brojke koje je predstavila modna platforma Lyst: 65 posto svih uzoraka iz jesenskih kolekcija dizajnerskih kuća i konfekcijskih brendova odnosi se na geometrijske motive, a potražnja za njima je s početkom jeseni porasla za 320 posto. Razlog toj popularnosti leži upravo u tom “ziheraštvu”, odnosno činjenici što su jednako zanimljivi svim ženama bez obzira na stil odijevanja.

image

Kreacija Versace

PRESS
image

Zara, 549,90 kn/72,98 €

PRESS

Klasičarke ga vole jer sprječavaju da njihove kombinacije postanu dosadne i predvidljive; otkačenima su zanimljive atraktivne boje uzoraka kojih ove sezone ne manjka; romantičarkama će zapeti za oko geometrijski uzorci koji podsjećaju na narodni vez (ima ih, primjerice, u kolekciji Christophera Kanea), a frajerice će pak zaintrigirati kvadrati i pravokutnici u akromatskim kombinacijama crne i bijele.

image

Christopher Kane

XX/AVALON/PROFIMEDIA
image

Gerry Weber, 599 kn/79,50 €

PRESS
image

H&M, 225,96 kn/29,99 €

PRESS
image

Mango 449,90 kn/59,71 €

PRESS
image

Massimo Dutti, 949 kn/125,95 €

PRESS

Kad je riječ o prevladavajućim stilovima uzoraka, u trendu su oni nadahnuti 70-ima: riječ je o sitnim, ponavljajućim motivima u duhu op-arta, u nekoliko tonova jedne boje. No, jednako su popularni uzorci s nepravilnim geometrijskim likovima koji podsjećaju na tehniku patchworka. Ta apstraktna modna geometrija iznjedrila je neke od najatraktivnijih kreacija na tjednima mode za jesen i zimu 2022./2023.

image

Zara, 299,90 kn/39,80 €

PRESS
image

Influencerica Pernille Teisbaek

BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABA BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABA
image

Marine Serre

MARINE SERRE VIA BESTIMAGE

Ima ih u kolekciji Marine Serre: ta je francuska dizajnerica, poznata po motivu polumjeseca koji printa na odjeću i dodatke, osmislila kapute od ostataka kože iz francuskih tvornica, oblikovala ih u apstraktne geometrijske oblike i spojila u materijal dobivši efektne i ekološki prihvatljive komade odjeće. S ostacima od štofa apstraktnog geometrijskog printa radio je američki dizajner Thom Browne koji ih je našio na svoje prepoznatljive kostime od sivog tvida s kariranim te uzorcima riblje kosti.

image

Bershka, 399,90 kn/853,08 €

PRESS
image

Reserved, 449,90 kn/59,71 €

PRESS

No, tako kombinirati geometrijske printeve mogu samo talentirani pojedinci. Običnim smrtnicama bolje je odabrati jedan print koji mogu nositi od glave do pete ili u kombinaciji s komadima u jednoj od boja uzorka. Najšareniji se odjevni predmeti mogu kombinirati s crnim komadima jer će ih ona najbolje istaknuti te neutralizirati njihov psihodelični dojam.

Linker
16. travanj 2024 14:15